fbpx

Mezőgazdasági együttműködési egyeztetés iráni szakemberekkel

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 21.

Üzleti delegáció érkezett Iránból, akikkel Farkas Sándor agrárminiszter helyettes tartott megbeszélést, tudtuk meg az AM Sajtóiroda híréből. Irán évek óta nagy érdeklődést tanúsít nyersanyagainkra, szakértelmünkre és technológiai berendezéseinkre egyaránt.

A 2017. évi nemzetgazdasági tárcaközi megállapodások után nagy létszámú, szakemberekből és meghatározó üzletemberekből álló delegáció érkezett hazánkba, akikkel az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára folytatott megbeszélést a két ország közötti különféle mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről.

Irán mérlegeli annak lehetőségét, hogy magyar kukorica- és szójavetőmaggal termessze e kultúrnövényeket. Az iráni fél kiemelte, hogy a vetőmag-előállítás és az üvegházi termelés tekintetében egyaránt számít a több évtizedes tapasztalattal és kiváló szakértelemmel rendelkező Magyarország partnerségére.

Az iráni delegáció tagjai jelentős szempontként említették meg a GMO-mentességet is. Utalást tettek emellett a magyar technológia megismerése és esetleges beszerzése, valamint a későbbi együttműködésekre agrárkutatás-fejlesztési kapcsolódásainak lehetőségére is. Farkas Sándor miniszterhelyettes biztosította a tárgyalópartnereket, hogy igen hasonlóak Magyarország elképzelései is e tekintetben, s hazánk  támogatja az iráni projektkezdeményezéseket.

Összeállította: Csomor Zsolt