fbpx

Laborlátogatás az SGS-nél

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 22.

Akik a termőföldtől az asztalig nyomon követik élelmiszereink minőségét

A tavalyi sikeres rendezvény után az SGS Hungária Kft. ismét megrendezte nyíregyházi laboratóriumának nyílt napját, ahová a vendégeket megújult programokkal, személyre szabott tematikával és izgalmas előadásokkal várták.

A kezdetektől napjainkig– számokban

Az 1878-ban alapított SGS ellenőrzési szolgáltatásaival forradalmasította az európai gabonakereskedelmet. Ma már a világ vezető vizsgáló, ellenőrző és tanúsító vállalata, 140 országban 2400 irodát és laboratóriumot működtet. Hazai leányvállalatának invitálására több mint 80 vendégnek volt szerencséje idén is közelebbről megismerni a világcég módszertanát, sőt a nap végére a hivatását is.

Az európai régióban is egyedülálló, több mint 1200 paraméterre akkreditált labor a termőföldtől az asztalig kínál vizsgálatokat, ezzel elősegítve a hazai élelmiszerlánc fenntarthatóságát. Az elmúlt évben közel 400 ezer vizsgálatot végeztek, 9 M tonna szemes termény mintavételezésével.

Párkányi Gábor üzletágvezető köszöntője után ismertette a DNS-szekventáló NGS vizsgálati módszert, amely nagy jelentőséggel bír élelmiszer-hamisítások felfedésében. Beszédében kiemelte a minőség-ellenőrzések fontosságát, amelyek egy esetleges pertől is megvédhetik a gabonával kereskedő feleket, ugyanúgy a gazdákat, mint a kereskedőket.

Molnár Lajos laboratóriumvezető előadásában elmondta, hogy 2012-ben született meg a döntés arról a ma látható laboratóriumról, amelyik az élelmiszerlánc minden lépését képes lefedni szolgáltatásaival. Hangsúlyozta az SGS küldetését, miszerint hazánkban jó minőségű, biztonságos élelmiszer kerüljön a boltok polcaira.

Juhász István vizsgálóhely-vezető arról a 2012 óta működő szolgáltatásról számolt be, amivel a növényvédő szer engedélyeztetéséhez kapcsolódóan hatékonysági vizsgálatokat végezhetnek szántóföldön, kis- és nagyparcellán egyaránt.

A vizsgálatban újdonság az NDVI kamerával felszerelt drón segítségével készült értékelés, amivel az emberi érzékszervek tudásához képest kisebb eltérések észlelése, valamint az adatok tetszés szerinti megjelenítése és digitális térkép készítése valósítható meg.

A Servitec Kft.-t képviselő Nógrádi Krisztina és Nógrádi Sándor előadása zárta a nyílt nap első programrészét, akik a Foss NIR (Infratec) hálózati alkalmazását mutatták be az SGS referencialaboratórium hátterével.

A vendégek személyre szabott érdeklődési kör alapján csoportokban tekintették meg az 1500 m2-es laboratóriumot. Érzékszervi, kémiai/reológiai, talaj- és mikrobiológiai vizsgálatok mellett a nagyműszeres analitika terén nyertek új információkat.

A Szuro-Trade Kft. jóvoltából egy síktárolós, valamint egy kamionos kukoricaminta-vételezésre is ellátogathattak a résztvevők. Párkányi Gábor kiemelte a vizsgálat előtti gyakorlati tervezés fontosságát, valamint ismertette a szabvány szerinti reprezentatív mintavétel módját. Bármilyen iparágban dolgozunk, az ellenőrzés elengedhetetlen része a munkafolyamatainknak. Ha pedig a végtermékünk maga az élelmiszer, akkor fogyasztóként joggal el is várjuk, hogy ellenőrzött és hibátlan termék kerüljön az asztalunkra. Az SGS Labor Nyílt Napján ebbe a „háttérmunkába” nyerhettünk egész közelről bepillantást. Hallhattunk a GMO-tartalom megállapításáról vagy épp a faj- és fajtaazonosság kérdésének létjogosultságáról is előadást, ami a 21. században már megkerülhetetlen feltétele – különösen most, nálunk – az élelmiszer-előállításnak.

„A világ legversenyképesebb és legeredményesebb szolgáltató vállalatává kívánunk válni. Ellenőrzési, igazolási, vizsgálati és tanúsítási szolgáltatásainkat folyamatosan fejlesztjük, hogy kategóriájukban a legjobbak legyenek. Ez a küldetés vállalatunk lelke” – ez egyértelmű volt a kulisszák előtt és mögött is Nyíregyházán.

Az európai régióban is egyedülálló, több mint 1200 paraméterre akkreditált labor a termőföldtől az asztalig kínál vizsgálatokat, ezzel elősegítve a hazai élelmiszerlánc fenntarthatóságát. Az elmúlt évben közel 400 ezer vizsgálatot végeztek, 9 M tonna szemes termény mintavételezésével.

SZERZŐ: SÁNDOR ILDIKÓ