fbpx

Horsch LEEB AX – a legújabb vontatott permetező

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 25.

A LEEB legrégebbi permetezője a PT280-as, 8000 l-es önjáró permetező. Az önjáró után a GS 6-7-8 ezer literes nagy permetezők következtek. A 2011-ben történt Horsch-LEEB „házasság” után kezdődött el a kisebb (4-5-6 ezer l) LT-sorozat fejlesztése. Ezek a gépek még mind „haditechnikával” szereltek. Tökéletesen lekövetik a talaj felszínét, és 25 cm-es fúvókaosztás garantálja a lehető legjobb permetezést, a lehető legkisebb elsodródással. Az AX permetező az elődök útján halad, csak egy kicsit könnyedebb változatban. Mit jelent ez? A szórókeret-vezérlésben nincs kompromisszum!

A giroszkópos vezérlés továbbra is alapfelszereltség. A LEEB AX permetező azokat a termelőket célozza meg, akik szeretnének a legújabb technikával dolgozni, de a területméretükből következően a GS vagy az LT permetező beszerzése nagyon hosszú idő alatt térülne meg. Az AX 3800 literes permetlétartállyal rendelkezik, a permetezést membránszivattyú végzi, és ami a legfontosabb, hogy akár egy egyszerű, teljesen „hidraulikamentes” traktorral is lehet működtetni. Ez azt jelenti, hogy a piacon megtalálható legegyszerűbb traktor mögé is oda lehet akasztani, TLT-meghajtás elégséges, ugyanis a permetezőszivattyú végére ráépített hidraulikus pumpa szolgálja ki olajjal a kormányzást, a keretstabilizáló rendszert, a nyitás-csukás funkciókat. (1. kép)

A szórókeret-vezérlés az LT permetezőben már megismert, bevált és több tízezer hektáron bizonyított BoomControl; ennek segítségével az AX permetező is tökéletesen tartja a célfelülethez képest beállított távolságot. Az AX permetezőn a fúvókák egymástól 50 cm-es távolságban helyezkednek el, és a biztonságos, a célfelülettől szintén 50 cm távolsággal kiemelkedő minőségű permetezést érünk el. (2. kép)

A nyomtáv 150-225 cm között fokozatmentesen állítható, így nem gond, ha a gépet kisebb vagy nagyobb traktor vontatja, ugyanis nagyon gyorsan át lehet állni az egyikről a másik nyomtávra. A permetező, amennyiben szükséges, a kormányzásnak köszönhetően a traktornyomot is le tudja követni. (3. kép)

Az egyszerű felépítésű LEEB AX permetező a korábbiaknál gyorsabb és precízebb munkát végez a kisebb területen gazdálkodó, de igényes termelők számára.