fbpx

MezőHír – 2017-08 – augusztus

Írta: Szerkesztőség - 2017 augusztus 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Az őszi időszakban újra több szakkiállítás ad lehetőséget a tájékozódásra, ezzel kapcsolatban hívjuk fel a figyelmet egy új kezdeményezésre. „Merre tart a hazai agribusiness?” címmel rendezik meg a szeptemberi OMÉK-on azt a szakmai napot, amelyen az élelmiszer- és mezőgazdaságban lévő globális és lokális üzleti kockázatokat,  lehetőségeket vizsgálják.

A vásár történetében először idén rendezik meg az I. OMÉK Szakmai Napot, a rendezvény „nulladik” napján, szeptember 19-én. A hagyományteremtő szakmai esemény a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Agroinform.hu mezőgazdasági portál együttműködésével jön létre, lapunk médiatámogatóként segíti a rendezvény sikerét.

A Szakmai Napon a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszer-ipari döntéshozók, beszerzők, valamint elismert szakemberek elemzik a kapcsolódó ágazatok üzleti kockázatait és lehetőségeit. E napon rendezik meg Magyarország első „Nyitott tér” Agrár Workshopját és emellett üzletember találkozók színesítik a programot. A Nyitott tér (Open Space) Workshop módszer az agráriumban az innovációra és együttműködésre nyitott szakmai szemlélet kialakítását segíti a résztvevők aktív bevonásával. Bár Magyarországon még újdonságnak számít, a világ számos táján bevett módszertan konferenciákon és vállalaton belüli döntéshozatalnál egyaránt.

A rendezvény kiemelt témái többek között: a mezőgazdasági fenntarthatóság és a modern technológiai újdonságok, innovációk színvonalas választéka, a kereskedelmi láncokba való bekerülés feltételei, az agrárfinanszírozás lehetőségei és a piacra lépést segítő hatékony marketingeszközök bemutatása.

Az esemény hiánypótló szakmai fórumot nyújt a manapság egyre jelentősebbé váló kockázatmenedzsment megismerésére, amely egyre inkább részévé válik a termelők mindennapi életének. A kockázatkezelés messze túlmutat a szélsőséges időjárás (pl. jégeső) okozta károk elleni biztosításon: a termelőknek ma már az áru értékesítésének különböző alternatíváit is érdemes ismerniük, illetve tudatosabban kell figyelniük a nemzetközi piaci mozgásokat is. Annál is inkább életbevágó a szemléletváltás, mert brüsszeli információk szerint a jelenlegi agrártámogatási modell felülvizsgálata is ennek mentén folyik: a már meglévő támogatási formákon – például a területalapú támogatáson – túl a szóba jöhető alternatívákra való felkészülés lesz a fókuszban a következő időszakban.

Az eseményen való részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részletes program és további információk az alábbi címen érhetők el: omekszakmainap.hu

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő