fbpx

Birtokkoncentráció és a gazdálkodók számának csökkenése várható

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 23.

Évértékelő-évindító sajtótájékoztatót tartott január 16-án Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az elhangzottakból a legfontosabb információkat cikkünkben ismertetjük.

Az elkövetkező évek egyik nagy feladata lesz a termőföld magyar kézben tartása, a tulajdonjogi viszonyok rendezése, egy egészséges birtokszerkezet megteremtése – jelentette ki a NAK elnöke az eseményen. Mint mondta, nagy problémát jelent az agrárium elaprózódott birtokszerkezete, amely – versenyképesen – fenntarthatatlan. Megjegyezte, ha minden így marad, akkor közép- és hosszú távon a gazdaságosabb termelés és az elöregedő gazdatársadalom kettőséből kifolyólag mindenképpen birtokkoncentráció és a gazdálkodók számának csökkenése várható. Továbbá a korösszetételből adódik az osztatlan közös tulajdoni forma problémája is. – Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére jelenleg is zajlik egy program, azonban az újratermelődést is meg kell akadályozni. Ennek érdekében készítünk egy javaslatot a mezőgazdasági üzemek öröklési szabályaira, a versenyképes üzemszerkezet létrehozására. Ehhez egy kapcsolódó hitelkonstrukció kidolgozását is szükségesnek tartjuk. Vannak ugyanis jó nemzetközi gyakorlatok, amelyeket a hazai sajátosságokhoz igazítva érdemes lehetne átvenni – említette meg Győrffy Balázs. – A termőföld megvédése érdekében pedig a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás kapcsán a NAK V4-szinten már egyeztetett és előkészített egy európai polgári kezdeményezést, melyet az Európai Bíróság döntésétől függően indítana meg.

A hatékonyabb termeléshez vezető másik út az önkéntes termelői együttműködés lehet. Mint a NAK elnöke elmondta, a gazdaságosabb termelés, az egyre erősödő verseny mellett nem minden mezőgazdasági termelő lesz képes a jövőben önállóan helytállni, az életben maradás záloga lesz, hogy önkéntesen összefogjanak, együttműködjenek. Úgy vélte, a szövetkezések, a termelői csoportok, a horizontális és vertikális integrációk megerősítése egyaránt fontos.

– Mi támogatjuk az önkéntes együttműködés minden irányát és formáját, hiszen ennek nincs alternatívája. Az erre ösztönző szabályozási környezet megteremtésére a NAK egy tervezetet már előkészített. Hangsúlyozom, ez nem az integrációs törvény, hanem a polgári törvénykönyvnek egy olyan kiegészítése, amely az integrációs szerződést, mint lehetséges szerződéses formát lehetővé teszi. Ez egyelőre lekerült a napirendről, talán ez év nyarán vagy később erről újra lehet szakmai vitákat, egyeztetéseket folytatni – tette hozzá.

Az együttműködés során pedig minden félnek érdemes a legmodernebb technológiákat alkalmazni, már csak azért is, mert Győrffy Balázs szerint világszerte ugrásszerű fejlődés érzékelhető, ami még gyorsulni fog a jövőben, és aki itt későn lép, az behozhatatlanul lemaradhat.

– Kiemelten fontos feladatunknak tekintjük tehát az olyan fejlesztésekre való figyelemfelhívást és terjesztést, mint pl. a precíziós nemesítés, gazdálkodás, az adatelemzésen alapuló döntéshozatal – mondta.

Ezeket a technológiákat csak a megfelelő szaktudással rendelkező munkaerő tudja ténylegesen a gyakorlatba is átültetni.

– Az oktatási rendszerben el kell mozdulni a gyakorlatorientált képzés irányába, megfelelő ismeretekkel rendelkező munkaerőt kell adni a piacnak. A NAK már jelenleg is szervez olyan egyeztetéseket, ahol a piaci igényeket és az oktatási lehetőséget próbálja egy platformra hozni. Ezt folytatni kell, ami viszont csak a kormányzat támogatásával lehetséges – jegyezte meg.

Támogatások, pályázatok

Így a több éve megszokott módon az egységes kérelmek beadása a falugazdászok közreműködésével zajlott 2017 folyamán is. A gördülékenységnek köszönhetően több mint 120 ezer kérelmet adtak be a kamara munkatársai, ami az összes kérelem mintegy háromnegyedét jelentette. Az előzetes keresztellenőrzések mellett – tavaly először – az őszi adategyeztetéseket is elvégezték a falugazdászok.

Az aktivitásnak és a MAGOSZ kezdeményezésére a NAK vezetésével, az adminisztrációs problémák kiküszöbölése érdekében megalakult munkacsoportnak köszönhetően sikerült elérni, hogy a gazdálkodók a korábbiakhoz képest több támogatási előleghez jutottak. Ennek nyomán 2017-ben az államkincstár 254 milliárd forintot utalt át a jogosultaknak, ami 2015-ben 122 milliárd, a 2016-ban 194 milliárd forint volt. A magas színvonalú falugazdász-munka folytatásához és a gazdálkodók további szakmai, tudásalapú támogatásához járulhat hozzá a kamara által a Tájékoztatási szolgáltatás címen elnyert 7,82 milliárdos vidékfejlesztési forrás.

Ha már Vidékfejlesztési Program… Ebben 2016-tól érhető el az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó, a mikro- és kisvállalkozásokat, a GINOP-ban pedig a közepes élelmiszer-ipari vállalkozások beruházásait segítő, összesen 300 milliárdos keret. Ezekre a támogatási kérelmeket 2017 során folyamatosan adhatták be a vállalkozások. Mint a NAK-elnök megjegyezte, a kedvező pályázati feltételek alakításában részt vett a kamara, így sikerült elérni, hogy már nem szerepelt ezek között a létszámnövelési kötelezettség, ami a technológiai modernizációt szorította volna háttérbe. – A jelenlegi támogatási struktúrában az EU-s források nélkül a hazai gazdálkodók háromnegyede veszteséges lenne. Versenyképességünket tovább erősíti a gazdálkodók, a kamara és a kormányzat összehangolt működése az agrármarketing, a védjegyek, a minőségrendszerek területén. Célunk, hogy szektortól és mérettől függetlenül a gazdaságok versenyképesek legyenek, a támogatások bármilyen irányú alakulása esetén is – jegyezte meg a NAK elnöke.

Ahogy Győrffy Balázs fogalmazott, a kamara a szolgáltatásainak javítása terén is előrelépett. Még 2016 végén, Hajdúböszörményben indult el az a projekt, amelynek során a NAK szolgáltató központokat létesít valamennyi megyében, és 2017 folyamán további három ilyen helyszín (Sárváron, Gödöllőn, Sárbogárdon) nyílt meg. Mint mondta, ebben az évben további településeken adnak át szolgáltató központokat; január 22-én a kalocsai, február 2-án pedig a karcagi következik a sorban.

Egy másik szolgáltatás is egyéves múltra tekint vissza: a BirtOKOS elnevezésű telekommunikációs szolgáltatást ennyi idő alatt közel 5 ezer előfizető vette igénybe. Győrffy Balázs hozzátette, ez alapján a BirtOKOS dinamikus fejlődés előtt áll. Ezen kívül kibővült az internetes piackereső, valamint 2017-ben elkészült a NAK növényvédelmi portáljának továbbfejlesztett verziója is, amely immár települési szintű keresést tesz lehetővé. Szintén a növénytermesztéshez kapcsolódó információ, hogy az elmúlt évben a kamara munkatársai mintegy 55 ezer hektárra készítettek tápanyag-gazdálkodási tervet az ezt igénylő gazdálkodók számára.

Mint a Győrffy Balázs megjegyezte, nagy sikerrel zárult a 2017. júniusi I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Mezőfalva esemény, amelyre közel 15 ezer vendég látogatott el. A kedvező fogadtatásra tekintettel a kamara idén is megrendezi ezt a bemutatót, és ezúttal Mezőhegyesen a tavaszi vetésű növények lesznek majd fókuszban. A tervek szerint évente felváltva Mezőfalva és Mezőhegyes lesz az esemény helyszíne.

SZERZŐ: K. SZ.