fbpx

Massey Ferguson szögletes bálázók – egy szezonban 12 000 bála

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 17.

A Massey Ferguson 2200-as szériájú szögletes bálázóját Varga Attila bérvállalkozó használja az ország egész területén. A géppel nagy teljesítmény mellett, egy szezonban akár 12 000 bálát is „legurítanak”, ottjártunkkor, augusztus elején már több mint 8 000 bála volt a gépben.

 

 

– A bálázó ismerős volt számunkra, ugyanis az MF is egy igazi Hesston: nemcsak, hogy az amerikai gyárban készül, de pozitív tulajdonságai is megmaradtak az eredeti hetvenes évek óta használt kockabálázókhoz képest. Meggyőző az anyaghasználat (biztosan nem kopik szét a belseje, a tömege is jóval nagyobb, mint a versenytársaké), egyszerű a kezelése és túlméretezett minden eleme. Ezek a képességek pedig kiegészülve a modern technológiával nagyon megbízható és ütőképes párost alkotnak.

A gép egyik nagy előnye, hogy nagyon gyorsan lehet húzni. Nem tudom pontosan megmondani mennyivel, mert a körülményektől függ a sebesség, de biztos, hogy sok időt takarítunk meg vele. A bálák súlya pedig optimális: árpában például az 510 kg-ot is elértük – mondta el tapasztalatait Varga Attila, a bálázó tulajdonosa.

Az MF 2200-as szériájú kockabálázók, típustól függően, 5 különböző méretű bála előállítására alkalmasak (80×70 cm-től 120×130 cm-ig), és szimpla vagy duplatengelyes kivitelben egyaránt rendelhetők. A hatékonyságot és gyorsaságot a négy terelőcsiga biztosítja. Egy újdonság található a bálázókon: a rendfelszedőnél elhelyezett lengéscsillapító rugó. Ez egyszerűen odanyomja a rendfelszedőt a talajra, aminek eredményeként még nagy tempónál is tökéletes a talajkövetés.

– Tetszenek a gép műszaki megoldásai és azoknak a részletei. Például az élettartamot növeli, hogy a feladónál nincs nyírócsavar, valamint, hogy a kötözőfejeket nem kardán, hanem lánc hajtja meg. A hatékonyságot növeli, hogy 30 tekercs bálazsineget tudunk magunkkal vinni egyszerre. A szervizt MF-kereskedőnk, a Huntraco Zrt. látja el. Szerencsére azonban eddig nem volt gond a géppel, de egy Hesston-tól ezt is várjuk el.”