fbpx

Egyszerű technika, zseniális alkalmazás: A Fliegl Tracker járműfelismerő rendszer

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 01.

A beacon (angol: világítótorony) műszakilag viszonylag egyszerű rendszer – egy kis Bluetooth adó egy házban, néhány akkumulátor és kész. Bizonyos időközönként a beacon jelet küld, amelyet a közeli vevőegységek fogadni és értelmezni tudnak.

A mennyire egyszerűek a beaconok, olyan széleskörű lehet a felhasználási területük. Rajtuk alapul a Fliegl fejlesztése: a Fliegl Tracker, a beacon alapú járműfelismerés.

A gabonabetakarítás példája megvilágítja a működését: a kombájnra és a szállítójárművekre szerelve a Fliegl járműkövető rendszer lehetővé teszi, hogy minden betakarítógép egyértelműen azonosításra kerüljön. A találkozási pont az átrakó kocsi. A Fliegl FWS mérlegrendszerrel ellátott átrakó kocsi az adathordozó antennájának segítségével felismeri, hogy melyik kombájn tölti őt, és azt is, hogy az anyagot hová kell átraknia. Ezzel az újítással a gabona útja a szántóföldtől a raktárig hiánytalanul dokumentálható. Az élelmiszer származásának kérdése a politikát, az ipart és nem utolsósorban a felhasználót is foglalkoztatja, ezért minden, ami az élelmiszerek útjának követhetőségéhez hozzájárul, nagyon fontos.

A Fliegl Tracker nyomkövető rend-szere nem csak a betakarításban hasznos, ennél sokkal univerzálisabb rend-szer. A betakarításon kívül különösen a trágyakijuttatásban, a tápanyagpótlási adatok lekövetésében játszik központi szerepet. A digitális adathordozónak sok előnye van: kicsi, könnyű, költség-hatékony és minimális a szervizigénye.

Az egység különböző gyártású jár-művekbe szerelhető, a fedélzeti elektronikától független. Az adathordozók nagy előnye, hogy kezelésük nem manuális, az adathordozó és az antenna közötti kommunikáció automatikus. A kezelői hibák ki vannak zárva. A Fliegl adathordozók növelik a biztonságot a betakarítás során: a Fliegl FWS mérleg-rendszer úgy fejleszthető, hogy minden ezzel a digitális adathordozóval ellátott teherautóhoz hozzárendelhető a hasznos súly, így az átrakókocsi automatikusan a megfelelő mennyiséget rakja át, tehát a teherautó nem lesz túlterhelve. A közlekedési biztonság nő. A töltési kapacitás hajszálpontosan kihasználható, a rendszer növeli a szállítási hatékonyságot és kíméli a forrásokat. Az élelmiszer-előállítás átláthatóvá és követhetővé válik a segítségével.

Szerző:
FL