Szőlőültetvények növényvédelme a gyakorlatban

Írta: Szerkesztőség - 2015 április 07.

A szőlőültetvények tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.
„Hasonlóan az előző évekhez, 2014-ben is jelentős problémát tudtak (volna) okozni a szőlő legfontosabb betegségei (lisztharmat, peronoszpóra, botritisz) a Villányi Borvidéken. Mindez köszönhető az előző évről áthozott áttelelő képleteknek, illetve annak, hogy május és június folyamán jelentős mennyiségű csapadék hullott a borvidéken, amelyet július végén még a jégeső is károsított. A fertőzéshez a hőmérsékleti viszonyok is adottak voltak.

Ebben az évben próbáltuk ki a Nufarm új, Amaline Flow nevű szőlő peronoszpóra elleni készítményét. A két hatóanyag (zoxamid és tribázikus rézszulfát) ugyan nem új a piacon, de ebben a kombinációban egyedüli. Egymás hatását jól kiegészítik és a kontakt réz hatástartamát a zoxamid jelentősen meghosszabbítja. A legnagyobb nyári melegekben is bátran lehetett számítani a készítmény peronoszpóraölő hatására. Megelőző jelleggel, 2 hetes védekezési fordulókkal juttattuk ki, Mystic 250 EC lisztharmat elleni készítménnyel kombinálva. Folyékony formulációjának köszönhetően könnyen kezelhető és nagyon jól feloldódott. Az Amaline Flow a kísérletben alkalmazott kontroll készítményekkel azonos, jó hatásfokot mutatott.”

Mészárosné Pólya Diána, szőlő növényvédelmi szaktanácsadó

„Szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozunk a csongrádi borvidéken, már évtizedek óta. Fő szőlőfajtáink a Kékfrankos, a Kövidinka és a Csongrádi Nemes Kadarka. Fehér-, rozé- és vörösborokat készítünk.

A tavalyi év próbára tette a csongrádi borászokat. Júniusban kaptunk egy jégesőt, a későbbiekben pedig a sokszori, nagy mennyiségű csapadék a létező összes gombabetegség megjelenéséhez vezetett. Küzdöttünk a lisztharmat és a peronoszpóra ellen, a szüret előtti időszakban pedig a szürkepenésszel és a feketerothadással is.

Kipróbáltam a Nufarm szőlő növényvédelmi technológiáját, ami figyelemre méltó szerekből áll. Lisztharmat ellen a megszokott kontakt szerek mellett a felszívódó hatóanyagú Mystic 250 EC-t használtam három permetezésben. A kezdeti fertőzést követően már egészséges lett a lombozat. A csapadékos időjárás hatására megjelent a peronoszpóra is, ami ellen a két hatóanyagot tartalmazó Moltovin és Amaline Flow gombaölő szerek váltott alkalmazása nyújtott megoldást. Botritisz ellen egy új hatóanyagot, a fenpirazamint tartalmazó Prolectus került a technológiába. Rovarkártevők ellen az idei szezonban nem kellett védekeznünk, de atka ellen a Nufarm egyedi hatóanyagú Zoom 11 SC készítménye tartós eredményt adott.”

Gulyás Ferenc borász, Csongrád-Bokros

Ahogyan tavaly, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező szőlőtermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu