fbpx

8000 szakemberrel világszinten az innovációért – Biztosítani kell a növényi kultúrák jövedelmezőségét

Írta: Fodor Mihály - 2018 október 16.

Az elmúlt évek meghatározó mozgásokat, átrendeződéseket hoztak világszerte a növényvédőszer- és vetőmagpiacon is. Szeptember közepén Tora Péterrel, a Bayer Crop Science üzletágának vezetőjével beszélgettünk ezekről a világjelenségekről, amelyek közül jó néhány a jelentős múlttal rendelkező nemzetközi cég jelenlegi történetére is hatással van.

Összetett folyamatok – bonyolult kihívások

– Hogyan tekint vissza a 2018-as esztendő eddigi tapasztalataira, milyen volt a piac, a fő kultúrákban mik voltak a növényvédelmi és piaci nehézségek, illetve lehetőségek?

– Érdekes év az idei. Mint minden évjárat, a 2018-as is tartogatott meglepetéseket, örömöket és bánatokat. Összességében a tavalyi évhez képest egy enyhe piacbővülést tapasztaltunk, leginkább kukoricában és napraforgóban. Ugyanakkor a hosszan elhúzódó téli hideg nem kedvezett a kalászosok termékeinek, ezt főleg a fungicidpiacok érezték meg. Az áprilisban nagyon gyorsan érkező nyárias meleg, száraz időjárás miatt a tavaszi kalászosok helyett inkább kukoricát és napraforgót vetettek a termelők. A szőlő- és gyümölcságazatot viszont főként a felmerülő értékesítési és piaci kihívások befolyásolták.

– Bizonyos hatóanyagok tiltása milyen területeken okoz, ill. okozott olyan növényvédelmi problémát, amire nehezen vagy akár sehogyan sem lehetett megoldást találni?

– A különböző hatóanyagok részleges vagy teljes kivonása komoly feladatot ad valamennyi piaci szereplőnek. 2018 és 2022 között több szegmensben is megoldást kell találni a kivonásra kerülő készítmények pótlására. Vannak növényi kultúrák és szegmensek, ahol innovációval könnyebb lesz a helyettesítés (gondolok itt például a gabona-gombaölő szerekre), és lesznek olyan területek, ahol nehezebben fog menni, vagy nem is lesz megoldás. A neonikotinoidok pótlása például kifejezetten nehéz lesz, különösen a rovarölőszeres csávázás terén.

 

Ha tudunk újdonságokról beszámolni, illetve ha egy helyszínen gyűjtjük össze több növény kultúra eredményeit, eljönnek a termelők

– Miben látja manapság a növényvédőszer-ipar legnagyobb kihívásait?

– Akad kihívás bőven; összetett folyamatokról beszélünk és nem mindegy, hogy Európában vagy Európán kívül gyűjtjük csokorba ezeket. Ezzel együtt természetesen a legnagyobb kihívás bolygónk növekvő népességét az egyre szűkülő erőforrásokkal – fenntartható módon – élelemmel ellátni a következő 20-30 évben. Ehhez a növényvédőszer-iparnak alkalmazkodnia kell, és társadalmi párbeszéd segítségével tudatosítani, hogy növényvédelem nélkül a mezőgazdasági termelés volumene akár 30-60%-kal is csökkenhet. Mindemellett a precíziós megoldások és a növénynemesítés különböző formáinak a termelésbe vonása is fontos. Ugyancsak lényeges a már említett helyettesítési stratégiák megtalálása.

10% kutatás-fejlesztésre

– A Bayer ebben az iparági környezetben milyen fő fejlesztési irányokat tűzött ki maga elé?

– A Bayer célja, hogy a tudomány által támogatott innováció segítségével új megoldásokkal tudjon megfelelni a termelők igényeinek, a vetőmagok és a növényvédelem piacán felhasználva a digitalizálás előnyeit. Célunk hozzájárulni a fenntarthatómódon előállított, biztonságosabb, egészségesebb és széles körben elérhető élelmiszer-ellátáshoz. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a tekintetben, hogy magas szinten fenntartsuk a legmagasabb etikai és felelősségi sztenderdeket.

– A Bayer megkapta a szükséges engedélyeket a Monsanto felvásárlásával kapcsolatban. Tudjuk, hogy ezek a felvásárlások, fúziók évekig tartó átalakulási folyamatokat eredményeznek. Mikortól beszélhetünk teljes Bayer-Monsanto csapatról?

– Valóban, ma már a Monsanto cég is Bayer-tulajdonban van. Jelenleg a két cég a Bayer csoporton belül, de még külön működik. Az új Bayer Crop Science szervezet létrehozása legalább 1 évet fog igénybe venni, a 2018-2019-es mezőgazdasági szezont a két csapat külön fogja bonyolítani.

– Mikortól áll a teljes vetőmagos portfólió is a termelők rendelkezésére?

– A kiváló DEKALB-portfólió folyamatosan a termelők rendelkezésére áll. Az ellátásban semmilyen fennakadást nem okoz az új helyzet, vevőink folyamatos magas szintű kiszolgálása egyike a legfontosabb prioritásainknak. Kiváló vetőmagos szakemberekkel gazdagodtunk a Monsanto-felvásárlás során. Ezek után is mindent megteszünk azért, hogy csapatunk továbbra is magas színvonalú szakmai támogatást adjon mind a vetőmagok, mind a növényvédő szerek terén.

Az új cég nagyon magas innovációs potenciállal rendelkezik majd, várható forgalmának több mint 10%-át fogja kutatás-fejlesztésbe visszaforgatni

– Egy német és egy amerikai cég vállalati kultúrája között milyen érezhető különbség van? Hogy látja, mennyiben sikerül ezeket az esetleges különbségeket kezelni?

– A vállalati kultúra nagyon fontos minden cég esetében. Az első egy hónap tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy több az azonosság, mint a különbség. Egyformán fontos mindkét cégnek az innováció, a vevőorientáltság, a bizalom és a rugalmasság. Ahol különbséget látni, az a döntések gyorsasága, ami egy amerikai cég esetében mindig gyorsabb, míg a német cég döntéseit több egyeztetés előzi meg. Az új Crop Science vállalati kultúrája mindkét cég kultúráját figyelembe fogja venni.

– A Monsanto-felvásárlás után marad-e ugyanolyan nagyságrendű forrása a Bayernek a kutatás-fejlesztésre?

– Természetesen. Az új cég nagyon magas innovációs potenciállal fog rendelkezni, várható forgalmának több mint 10%-át fogja kutatás-fejlesztésbe visszaforgatni, amivel piacvezető lesz ezen a téren is. Több mint 8000 munkavállaló fog világszinten a kutatás-fejlesztésben dolgozni, 35 kutatóállomáson és 175 nemesítőállomáson.

– A vevőkkel folytatott kommunikáció egyik csatornáját a szakmai rendezvények jelentik. Mennyire sikerül megszólítani a termelőket, kíváncsiak-e a kísérleti eredményekre, újdonságokra, szakmai egyeztetésekre?

– Abban az esetben, ha tudunk újdonságokról beszámolni, illetve ha egy helyszínen gyűjtjük össze több növényi kultúra eredményeit, eljönnek a termelők, és kíváncsiak a szakmai eredményekre. Jó példa erre a nagy látogatottságú négy Bayer Farm rendezvényünk minden évben, illetve a szakmai konferenciáink. Azt mindenesetre mi is érzékeljük, hogy elfoglaltabbak a kollégák, és az újdonságokkal lehet őket megszólítani. A precíziós gazdálkodás témakörében szervezett drónpilóta-képzésünkön óriási érdeklődést tapasztaltunk például.

A fiatal gazdálkodók által irányított versenyképes, hosszabb távon fejlődni tudó gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológiai megoldásokat

Generációs és technológiai megújulás szükséges

– Ön mit tart jelenleg a termelők előtt álló legnagyobb kihívásnak Magyarországon?

– Biztosítani a növényi kultúrák jövedelmezőségét az állandóan változó gazdasági, adminisztratív és időjárási körülmények között. Más szavakkal, tömören: többet termelni – kevesebb erőforrással – fenntartható módon.

– Minden területről halljuk, hogy hiány van fiatal, nyelveket beszélő, elhivatott szakemberekből. Saját területén mi a tapasztalata?

– A Bayernél szerencsés helyzetben vagyunk, mert nálunk alacsony a fluktuáció, ezért viszonylag ritkán kell új kollégát keresnünk. Ilyen esetekben valóban kevesebb a jelentkező, mint 10 vagy 15 éve, de mindig vannak magas szakmai tudással rendelkező, dinamikus szakemberek, akik nyitottak a további fejlődésre.

– Van-e külön programja a Bayernek a fiatalok megszólítására, szakmabeliek „kinevelésére”?

Nemrég stratégiai partnerségi megállapodást írtunk alá a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével, az AGRYA-val. Együttműködésünk arra a felismerésre épül, hogy a fiatal gazdálkodók által irányított versenyképes, hosszabb távon fejlődni tudó gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológiai megoldásokat. A mezőgazdasági termelés és a vidéki térségek hosszú távú gazdasági és társadalmi fenntarthatóságához elengedhetetlen a generációs és technológiai megújulás. Ebben szeretnénk aktívan részt vállalni. Az agrár-felsőoktatásban működő ösztöndíjprogramunk is ezt a célt szolgálja.

– Mit üzenne a fiatal agrármérnököknek, növényvédő szakmérnököknek?

– Legyenek nyitottak, keressék a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható információkat, ismereteket! Igyekezzenek ötvözni az előző generációk tapasztalatából tanultakat és a mai modern világ lehetőségeit! Amennyiben lehetőségük van, ismerkedjenek más országok mezőgazdaságával, néhány évre menjenek külföldre dolgozni, mert ez mindenképpen a fejlődésüket szolgálhatja, és a nyelvtudásukat is javíthatja.

– Több évtizede dolgozik ezen a területen. Mit szeret a szakmájában a legjobban, és mi az, ami miatt még ennyi idő után is megfelelő lendülettel és elhivatottsággal tudja a feladatokat elvégezni?

– Nagyon izgalmas a munkám, mindig tartogat új kihívásokat. Jelenleg egyszerre kell a rövid távú pénzügyi elvárásoknak megfelelni és a hosszú távú stratégiai átalakuláson dolgozni. Ez egy egyszeri lehetőség, szerencsés vagyok, hogy ebben részt vehetek. A lendületet leginkább a közös munka öröme adja, amikor kollégáimmal az említett kihívásokon dolgozunk.

SZERZŐ: FODOR MIHÁLY