fbpx

ZANTARA: napfényt visz a termésébe

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 18.

Kalászosgabona-termesztésünk esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára van szükség, amely magában foglalja a hatékony, korszerű fungicidek okszerű alkalmazását is. A Zantara, a Bayer kalászos gombaölő szere, a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget.

Olyan gazdák véleményére voltunk kíváncsiak, akik intenzív technológiájukban használják a készítményt.

‑Tátrai Ádám növénytermesztési és növényvédelmi főágazatvezető, Balatonfői Zrt.:

– Cégcsoportunk 10 000 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, a Balatonfői Zrt. ebből 6500 hektárt kezel. Klasszikus vetésforgóval dolgozunk: őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, napraforgó, kukorica, őszi káposztarepce. Területeink Veszprém megye déli, dél-keleti részein fekszenek, de a Bakonyban is vannak földjeink.

Viszonylag nehezen művelhető barna erdőtalajainkon kizárólag forgatás nélküli talajművelést végzünk, így nagy hangsúlyt fektetünk a vegyszeres gyomirtásra. A kalászosoknál egyre komolyabb probléma az egyszikű gyomok, például a nagy széltippan terjedése, ami ellen már ősszel védekezünk. Emellett vadzabbal, ecsetpázsittal fertőzött területeink is vannak, veronikával és acattal pedig a teljes területen találkozunk. Ellenük a Bayer Jubileum Pro csomagja bizonyult hatásosnak. Az összeállítás 20 hektáron gyomirtásra (Sekator OD) és betegségek elleni védelemre (Falcon Pro), mintegy 6,6 hektáron pedig a rovarok ellen (Decis Mega) alkalmazható. A Sekator OD készítményt 0,15 l/ha, a Falcon Pro szert 0,75 l/ha dózisban, megelőző jelleggel juttatjuk ki.

„A készítménynek erős preventív tulajdonságai vannak”

Mivel őszi sörárpával is foglalkozunk, különösen fontos a minőség. Ezért a gombabetegségek ellen a Bayer Zantara készítményét használjuk. Élettani, zöldítő hatása ugyanis érezhetően javítja a termés minőségét is. A készítményt évente 800-1000 hektáron, a zászlóslevél kiterülése után permetezzük ki második gombaölő szeres kezelésként. A dózis évjárattól függő, 1 vagy 1,25 l/ha. Cégünknél fontos szempont, hogy költséghatékonyak legyünk, ugyanakkor a nagyobb dózis mellett szól, hogy a zöldítő hatás ebben az esetben erőteljesebben jelentkezik. A Zantarával együtt általában piretroidot is kijuttatunk a területre, így egy menetben a vetésfehérítő ellen is hatékonyan védekezhetünk. Őszi búzában is használtunk már Zantarát egy szeptóriás évben, ahol szintén jól vizsgázott a két hatóanyag (50 g/l bixafén és 166 g/l tebukonazol). A készítménynek erős preventív tulajdonságai vannak, nálunk pedig ez elsődleges fontosságú.

‑Pájer Gyula ügyvezető, Recrea Kft.:

– Saját, bérelt, valamint szolgáltatott területünk összesen 1400 hektár, amelyen kukoricát, repcét, napraforgót, őszi búzát és őszi árpát termesztünk. Utóbbi kettőből vetőmagot is előállítunk, a közelmúltban pedig a precíziós gazdálkodás irányába indultunk el. Összességében jó adottságú tolnai területen dolgozunk, a tavalyi aszályos év eredménye kukoricából 9 t, repcéből 4 t, búzából 7,2 t, árpából pedig 10 t lett hektáronként. Területeinken csak forgatás nélküli talajművelést végzünk, így a növényvédelemre nagy hangsúlyt fektetünk. Többek között ezért is használjuk a kezdetektől fogva a Bayer készítményeit. Nagyon jó a termékpaletta, kedvező az ár, és a minőségre sem lehet panasz. Őszi búza esetében a Jubileum Pro csomagot vásároljuk, amit kora tavasszal juttatunk ki. A Falcon Pro és a Sekator OD gyomirtó szerekkel együtt lombtrágyát is permetezünk, de az első gombaölő szeres kezelést is el szoktuk végezni. A területeink jelentős részén a Zantara kerül ki a földekre. Nálunk évente két gombaölő szeres kezelés biztosan van, a harmadik időjárásfüggő. Az elsőt 2-3 nóduszos állapotban végezzük el. Ha előfordul valamilyen betegség, akkor azért, ha nincsen, akkor preventív jelleggel. A második kijuttatás a zászlóslevél kiterülése idején zajlik.

„Nagyon jó az esőállósága”

A Zantarát már a bevezetés éve előtt kísérleti jelleggel kipróbálhattuk, azóta minden évben jelen van a gazdaságunkban, jellemzően 1,25 l/ha dózisban juttatjuk ki. Már az első pillanatban meggyőzött a két hatóanyag (50 g/l bixafén és166 g/l tebukonazol), de számos más előnye is van. Nagyon jó például az esőállósága. Volt olyan évünk, amikor a permetezés után egy órán belül esőt kapott a táblánk, mégis kiválóan sikerült a Zantarás kezelés. Ha figyelembe vesszük, hogy a növényvédelmi költségünk nagyjából 2530 000 Ft/ha, és minőségi búzát állítunk elő, akkor nem kérdés, hogy biztosra megyünk a kezelések számát és a dózisokat illetően is.

‑Bisztray Richárd főagronómus, növényvédelmi szakirányító, Dombegyházi Agrár Zrt.:

– Több mint 4000 hektáron gazdálkodunk Békés megyében, Dombegyháza és Battonya közelében. A terület egy része saját tulajdonú, egy részét pedig teljes integrációban műveljük. Jó talajadottságok között gazdálkodunk, a 4045 aranykoronás területeken a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett a többi között zöldborsót, mákot, ánizst, olykor édesköményt termesztünk. Gazdasági tevékenységünk fontos része a sertéshizlalás is, 1200 kocát, illetve a szaporulatát neveljük.

Őszi búzát összesen 1500 hektáron termesztünk; a technológiában fontos szerep jut a Bayer Jubileum Pro csomagnak, illetve más területeken a Prosaro készítménynek. A Jubileum Pro csomag gondoskodik a gyommentes állományról a Sekator OD-nek köszönhetően, a Falcon Pro a betegségmentes gabona egyik záloga, a Decis Mega pedig biztos támasz a rovarkártevők ellen. A Prosaro gombaölő szert a kalászbetegségek ellen használjuk hatékonyan.

A hagyományos szántóföldi kultúrák között hangsúlyos szerep jut az őszi árpának, amelyet szeptember utolsó hetében vetünk. A rovarölő szeres csávázásnak köszönhetően az őszi–téli időszakban az árpa nálunk nem igényel növényvédelmet. A hóolvadás és a fagyok után, ha megfelelő a hőmérséklet, egy menetben juttatunk ki gyomirtó szert, illetve gombaölő szert. Ha szükség van rá, évjárattól függően használunk szárszilárdítót, majd a technológiát a zászlóslevél kiterülésekor – a kalász megjelenésekor – kijuttatott gomba- és rovarölő szeres védekezéssel zárjuk.

„A Zantara erőteljes zöldítő hatása termésmennyiségben is megmutatkozik. Segít a növénynek a stresszhelyzeteket átvészelni”Erre a célra régóta a Bayer Zantara (50 g/l bixafén és166 g/l tebukonazol) készítményét használjuk. A Zantara alkalmazásakor szembetűnő a szer zöldítő hatása, ami később a termésmennyiségben is megmutatkozik – 7-7,3 tonnás üzemi átlagot tudunk így elérni. A Zantarabixafén hatóanyaga – a gombaölő hatása mellett – valóban segít a növényeknek a stresszhelyzeteket átvészelni, a növények jobban tolerálják a rövidebb száraz periódusokat is.

A technológiánkban a Zantara mellett szól az is, hogy amióta a készítményt használjuk az árpában, azóta a sertéseink takarmányozásánál már nem kell toxinkötőket adni a takarmánykeverékhez, míg korábban az árpa toxinfertőzött volt.

‑Rozgonyi Zoltán ügyvezető, Munka Mezőgazdasági Kft.:

– Közel 1300 hektáron gazdálkodunk Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye határán. Intenzív növénytermesztést végzünk, az őszi búza, kukorica, napraforgó, cukorrépa mellett vetőmagot termelünk, valamint igen jelentős a csemegekukorica- és a zöldborsóállományunk. A magas biológiai potenciállal rendelkező hibridekben hiszünk, amelyek megkapják a legmegfelelőbb növényvédelmet és a tápanyag-utánpótlással sem takarékoskodunk. Ennek megfelelően alakulnak termésátlagaink is, amelyből kiemelkedik a vetőmagnak előállított őszi búza 8,2 tonnával vagy például táblaszinten a kukorica 18 tonna feletti eredménnyel.

A vetésforgóban szeretjük, ha a kalászosok a hüvelyesek után következnek; tapasztalataink szerint legalább fél tonnás többlettermést eredményez, ha borsó elővetemény után kerül elvetésre a búza. Ilyen esetekben forgatás nélküli talaj-előkészítést végzünk. A kalászosok teljes foszfor- és káliumigényét ősszel helyezzük ki, az őszi nitrogén mennyiségét pedig az elővetemény befolyásolja. Februárban pétisót kapnak a kultúrák, szárba indulás előtt pedig még egy kénes nitrogénkiegészítést. Virágzás kezdetén, illetve szemtelítődéskor juttatunk ki még kb. 27-30 kg nitrogén hatóanyagot, hogy minél jobb sikértartalommal és magasabb ezerszemsúllyal tudjunk betakarítani. Emellett a gyomirtással egy menetben szoktunk kihelyezni nitrogén túlsúlyos lombtrágyát, mezo- és mikroelemekkel kiegészítve. „Hosszan fenntartja az asszimilációs felületet, így nagyobb termésre lesz képes a növény”.

A Bayer Zantara (50 g/l bixafén és166 g/l tebukonazol) készítményét megjelenése óta használjuk. Egyszerre kuratív és szisztémikus; elnyújtott hatástartamot képes biztosítani. Kiemelkedő zöldítő hatást eredményez, hosszan fenntartja az asszimilációs felületet, így nagyobb termésre lesz képes a növény. Árpában a zászlóslevél kiterülése után juttatjuk ki, és ez elegendő ahhoz, hogy a takarmány később toxinmentes legyen. A Zantarával egy menetben juttatunk ki lombtrágyát, illetve rovarölő szert is. Kimagasló eredményeket tudunk így elérni, az árpa termésátlaga az elmúlt évben 9,7 tonna volt hektáronként.

A Zantarás kezelés biztosan meghatározó a termés mennyisége szempontjából, ezért az intenzív technológiából akkor sem szabad kihagyni, ha átmenetileg csapadékhiány lép fel, és látszólag nem indokolt a fungicid kijuttatása.

SZERZŐ:
GRIBEK DÁNIEL
STEFANITS CSABA