fbpx

Gabonavetés Mascarral egyszerűen, pontosan

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 17.

Magyarországon évről évre egyre keresettebbek a Mascar vetőgépei. A hazai gazdák számára a gépválasztásnál fontos az erős felépítés, a nagy tartálykapacitás, a pontos és könnyű beállíthatóság és az elfogadható ár. Ezen szempontoknak kiválóan megfelelnek a Mascar gabonavetőgépei.

 

 

A Mascar Arizona mechanikus gabonavetőgépek közül a 3 m-es kivitel a legnépszerűbb, amely akár 800 liter feletti magtartállyal rendelkezhet. Ennek köszönhetően rövidek az állásidők, ezáltal nagy a napi területteljesítmény, ráadásul könnyebb, egyszerűbb a munkavégzés. A vetőgép az alapfelszereltség részeként aprómag vetésre is alkalmas.

Dombos területeken az aprómag egyik oldalra összefolyhat, ennek megakadályozására a tartály belseje az adagolókerékhez közeli részeken lemezzel részekre osztható. A búza és a repce vetése közötti adagolókerék átállítás igen egyszerű, soronként kényelmesen mindössze egy csavarral elvégezhető, nincs szükség komoly szerelési munkára.

 

 

A vetési mennyiség fokozatmentes hajtóművel igen tág határok közt, 0,7-820 kg/ha tartományban állítható. A vetési mennyiség beállítása leforgatási próbával ellenőrizhető, ehhez a magvezető csövek magadagoló kerék felőli része két biztosítás feloldásával leereszthető, így a mérőtálca könnyedén behelyezhető, a beállítás megfelelősége ellenőrizhető, finomítható.

Művelőutas elektronika megléte esetén 2+2 sor kihagyása automatikusan történik, így a permetezés, fejtrágyázás során kevés a taposási kár. A vetőelem lehet csúszócsoroszlyás, egytárcsás, vagy kéttárcsás csoroszlyás, a sortávolság a munkaszélesség és a sorok számának arányától függően 15,8 és 12 cm között lehet. A csoroszlyák nyomása központilag állítható, így minden tag azonos talajviszonyok esetén azonos mélységre veti a gabonát.

Kéttárcsás csoroszlya esetén soronkénti magnyomó kerék is rendelhető a géphez, amely amellett, hogy a talajt a csírázás serkentése érdekében a maghoz nyomja, a precízebb vetési mélység állítását is segíti. Így a vetési mélységre érzékeny repce is gyorsan, egyöntetűen kel, ami a későbbi növényvédelmi feladatokat is egyszerűbbé teszi. A gépet GPS-es vezetés esetén nyomjelző nélkül, vagy hidraulikus nyomjelzővel lehet rendelni.

A Mascar Arizona vetőgép rendelhető kombi kivitelben, amely kialakításnál a vetőmag mellé műtrágyát is adagol a gép. Lehetőség van továbbá rövidtárcsával vagy forgóboronával kombinációban rendelni, így egy menetben végezhető a magágykészítés és a vetés.

A Mascar Oregon pneumatikus gabonavetőgép 3, 4, 4,5, 5 és 6 m-es munkaszélességgel rendelhető. Az 1 000 literes magtartály opcióként további 500 literrel bővíthető. A Mascar Oregon különlegessége, hogy 4 magadagolója van, amelyektől a légáram a vetőmagot a 4 magelosztóig nyomja, onnan pedig egyenlő csőhosszokon keresztül jut a vetőelemekig. A magelosztótól a magvezető cső folyamatosan lejt, így nem tud megállni a csőben, az nem tömődik el.

Egy- és kéttárcsás csoroszlyás kivitelben rendelhetőek a gépek, hagyományos, 12,5 cm-es sortávolsággal. A kéttárcsás csoroszlyás kivitel soronkénti magnyomó kerékkel is felszerelhető. A magmennyiség szabályzás a fokozatmentes hajtóművel és a cellás kerékkel végezhető, 0,4 kg/ha-tól felfelé. A vetési mélység központilag csavarorsóval állítható. A 4-6 m-es gépek hidraulikusan felcsukhatóak, 2,55 m szélességben szállíthatóak.

Bármilyen vetőgépet is használ, érdemes szem előtt tartani, hogy a jó termést a precíz, pontos vetés alapozza meg. A Mascar gabonavetőgépek 2016. augusztusban nyár végi akciós árakon kaphatóak a SZEGÁNA Kft. kínálatában.