fbpx

Forradalmi újítás a gyomirtásban

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 13.

A Caffini a 2016-os EIMA kiállításon mutatta be az egyik legkülönlegesebb gyomirtó gépet, a GrassKiller-t. Az innovációs és sok más díjat is nyert gép egy új módszert használva irtja a tőközből a gyomokat, mindehhez nem használ semmilyen vegyszert, csak és kizárólag tiszta vizet.

A gép működési elve mondhatni a tiszta erőn alapszik: 1000 bar nyomással, 4 fúvókán keresztül préseli ki a vizet, így pusztítja a gyomokat a felszínen és a talaj felszíne, alá 6-8 cm-re behatolva rengeteg helyen elvágja a növények gyökereit. Ez a kezelés igen tartós eredményt biztosít, így elég mindössze évi 2-3 alkalommal kezelni a területet. A forgófej, amelyen a fúvókák vannak felszerelve, percenkénti 600-as fordulattal pörög, ezzel az egység egy közel homogén és erőteljes vízfüggönyt hoz létre, hogy a teljes munkaszélességben minden gyomnövény gyökeret elérjen és elvágjon. A haszonnövény gyökere mélyebben fut, ezért az nem károsodik. Amikor a fej egy gyümölcsfa vagy egy szőlőtőke tövével találkozik, hátrahajlik, ezzel kikerüli azokat. A fej érzékenysége állítható, ezért fiatal növényeknél is használható. Az egy oldalas gyomirtó fej átmérője 380 mm, és 2,5-3 km/h munkasebességgel lehet vele dolgozni.

A Caffini 2018-as újítása a traktor elejére szerelhető kétfejes gyomirtó fej, amely maximum 3,5 m sortávolságig használható, és kifejezetten szőlőbe és intenzív gyümölcsösbe ajánlott. A két fej munkaszélessége együtt véve 500 mm, oldalanként 250 mm. Az előre szerelhető két fejes kialakítás használatával minden sorban elég egyetlen alkalommal végigmenni, hatékonyabb a munka, csökken a kezelési-idő-szükséglet. A GrassKiller üzem közben méterenként nagyjából 3 dl vizet használ fel.

A tesztek során az a tapasztalat, hogy a GrassKiller által elpusztított gyomnövények maradványai 2 nap alatt teljesen felszívódtak, ráadásul, mivel a technológia nem használ semmilyen vegyszert, a biogazdaságokban is tökéletesen használható.

A GrassKiller használata egyszerű és kényelmes. A fejet a fülkéből egy elektronikus vezérlőegységgel lehet mozgatni. A vezérlőegység 3 pólusú csatlakozóról kapja a tápfeszültséget, ami manapság minden modernebb nyugati traktorban megtalálható. A vezérlőegységgel lehet lenyitni és felcsukni a fejet, magasságot állítani fel-le irányba, és a traktorközéptől való kitolást-behúzást vezérelni. A vezérlőegységen van egy vészleállító gomb is, amely azonnal kikapcsolja a hidraulikus funkciókat. A nagy nyomású szivattyú TLT-hajtású, amelyet más gyártók vízvágókhoz is beépítenek. Az egyfejes és az előre szerelhető kétfejes változatot is négyféle méretben lehet megrendelni, attól függően, hogy mekkora a sortávolság.

A gyomirtó fejre szerelhető talajkövetést segítő gumi- vagy fémkerék. Az alapfelszereltség része az állítható vonórúd, a galvanizált váz és a kézmosó tartály. Opcióként rendelhető az előre szerelhető dupla fejes változathoz önálló hidraulika-rendszer, amelynél nincs szükség hidraulikacsövek csatlakoztatására a traktorhoz.

Összességében a GrassKiller egy innovatív és igen hatékonynak mutatkozó gyomirtó, amelyhez hasonlót egyetlen másik gyártó sem dobott még piacra. A hagyományos vegyszeres vagy mechanikus módszerhez képest a ritkább kezelési intenzitással és a vegyszer árának megspórolásával lehet időt, pénzt, üzemórát megtakarítani. Nem kell félni a hibáktól sem, ugyanis a Caffini minden gépénél pontos és minőségi összeszerelési munkát láthatunk, gépeik tervezésekor pedig a hatékonyság, a biztonság és a megbízhatóság a fő szempont. Az eddigi tapasztalatok alapján a szivattyú igen tartós, képességeihez képes jóval alacsonyabb nyomással dolgozik ezen a gépen, a valódi kopóelem pedig a fúvóka, amelynek cseréje mintegy 20 eurós tétel.

Bátran válassza a hatékony és biztonságos módját a gyomirtásnak, válassza a GrassKillert, ha szeretné pontosan, gyorsan és vegyszermentesen tisztán tartani a tőközöket.

A SZEGÁNA Kft. rendelkezik bemutatógéppel, amellyel országosan szervezünk bemutatókat. Amennyiben szeretné munka közben látni ezt a forradalmi gépet, jelentkezzen területi képviselőinknél, és ők tájékoztatni fogják Önt a legközelebbi bemutató pontos időpontjáról és helyszínéről.

SZERZŐ: NAGY MÁRK