fbpx

Agronomic Design Talajkímélő és Aratási Gyakorlati Show

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 28.

Fókuszban a talajvédelem

Az Agro-Békés Kft. a Case IH-val közösen gyakorlati bemutatót tartott július közepén az abonyi telephelyén, ahol egyebek mellett szó esett a talajtömörödöttség kialakulásának okairól, következményeiről, illetve több ezzel kapcsolatos megelőzési gépészeti megoldást is bemutattak.

A rendezvényre ellátogatókat Grósz Gábor, a Case IH kereskedelmi igazgatója köszöntötte, aki főként az okszerű talajművelést és az ahhoz kapcsolódó technológiai megoldásokat ismertette.

Az előadásokat Bognár Gábor termékspecialista tartotta, aki arról is beszámolt, hogy a rendezvény a Case IH bemutatókörútjának harmadik állomása.

A szakember felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy minden órában 11 hektár termőföld válik termelés szempontjából használhatatlan területté: ezért a talaj védelme kiemelkedő jelentőséggel bír.

Fontos, hogy a talajvédelem ne kizárólag a gépkapcsolat optimalizálásából álljon; az erózióra a tömörödésre, a savasodásra, a humuszveszteségre és a degradációra jelentős figyelmet kell fordítani. Törekedni kell arra is, hogy minél kevesebbet menjünk a művelt talajon, a taposási kár csökkentése miatt, s ezt is lehetőség szerint optimális időben tegyük.

 

 

A talajtömörödés és következményei

A talajtömörödés olyan mechanikai stressz és deformálódás, aminek következményeként romlik a talaj vízbeszivárgása, áteresztőképessége, a növények tápanyag-felvehetősége, valamint a betegségekkel szembeni ellenálló képessége. A növények gyökérzete deformálódik, nő a kipárolgás, s nitrogénveszteség lép fel.

A talajtömörödöttség következménye számokban kifejezve 15-30%-kal kevesebb termés is lehet.

A talajtömörödés csökkentése és megelőzése

Kerekes járószerkezet esetén

A talaj tömörödése a már említett menetszámok csökkentése és optimalizálása mellett a megfelelő traktorsúlyozással is csökkenthető, miközben figyelembe kell venni a munkaeszközt és az üzemeltetési körülményeket.

Kerekes járószerkezet esetén a talajon közlekedő motoros gépek gumiabroncsainak belső levegőnyomása jelentős befolyással van a talajra gyakorolt nyomás nagyságára, a talajtömörödésre, a vontatási jellemzőkre, a kerékcsúszásra és az üzemanyag-fogyasztásra is.

A gyakorlati bemutató során a szakemberek az új Case IH Optum erőgépen szemléltették a felfekvési felületet a lisztpróbával. A traktor egyik hátsó kerekét 1,8, a másikat 1,0 bar nyomásra állították. A talajra lisztet szórtak, amin a kerekek áthaladtak. Az eredmény, hogy alacsonyabb nyomás mellett nagyobb a gumiabroncs felfekvő felülete.

 

 

Hevederes Case IH járószerkezetek

Magnum Rowtrac – állandó négypontos talaj-járószerkezet kapcsolat

A nagy vonóerőt igénylő munkákhoz – 340 lóerő felett – érdemes kerék-gumihevederes járószerkezettel, derékcsuklós erőgép esetén pedig gumihevederes járószerkezettel szerelt traktort választanunk. Ezek a járószerkezetek már megfelelő üzemi tömeg/lóerő aránnyal rendelkeznek, így jóval alacsonyabb a talajra gyakorolt nyomásuk.

A Magnum Rowtrac első hídjára szerelt széles, alacsony nyomáson üzemeltethető gumiabroncsokkal, valamint hátsó gumihevederes járószerkezettel – 610, vagy 762 mm széles – épített konstrukciónál óriási előny a pontos, állandó talaj-kerék/heveder kapcsolat.

A napi munka során további óriási előny a hátsó hevedereknek köszönhetően, hogy a fordulókban nincs se talajnyírás, se talajtúrás.

Quadtrac – a négy gumihevederes

Ott, ahol kompromisszumok nélküli maximális teljesítményre és vonóerőre van szükség a lehető legkisebb talajra nehezedő nyomás mellett, a 20 évnyi tapasztalattal, s a piacon a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező Quadtrac-ra van szükség.

A Quadtrac négy gumihevederes járószerkezete három különböző – 610, 762 és 914 mm – szélességben érhető el.

A Quadtrac járószerkezetének köszönhetően maximális vonóerő mellett is megelőzhető a talajtaposás, emellett a törzscsuklós kialakítás további előnyöket nyújt. A 24,5 tonnás Quadtrac által talajra mért nyomása kisebb, mint amikor egy 100 kg tömegű, s 46-os méretű cipőt hordó ember egy lábon áll a talajon.

A gyakorlati bemutatón a csekélyt talajnyomást jól szemléltette a tojáspróba, aminek során a talaj felszíne alá 10 cm-re kettő tojást helyeztek el fektetve. A traktorral áthaladtak a tojások felett, amik sértetlenek maradtak.

A Quadtrac 470 és 620 lóerő közötti névleges teljesítménnyel érhető el.

Szabályozott közlekedésű gazdálkodás – precíziós gazdálkodás

Napjaink mezőgazdaságára jellemző az egyre nagyobb birtokméret és a nagy teljesítményű, modern géppark.

A nagy munkaszélességű gépekhez az automata kormányzás szinte elengedhetetlen. Az ilyen gépek gyárilag automata kormányzás előkészítéssel és monitorral szereltek: ehhez szükség van még antennára és vezérlőegységre, s akkor ingyen 20 cm pontosságú jellel lehet dolgozni. Amennyiben a gazdálkodó ennél pontosabban akar dolgozni, ezt bizonyos összegért RTK-jelpontossággal is megteheti, aminek óriási előnye, hogy bármikor ugyanazon a nyomvonalon mehet a gépével.

Az Agro-Békés Kft. is létrehozott egy 2,5 cm-es pontosságú RTK-hálózatot, amely már meg is vásárolható, s az ország bármely pontján használható.

 

 

Case IH – azoknak, akik többet szeretnének

Optum CVX – újabb mérföldkő a Case IH-nál

A gyakorlati bemutatón néhány CASE IH géppel ismerkedhettek meg a gazdálkodók, ezek közül többet ki is próbálhattak.

A 2015. évi hannoveri Agritechnica szakkiállításon debütált Case IH Optum CVX erőgép letisztult megjelenésével és vezetési kényelmével magabiztosan teljesít, modelltől függően 270 és 300 lóerő teljesítménnyel.

Az Optum optimális teljesítmény-tömeg aránya még nagyobb sokoldalúságot biztosít.

Az Optum kerekezését úgy alakította ki a gyártó, hogy ne kelljen sem elöl, sem hátul ikresíteni: lehetőség nyílik akár 2,15 méter külső átmérőjű hátsó abroncs rendelésére is, ide akár 900 mm széles gumiabroncs is felszerelhető.

Magnum 380 CVX Rowtrac

A Bolognában megrendezett EIMA International kiállításon a Magnum 380 CVX Rowtrac „Az Év Traktora 2015” címet nyerte el. 300 lóerő felett másféle típusú járószerkezet szükséges ahhoz, hogy a motorteljesítményt a talajon hasznosuljon, ezért a CASE IH ezekre a traktorokra saját fejlesztésű hevedereket szerelt.

Quadtrac – nagyteljesítményű traktor megfelelő járószerkezettel

A CASE IH traktorok legnagyobbja a Quadtrac, aminek sokkal kisebb korlátai vannak, mint bármilyen más traktornak.

A négy gumihevederes Quadtrac 26-29 tonnás üzemi tömeggel, három különböző – 61, 76 és 91 cm – hevederszélességgel, 470 és 620 lóerő közötti teljesítménnyel vásárolható meg.

A rendezvényre látogatók a Case IH AFX kombájnt is megismerhették: erről, valamint a három Case IH erőgépről a GÉPmax szeptemberi számában bővebben is olvashatnak.

Szerző: Cs Zs