fbpx

A sertéstenyésztés fejlesztése jelentős támogatásokkal

Írta: Szerkesztőség - 2016 január 29.

A Vidékfejlesztési Program keretein belül 2016 elején lehetőség nyílik európai uniós támogatás igénybevételével tenyész- és hízótelep építésére és felújítására. A Bonafarm Csoport segíteni kívánja jelenlegi és leendő partnereit a fejlesztési elképzeléseik kialakításában, a finanszírozás megszervezésében és a források megszerzésére irányuló pályázatok elkészítésében, benyújtásában.

A Bonafarm Csoport, amely Magyarország meghatározó mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalatcsoportja, jelenleg közel 130 sertéstenyésztő és -hizlaló gazdával áll szerződéses viszonyban a koca- és hízóintegrációs rendszer keretei között, s partnereink számát tovább kívánjuk növelni.

– Az integrációban folyamatos szaktanácsadás mellett a gazdák által előállított hízóalapanyag felvásárlását is garantáljuk, a Vidékfejlesztési Program által meghirdetett pályázatok kapcsán pedig aktívan kívánjuk segíteni az érdeklődő sertéstenyésztő és -hizlaló gazdákat – mondta el Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója.

 

 

Tekintettel a Bonafarm sertésintegráció működésére és figyelemmel a hatékony termelés követelményeire, meglévő és leendő partnereink részére az alábbi fejlesztési alternatívákat javasoljuk, amelyhez a Vidékfejlesztési Program keretében vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe:

Új hízótelep építése esetén véleményünk szerint érdemes 1 000 férőhelyes (2×500 férőhely) blokkokban gondolkodni. Ezzel a mennyiséggel mind a logisztikai, mind a fenntartási költségek terén optimális eredmények érhetőek el. Egy modern etetés- és szellőzéstechnológiával ellátott lagúnás hízótelep esetén férőhelyenként 170 000 Ft induló beruházással lehet tervezni. Egy új telepen könnyedén elérhető a 2,9 kg alatti fajlagos takarmány-felhasználás, a minimum 2,5-ös éves turnusszám, illetve a 2% alatti elhullás. A telepek megtérülési számításai nagymértékben függenek az 50%-os EU-s finanszírozás feletti beruházási összeg forrásától, vagyis attól, hogy milyen arányban oszlik meg a bankhitel és a saját forrás.

Hízótelep felújítás esetén is javasoljuk az 1 000 férőhelyes blokkok kiépítését, viszont ez már a jelenlegi férőhelyek kiegészítésével is megvalósítható. Felújítás esetén – szakvéleményünk szerint – az etető, a szellőző- és a trágyakijuttató rendszerek technológiai újítása elengedhetetlen ahhoz, hogy jelentős naturális eredményjavulás következzen be. Ezekben az esetekben a meglévő infrastruktúra felmérése után van lehetőségünk megtervezni a beruházás költségvetését.

Kocatelep építés és felújítás esetén csak az egyéni igények és lehetőségek ismeretében lehetséges a beruházási tervek és a pályázat előkészítése. Ebben az esetben is a pályázandó támogatás célja egy modern technológiával felszerelt telep létrehozása, amely a megfelelő naturális mutatókat tudja produkálni a jó minőségű végtermék előállítása mellett.

Integrációs program keretében történő pályázás előnyei:

A Bonafarm Csoport koca- és hízóintegrációs programjának keretei között megvalósított telepépítések vagy -felújítások a pályázat és az egyéb finanszírozások elbírálását azzal segítik, hogy a Bonafarm garantálja egy hosszú távú felvásárlási és/vagy termeltetési szerződés keretei között a stabil és kiszámítható együttműködést a telep számára. Ezenfelül a pályázat benyújtásához opcionálisan további segítséget tudunk nyújtani:

    • naturális termelési terv elkészítése,
    • pénzügyi-üzleti terv elkészítése,
    • műszaki terv elkészítése,
    • finanszírozás megszervezése,
    • segítségnyújtás a pályázat elkészítéséhez.

Amennyiben Ön is szeretne a Bonafarm koca- és hízóintegrációs programján keresztül a Vidékfejlesztési Program által meghirdetett pályázati lehetőséggel élni, úgy kérjük, lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségek egyikén:

  • Kapcsolattartó:
    Szőke Tamás sertésintegrációs és kereskedelmi vezető (projektvezető)
    Bakó Gábor sertés ágazatvezető
    E-mail: [email protected]