fbpx

Összhangban a kukorica igényeivel

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 20.

Hazánk időjárása – főként a csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására. Olyan terméket kell keresni, amely biztosítja a kukorica tartós gyommentességét, ezáltal megakadályozza a gyomok víz- és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti. A posztemergens készítmények döntő többségét a magról kelő egyszikű gyomok 1-3 leveles koráig, maximum gyökérváltás állapotáig; a magról kelő kétszikűek 2-4 leveles fejlettségéig alkalmazhatjuk. Ritkán fordul elő, hogy 2-4 leveles disznóparéjfélék, 2-4 leveles fehér libatop, vagy a közönséges kakaslábfű és a muharfélék egyszerre, egyöntetűen jelennek meg a táblán. Ebből következik, hogy a tartamhatással nem rendelkező gyomirtó szerek nem tudják, nem tudhatják minden esetben biztosítani a megfelelő gyommentességet.

Az FMC-Agro Hungary Kft. az ismertetett probléma tükrében megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro® Goldkukorica gyomirtó csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron+proszulfuron+dikamba) és a10 liter Successor® T (petoxamid+terbutilazin) kiegészítve a 2,5 liter SuperSpray* hatásfokozóval. A Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen, míg a Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba.

A kombináció hatékony a kukoricában előforduló legtöbb gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok, stb.) mellett több évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül. Abban ez esetben, ha a gyomok már kicsíráztak, de még nem keltek ki, várjunk a permetezéssel, mert így sem a csírázásgátló, sem a levélen keresztüli hatás nem tud érvényesülni.

A Diniro® Gold-ot a kukorica 3-6 leveles korában, a magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. A mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a gyomirtóra. Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újragyomosodásával sem. Diniro® Gold – egy gyomirtó mindenkinek, aki tudja, hogy váltani kell!

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor!

Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, *az Agronauta márkaneve

SZERZŐ:
FMC-AGRO HUNGARY KFT.
WWW.FMCAGRO.HU