fbpx

Kimagasló eredmény LG repcékkel

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 27.

A repce megítélése és a leszűkült vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt tíz évben. Kedvező szemléletváltozás történt, új technológiai megoldások nyertek teret. A Limagrain egymást követő repcehibrid generációi mindig az elődökre építve tartalmaznak új, a termőképesség növelését és nagyobb termésbiztonságot szolgáló tulajdonságokat. Mindezek mellett folyamatosan szem előtt tartjuk a növények betegségekkel, kártevőkkel és kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságát is.

A rezisztens hibridek szerepe a fóma elleni védekezésben

A repce világviszonylatban is egyik legjelentősebb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. Az ellene való védekezés kulcsfontosságú Magyarországon is. A fungicidek használata – csávázott vetőmag, állománypermetezés – mellett fontos szerepe van az ellenálló hibridek termesztésének.

A kórokozó az egész tenyészidőszak folyamán megjelenhet az állományban, a növények különböző részeit károsítva. Tavasszal a szár és a gyökérnyak szövetének károsítása a víz- és tápanyagfelvételt gátolja, ami kényszerérést eredményez. Csökken a becőben a magok száma és ezermagtömege. Súlyosabb következmény a megdőlés, ami a betakarítást nehezíti. Mindkét esetben termésveszteségre lehet számítani.


Aratás után jól látható a különbség a beteg és az egészséges repcehibridek között

A nemesítésben a rezisztencia két típusát alkalmazzák. Az egyik a kvantitatív vagy poligénes rezisztencia, amely nagyon jó általános szántóföldi ellenállóságot biztosít. A másik a specifikus Rlm génekre alapul. Jelenleg kilenc különböző gén ismert, amelyek közül az Rlm7 biztosítja a leghatásosabb és legtartósabb védelmet.

A Limagrain az elsők között kínált olyan hibrideket – például az ARSENAL –, amelyek a két rezisztenciatípus kombinációját tartalmazzák, azaz kettős fómarezisztenciával rendelkeznek.

Jelenleg az LG repcehibridek, a különböző szintű fómarezisztencia mellett, további előnyös agronómiai tulajdonságok kombinációját is tartalmazzák. Ilyen például a kipergés-ellenállóság, vírusrezisztencia, gyökérgolyva-rezisztencia vagy az imazamox rezisztencia.

A kipergés-ellenállóság gyakorlati jelentősége. A repce érési folyamata a legegyöntetűbb állományban is elhúzódó. Az érett becők fala már kisebb erő hatására is könnyen felnyílik, ami a magok kipergését, végső soron terméskiesést eredményez. Azonban egyes repcehibridek becőstabilitásában különbségek figyelhetők meg.

A genetikai kipergés-ellenállósággal rendelkező LG hibridek – ARSENAL, ASTRONOM – esetében a becők stabilabb felépítéssel rendelkeznek, ezért a hagyományos fajtákkal/hibridekkel ellentétben jóval kisebb mértékben fordul elő a becők felnyílása.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza. A stabilan zárt becők megvédik a magokat a kipergéstől abban az esetben is, amikor néhány napra fel kell függeszteni az aratást.

Kipergés-ellenálló hibridek használata esetén könnyebb a betakarítás időzítése.

A kipergés-ellenállóság mérhető előnyöket nyújt:

  • nagyobb termésbiztonság,
  • rugalmasabb a betakarítás időzítése,
  • kevesebb betakarítási veszteség.

A legújabb tudományos vizsgálatok és mérési eredmények a keresztezési és szelekciós programunk sikerét bizonyítják, ugyanis az új hibridek – pl. CONRAD CL és LG ARCHITECT – további előrelépést mutatnak a becők stabilitása tekintetében.

SZERZŐ:
MÓROCZ PÉTER
TERMÉKFEJLESZTÉSI VEZETŐ