fbpx

Talajművelés precízen, gyorsan – azaz DAL-BO-módra

Írta: Szerkesztőség - 2015 augusztus 02.

A DAL-BO dán mezőgazdasági gépgyár a jól ismert hengerei mellett talajművelő gépeket is készít.

A jellemzően közepes és nagyméretű gépek erős, robusztus felépítésűek, átgondolt, letisztult kialakításúak. A tipikus őszi talajművelő gépek szintjén két csoportot lehet elkülöníteni a DAL-BO gyár kínálatában: a tárcsás boronát és a szántóföldi kultivátort. Ebben az ismertetőben a szántóföldi kultivátorokkal foglalkozunk.

A gépek tervezésekor és gyártásakor az elsődleges szempont a tartósság, az alacsony üzemeltetési költség, a könnyű használat és a kiváló munkaminőség, ennek megfelelően történik a beépítésre kerülő anyagok kiválasztása és azok beépítése.

A DAL-BO kínálatában háromféle szántóföldi kultivátor-sorozat készül. A Dinco, a Tri-Max és a SuperMax különböző művelési mélységekben használható, utóbbi kettővel a szántást is ki lehet váltani.

Dinco

A Dinco 2 kapasorral, egy talajszintező tárcsasorral és hátul egy tömörítőhengerrel rendelkezik. A 480 mm széles lúdtalp kapák teljes szélességében átvágják a talajt, jól leforgatják a szármaradványokat. A késhegyek megfordíthatóak, alacsonyak az üzemeltetési költségek. A kapák kő elleni védelme lehet nyírócsapos vagy hidraulikus. A hidraulikus kapabiztosítás nyomása a traktorból a kapahegyen mérve akár 600 kg-ig emelhető. Ez minimalizálja a kopást a mozgó csatlakozási helyeken, így biztosítva a rendszer tartósságát, ráadásul a kapák mozgása, rezgése a vonóerőigényt is csökkenti.

A gép váza erős, 100×100×6 mm-es acél zártszelvényekből épül fel, a szabad magasság 80 cm, amely nagy anyagáramot is átenged, így őszi tarlóban, elővetemény esetén is lehetővé teszi a munkát.

A kapasorokat követő felszín-egyengető tárcsasor Ø460 mm-es tárcsái csavarorsóval fokozatmentesen állíthatóak. Az elmunkáló henger lehet Ø400 mm-es pálcás vagy Ø600 mm-es „T”-gyűrűs profilú. A még jobb szármaradvány-bedolgozáshoz, a talaj porhanyósításához a „T”-gyűrűs henger mögé Ø400 mm-es pálcás henger, vagy a 3 m-es Dinco-hoz iker „T”-gyűrűs henger is választható. A Dinco 3,0-5,6 m munkaszélességgel, fix vagy hidraulikusan felcsukható változatban készül.

 

 

Tri-Max

A Tri-Max egy nehéz szántóföldi kultivátor 3 kapasorral, egyengető tárcsával és „T”-gyűrűs hengerrel. A Dinco-hoz hasonló jellemzőkkel rendelkezik, de a 3 kapasorra lándzsaszerű kapák kerültek, amelyek a keskenyebb kések ellenére a sűrűbb elrendezésnek köszönhetően teljes szélességben átdolgozzák a talajt, így akár 30 cm lehet a munkamélység.

A nagyobb munkamélységhez 85 cm lett a vázmagasság. A kapabiztosítás nyírócsapos vagy hidraulikus lehet, utóbbi vízszintesen 20 cm, függőlegesen 30 cm elmozdulást biztosít a kapáknak. A Tri-Max 3,0-5,8 m munkaszélességben készül, fix vázas és hidraulikusan felcsukható kivitelben.

 

 

SuperMax

A SuperMax 3 az 1-ben szántóföldi kultivátor a gyár legújabb gépkombinációja. A gép kifejezetten a minimális munkaművelet végző gazdálkodási módszer alapgépe, így energiatakarékosan, gazdaságosan lehet vele a talajművelést végezni.

A kombináció 2 sor erős lazítóból, 2 sor 520 mm-es tárcsasorból, valamint egy iker „T”-gyűrűs hengerből áll. A lazító munkamélysége csapokkal alakítható 70-400 mm között, a kések pedig nyírócsapos biztosítással rendelkeznek. A szögbe állított, 520 mm-es csipkés tárcsák még nehezebb körülmények közt is kiválóan keverik a talajt. Mindegyik tárcsalap egyenként 4 gumitönkön keresztül csatlakozik a vázhoz, így a kő elleni védelem is megoldott. Az iker „T”-gyűrűs henger Ø600 vagy Ø800 mm lehet. A henger hidraulikusan a traktorból állítható, a munkaszélesség 2,5 vagy 3,0 m.

A DAL-BO jelmondata „Robusztus és megbízható” minden gépükre jellemző – ezt számos hazai gazda is megerősítheti. A gépek munkájáról videókat a www.szegana.hu honlapon találhat.