fbpx

Megbízható minőség a Multoleoval…

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 25.

Az olajos növények piaci pozíciója több év átlagában is jónak mondható a terménypiacon. Ennek köszönhetően az utóbbi évtizedben a termesztéstechnológiájában is jelentős változások következtek be, az alkalmazott technológiák egyre intenzívebbé váltak.

Ma már modern genetikával intenzív termelési környezetben a 4 tonna vagy azt meghaladó termésszint is reális cél lehet.

Az alap gyomirtások sikerességét nagyban befolyásolja a bemosó csapadék, viszont a napraforgó levelein sokszor megjelennek a gyomirtó szerek felverődésének hatásai, amik visszavethetik a növények korai fejlődését. Ilyen körülmények esetén különösen indokolt lehet a biostimulátorok használata, beillesztésük a termesztéstechnológiába, akár már a korai, néhány leveles korban is.

A preemergens vagy a korai posztemergens kezelések által esetlegesen kiváltott fitotoxikus hatások csökkentésére cégünk az Atonik növénykondicionáló készítményt ajánlja 0,5-1,0 l /ha dózisban. A napraforgó későbbi fenológijában a technológiánk már a Multoleora épül, amely megbízhatósága, egyedi gyártástechnológiája valamint magas aktív hatóanyag-tartalma miatt méltán az egyik legnépszerűbb biostimulátor az olajos kultúrákban.

A készítmény GA142 alga-extraktumot (Ascophyllum nodosum tengeri alga) tartalmaz, amelyet a gyártás során 9,5% bórral egészítettek ki. Az alga-extraktumban nagy mennyiségben találhatók az élettani hatásokért felelős, algából nyert vitaminok, betain, hormonok, oligoszaharidok. A Multoleo felhasználása repce, mustár, olajtök, mák, len, szója, cukorrépa és napraforgó kultúrákban is engedélyezett. Kijuttatását elsősorban virágdifferenciálódás és virágzás kezdete között javasoljuk elvégezni, 1,5-2,0 literes dózisban, összekapcsolva az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal. A terméskötődés javításán túl olyan esetekben is segít, amikor a növény stresszes körülményeket kénytelen elviselni (pl. aszályos periódus, jégverés utáni regeneráció stb.).

A Multoleo felhasználása napraforgóban normál körülmények között első alkalommal a tányérdifferenciálódás időszakában (R1 fázis) ajánlott (8-12 leveles állapot), hektáronkénti 1,52,0 liter dózisban. Ebben a rendkívül energiaigényes fenológiai állapotban vált generatív fázisba a növény, amely megnövekedett tápanyagigénnyel párosul. A Multoleo az enzimekkel szabályozott tápanyagfelvétel, illetve a fotoszintézis aktivitásának fokozásával, valamint a gyökértömeg növelésével javítja a növény tápanyag-ellátottsági szintjét. Mivel a készítmény nagy mennyiségben tartalmaz bórt, közvetlenül is javítja a napraforgó ellátottságát ebből a tápelemből, amely már ilyen korai időszakban is fontos. A Multoleo jól keverhető más készítményekkel, de ilyen esetekben a permetlé tartályba mindig utolsóként kerüljön. A felszívódás elősegítésére adjunk a permetléhez 0,05-0,1%-os koncentrációban Silwet Star hatásfokozó adalékanyagot, amely a levélfelületen segíti a permetlé terülését és ezáltal az algakészítmény hatóanyagainak jobb bejutását a növénybe. A csillagbimbós állapotban –virágzás elején kijuttatva: A Multoleo javítja a terméskötődés mértékét, egyrészt a növény poliamin termelésének fokozásával, másrészt a készítményben lévő bór közvetlen hat a pollen csírázására és a pollentömlő növekedésére. A poliaminok a virágzás kezdetén keletkező vegyületek, amelyek hiánya vagy alacsony szintje rossz termékenyülést okoz. A Multoleo-kezelés hatására a növények saját poliamin-termelése fokozottabb lesz, ezáltal kedvezőtlen körülmények esetén is (hideg idő, aszályos periódus) jobb lesz a bekötődés minősége és aránya. Javítja a tányér kaszat berakódását, illetve csökkenti a léha szemek arányát. Segítségével a virágzás időszakában fellépő stresszhatásokat a kezelt növény jobban tolerálja.

A fenti ismeretek birtokában láthatjuk, hogy a Multoleo hogyan képes befolyásolni a napraforgó élettani folyamatait, használatával maximálisan tudjuk kiaknázni a növény genetikai potenciálját, ami nagyon fontos a jövedelmező gazdálkodáshoz.

SZERZŐ:
NÁDUDVARI ÉVA
MARKETING MENEDZSER
ARYSTA LIFESCIENCE MAGYARORSZÁG KFT.