fbpx

MezőHír – 2016-02 – február

Írta: Szerkesztőség - 2016 február 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Februári számunk zárásakor még javában tartott az AGROmashEXPO és az V. AgrárgépShow Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás, az egyik legfontosabb hazai seregszemle az év folyamán. A rendezvény a megszokott nagy látogatottság mellett újfent teltházasra sikerült – a kiállítókkal folytatott beszélgetések egyértelműen jelezték, hogy akár további területbővítés-re is lenne még igény.

A szakkiállítás sok értékes és izgalmas előadásnak is helyet adott. Az elhangzottakból érdekességként megemlítjük, hogy tavaly például a hazai gazdálkodók a januártól szeptemberig terjedő időszakban összesen 2 900 darab traktort vásároltak, 1 641-zal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyekre pályázni lehetett, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítménytartományban beszerzett típusok száma mindeközben háromszorosára nőtt.

Emelkedett a szálastakarmány-betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet is – ez utóbbiból például több mint 500 darabot adtak el, az egy évvel korábbi alig több mint 90-nel szemben. A megnyitón Fazekas Sándor miniszter kiemelte, hogy a gépbeszerzéseket; a kedvező, legfeljebb 2,5 százalékos kamatú növekedési hitelprogram, valamint az állattenyésztési telepek korszerűsítésére és a kertészeti technológiai fejlesztésekre irányuló támogatások is jelentősen segítették.

Ha már az adatoknál tartunk; egy előadáson Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidék-fejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, egyetemi tanár emlékeztette hallgatóit: jelentős, mintegy 12 ezer milliárd forint forrás áramlik Magyarországra 2014-2020 között az unióból. Ebből mintegy 5 700 milliárd forint, ami célzottan a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést szolgálja majd. Így a Magyarország számára 2020-ig rendelkezésre álló uniós forrásnak több mint 30 százalékát a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztés területén lehet elkölteni. Összehasonlításként említette, hogy a magyar mezőgazdaság éves kibocsátása jelenleg 2 600 milliárd forint körüli.

Az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow szakkiállításon bemutatott gépújdonságokkal következő újságunkban, illetve társlapunk, a GÉPmax februári és márciusi számában részletesebben is foglalkozunk majd.

Addig is a mostani, februári MezőHír – és a benne lévő 48 oldalas speciális Növényvédelmi Melléklet – elolvasásához hasznos időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő