fbpx

Önjáró permetezőt vennék. Milyet válasszak?

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 09.

A Caffini gyár kizárólag permetezők gyártására specializálta magát. Szántóföldi és ültetvénypermetezőket készítenek függesztett, vonatott és önjáró kivitelben.

A mezőgazdaságban a növényvédelem gépei az egyik leggyakrabban alkalmazott eszközök, ráadásul nagyon fontos a munkájuk során a gyors és hatékony feladatteljesítés.

Ez a munka célgépekkel végezhető el a leggyorsabban és a legkevesebb taposási kárral. A szántóföldi kultúráknál ezért a közepes és nagyobb méretű gazdaságok is törekednek az önjáró permetezőgépek beszerzésére, használatára.

 

 

Az önjáró permetezők nagy előnye, hogy akár napraforgó deszikkálásra vagy kukoricabogár permetezésére is alkalmasak lehetnek a nagy hasmagasságú példányok. Magyarországon a nagy hasmagasság – ami még univerzálisabbá teszi a gépet – jellemzően 160-170 cm szabadmagassságtól kezdődik.

A Caffini kínálatában a Spray Trakker 3000 LH modellek jelentik a belépőszintet, 18-28 m munkaszélességgel. Az erőforrás ezeknél egy 145 LE max. teljesítményű Perkins motor, amely mind a 4 kereket és a 300 liter/perc teljesítményű szivattyút meghajtja. A belépőszint alatt itt azért nem egy „fapados” gépre kell gondolni, hiszen a hasmagasság 170 cm, minden kerék rugózott, a permetezőkeret mind a 7 irányban történő mozgatása hidraulikusan történik (magasságállítás, döntés, oldalakénti nyitás, fél oldal kiemelés, kimerevítés); a szórókeret paralelogramma felfüggesztéses, számítógépes a szórásmennyiség szabályzás és a fülke természetesen légkondicionált és légrugós üléssel szerelt. Ha hozzátesszük mindehhez, hogy flakonmosós vegyszer-bekeverő és tartálybelső-mosó is jár az alapgéphez, akkor kiderül, hogy ez a felszereltség egy közepes méretű magyar gazdaságban megfelelő lehet. A gép egyszerűsége könnyű karbantartást biztosít, a nyomtávállítás mechanikusan történik, az első kerekek pedig szinte derékszögben képesek elfordulni, így igen fordulékonnyá teszik a permetezőt. A munkát olyan modern opciós elektronikai kiegészítők, mint automata GPS-es szakaszolás, automata keretmagasság-tartás és tartálytöltési automatika is segítheti.

A nagyobb gépre vágyók igényeit a Caffini Trakker Mais 3000 önjáró permetező elégítheti ki, a 285 cm-es hasmagasságával. A Trakker Mais permetező – mint ahogy a neve is mutatja – kifejezetten kukorica permetezésére készült, érdekessége, hogy vonuláskor kis méretűre összecsukható; a kukoricatáblához érve a nyomtáv hidraulikusan, 200-300 cm között fokozatmentesen állítható, a fülke pedig magasra kiemelhető.

A gép erőforrása egy 176 LE-s, 6-hengeres IVECO motor, amely a Linde hidraulikaszivattyú segítségével a kerekeken lévő Sauer-Proclain motorokat hajtja. 35 km/h a max haladási sebesség vonuláskor, ilyenkor csak elsőkerék-kormányzás lehetséges, de munka közben összkerék-kormányzás vagy oldalazás is használható.

A kezelő kényelme érdekében az első kerekek hidropneumatikusan rugózottak, a fülke pedig klimatizált, és aktívszenes szűrővel rendelkezik. A nagy hasmagasság ellenére a gép igen stabil munka közben, hiszen a kerék vonalába lettek elhelyezve az egyenként 1 500 literes, rozsdamentes acél permetlé tartályok, ráadásul a motor szintén mélyre került középre, ahol a kukorica sorközben kényelmesen elfér. Így lehet a 2,85 m-es hasmagasság ellenére stabilan, jól manőverezhetően kezelni a gépet.

A maximalisták kedvence a legújabb fejlesztésű Caffini Striker permetező lehet, amely 3 000 és 4 000 literes tartályokkal készül (2015-ben már 5 000 literes kivitel is lesz), a munkaszélesség pedig akár 36 m is lehet.

 

 

A permetező erőforrása egy 6-hengeres, turbós, intercooleres, 185 LE-s Perkins motor, a hatalmas átmérőjű 340/85 R48 kerekek hajtását pedig Sauer-Proclain motorok biztosítják. Nehéz körülmények között a rendszerbe épített áramláselosztó lát el egyfajta differenciálzár funkciót, hogy minden kerék motorja egyenlő mennyiségű olajat kapjon.

A nagy szilárdságú acéllemezből hajlított szórókeret paralelogramma felfüggesztéses, és teljesen hidraulikus mozgatású. A permetezőkeret stabilizálása kiváló, amit egyedüli olasz résztvevőként a gép 2014-ben a német DLG tesztpályáján is bizonyított. Mind a 4 kerék kormányzott, és 3-féle kormányzási mód közül lehet választani; a nyomtávállítás mechanikus vagy hidraulikus lehet – 2015 tavaszától pedig fülkéből vezérelhetően menet közben változtatható. A mind a 4 kerékre kiterjedő hidropneumatikus rugózás komfortját pedig még az olasz MAD magazin géptesztelői is kiemelték. A hajtásvezérlést a Bosch-Rexroth szállítja a Caffininek, így nyilvánvaló, hogy egy minőségi alapanyagokból készülő profi gép került az idei évtől a Caffini kínálatába.

 

 

A kezelő hatalmas, két fő számára is kényelmes fülkében végezheti a munkáját, amiben automata légkondicionáló, légrugós ülés, elektromos visszapillantó tükrök és nagy fényerejű munkalámpák is segítik. A Caffini Striker önjáró permetező az AGROMashEXPO-n januárban megtekinthető lesz, aki pedig nagyon kíváncsi rá, az a SZEGÁNA Kft. szegedi telephelyén decembertől ki is próbálhatja.