fbpx

Genezis Pétisóval a hatékony nitrogén kijuttatásért!

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 29.

A nitrogén a teljes termesztési folyamatban meghatározza a növények vegetatív tömegét és terméshozamát. Míg a szántóterületeken az Egyesült Királyságban átlagosan 190 kg/ha, Németországban közel 150 kg/ha az átlagosan kijuttatott nitrogén-hatóanyag mennyisége, addig hazánkban mindössze 100 kg/ha körül alakul. Természetesen egy jó repce-, búza- vagy kukoricaterméshez a gazdálkodók 160-210 kg/ha N-hatóanyagot is kitesznek, amennyiben ennek nem vetnek gátat az 59/2008 (IV. 29.) FVM rendeletben található korlátozások. Nitrátérzékeny területeken ugyanis a repcében 140-190 kg/ha,őszi búzában 110-190 kg/ha, kukoricában 120-190 kg/ha között változik a maximálisan kiszórható nitrogén mennyisége. Más uniós országban – mint Franciaország, Németország, vagy az Egyesült Királyság – jóval nagyobb nitrogénadagokat juttatnak ki őszi búzában is a gazdálkodók, ami természetesen nagyobb hozamok elérését teszi lehetővé (1. ábra).

A nitrogéntrágyázás klasszikusan két időszakra, őszi és tavaszi kijuttatásra osztható. Ősszel az intenzív repce és búza alá nem mindig lehet komplex műtrágyával kijuttatni a szükséges mennyiséget, ezért ennek pótlására kézenfekvő megoldást jelent a Genezis Pétisó 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) mellyel a nitrogén mellett a növények kalcium- és magnéziumigényének kielégítéséhez is hozzájárulunk. A Pétisó kiváló alaptrágyája a tavaszi kultúráknak is. Dolomittartalma révén a kukoricában, a napraforgóban, de a szójában és a cukorrépában is ezt a készítményt érdemes választani.

Miért a Pétisó?

A Pétisó egy magas kalcium- és magnéziumtartalmú, 39% összes hatóanyagot tartalmazó nitrogén-műtrágya, mely folyamatos nitrogénszolgáltató-képessége révén különösen alkalmas alap-, starter- és fejtrágyázásra. A Genezis Pétisóval 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) történő nitrogén-kijuttatás hatékony és nem utolsó sorban környezet-, valamint talajkímélő megoldást jelent. A Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, ezért alap- és fejtrágyaként minden talajtípusra, és növényi kultúrára egyaránt alkalmazható. Magnéziumtartalma nélkülözhetetlen a növényi asszimilációs folyamatokhoz, a klorofillképződéséhez, a szénhidrátok és zsírok felépítéséhez, a termésképzéshez és a megfelelő minőség kialakításához.

 

1. ábra: Nitrogénhatóanyag-felhasználás és a termésmennyiség alakulása az elmúlt 3 év során

 

Pétisó 39% kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító-anyagot juttatunk ki. A Pétisóban található dolomit hatására nő a talaj kalcium-koncentrációja és pH-értéke, tehát semlegesítő hatású. A Pétisóval fenntartható nitrogénműtrágyázást lehet megvalósítani. Előnyös, hogy a dolomit (mint a műtrágya alkotóeleme) helyileg is a keletkező sav közvetlen közelében van. A melegen bekevert dolomitliszt 50 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak az AN komponenssel, ami gyors reakciót tesz lehetővé, így a nitrogénnel egyszerre biztosítjuk a kultúrnövények jelentős kalcium- és magnéziumigényének kielégítését.

A Pétisó használatával javul a talaj szerkezete, nő a nitrogén- és foszforszolgáltató-képessége, és a talajélet élénkül. Ezáltal nagyobb termésmennyiséget és jobb termésminőséget érhetünk el. Savanyú talajon 100 kg Pétisóval jobb nitrogénhasznosulás érhető el, mint 100 kg ammónium-nitráttal, annak ellenére, hogy az utóbbi 7 kg-mal több nitrogént tartalmaz!

 

2. ábra: különböző nitrogénformák hatása a termésmennyiségre és minőségre őszi búzában

 

A Pétisó előnye jól látható az egyes nitrogénformák hasznosulásának vizsgálatára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtelken beállított kísérletünkben (2. ábra). Az ammónium-nitráttal kijuttatott 100 kg N-hatóanyaggal szemben mindhárom másik készítmény 150 kg/ha dózisa több mint egy tonnával növelte a termést hektáronként. Az 50 kg hatóanyag (közel 200 kg Pétisó) hozzávetőlegesen 1012 ezer forint többletköltséget jelent, ami még 40 ezer forintos tonnánkénti búzaár mellett is hektáronként 30 ezer forint hasznot eredményezett. A Pétisó a Karbamid és a Nitrosol azonos dózisban kijuttatása során azt tapasztaltuk, hogy a Pétisóval jelentős 0,7-1 t/ha terméstöbblet és egyben minőségjavulás érhető el, ami hektáronként 35-45 ezer forintos nyereséget jelentett a termelőnek.

Ha egészséges és kiemelkedő terméshozamú növényt akar termeszteni, juttasson ki megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot Genezis termékek formájában!

www.genezispartner.hu