Talajművelés és műtrágyázás egy menetben – Horsch Terrano GX

A termesztési költségek egyik legnagyobb hányadát a műtrágyázás teszi ki, miközben el sem tudnánk képzelni a kapásnövényeket vetéssel egy menetben történő műtrágyázás nélkül.

Nagyon sokan már az apró magvakat is olyan vetőgéppel vetik, amelyik egy menetben tud műtrágyázni is, ilyen pl. a Horsch Sprinter, Pronto vagy Focus. Mi a helyzet az alap műtrágyázással? Ilyenkor a műtrágya hagyományosan a föld felszínére kerül, majd leszántják. Azok a termelők, akik nem szántanak, vagy csak részben, ők kultivátorral dolgozzák be. Mi történik a műtrágyával? Optimális körülmények mellett, PH-semleges talajokon mindegy, hogy milyen formában juttatjuk ki az alapműtrágyát (PK). Igen savanyú talajokon azonban nagyon hamar az a helyzet állhat elő, hogy különböző tápanyagok nagyon nehezen felvehető, vagy teljesen felvehetetlen állapotba kerülnek. Kiszórtuk a műtrágyát a kukorica alá, és nagy része lehet, hogy csak a következő kultúrában fog hasznosulni. A szántóföldi kultivátorral elvégezzük a tarlóhántást; abban az esetben, ha igen nagy a szalma tömege, kijuttathatunk szárbontó baktériumot, vagy kevés N-t, amivel serkenthetjük a bomlást – mindezt sekélyen bekeverve a talajba. Az alapművelésnél a traktor három pontjára feltesszük a Partner HT 2800 l-es osztott tartályt, és ebből adagoljuk a műtrágyát. Mivel a tartály osztott, így kétféle műtrágyát is kijuttathatunk egyszerre, olyan mennyiségben, amilyenben éppen szeretnénk. Az adagolás a már jól bevált Horsch adagolóval történik, amelyet táblatörzskönyv szerinti kijuttatással is lehet vezérelni, így tényleg minden négyzetméterre a kívánt mennyiség kerül kijuttatásra. A három- vagy négygerendelyes Terrano GX minden körülmény mellett tud dolgozni. Ezt a kitűnő tulajdonságát a legújabb fejlesztésű SteelFlex hengernek köszönheti. Ez a dupla henger egy sor SteelDisc (SD) és egy sor RingFlex (laprugós) hengerből áll.

A száraz talajt az SD henger mélyre tömöríti, és a RingFlex a felszínen képez apró morzsás talajt. Igen nedves körülmények között az SD hengert ki tudjuk venni a gépből, és csak a nagyobb osztású RingFlex hengeren támaszkodik a Terrano. Extrém csapadékos viszonyok mellett a RingFlex minden második elemét el tudjuk távolítani, így már csak a traktor a szűk keresztmetszet a késő őszi talajművelésben. Az alapműtrágya a kapára felszerelt kijuttatón keresztül háromféleképpen jut a talajba. Lehet csak sekélyre (5-10 cm), mélyre (25 cm), vagy fele-fele osztásban. Repce előtt, a tapasztalat azt mutatja, akkor van a legnagyobb hatása az így kijuttatott műtrágyának, ha fele fele arányban kerül mélyre és sekélyre. Tavaszi kapásnövények elé a mély kijuttatás bizonyult a legjobbnak, míg az őszi kalászosok esetében a sekély kijuttatás a leghatékonyabb.

A Partner és Terrano kombinációval a műtrágyát a növények számára legoptimálisabb helyre tudjuk kijuttatni, és ezenfelül, ha két mono műtrágyát keverünk össze, még költséget is tudunk spórolni! Azon termelők részére, akik AKG-ban bevállalták a szántás nélküli talajművelést, nagyon jó lehetőség ez a technológia, hogy a műtrágyát minél nagyobb mennyiségben a növények gyökérzónájába depózzák le!

SZERZŐ:
SZÁSZ ZOLTÁN

kultivátor műtrágya talajművelés tartály trágyázás traktor