fbpx

Mycofix® – az első és egyetlen, az EU-ban engedélyezett megoldás a mikotoxinok ellen

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 02.

A BIOMIN büszkén jelenti be, hogy két termékét engedélyezték az Európai Unióban „olyan összetevőként, amely csökkenti a takarmányok mikotoxinokkal való szennyeződését”.

 

 

A Mycofix® termékcsalád két tagja, a Mycofix® Secure (bentonit/dioktahedrális montmorillonit) és a Biomin® BBSH 797 (Gen. nov. sp. nov., korábban Eubacterium) lett az elsőként engedélyezett, bizonyítottan mikotoxin-ellenes hatással rendelkező termék az EU-ban.

A Biomin® BBSH 797 a legelső engedélyezett ilyen mikroorganizmus, ezáltal is megerősítve a trichotecénekkel szembeni bontási képességét. A Biomin® BBSH 797-ben lévő szabadalmaztatott aktív baktérium módosítja ezeknek a mikotoxinoknak a szerkezetét, ezáltal egy biotranszformációs folyamat során a trichotecéneket, mint például a deoxinivalenol (DON), ártalmatlanná teszi.

A Mycofix® Secure egy bentonitszármazék (dioktahedrális montmorillonit), amely megfelel az európai uniós Referencialaboratórium (EURL) szigorú követelményeinek az aflatoxin-kötő képességre vonatkozóan. Az EURL-lal együttműködve a BIOMIN dolgozta ki azt az elemzési módszert, amely mára fontos része lett az aflatoxin-kötők engedélyezési folyamatának. Ez vezetett oda, hogy a BIOMIN megalapozta az utat annak, hogy hivatalosan állíthassa az „aflatoxin-kötési” képességet.

A Mycofix® Secure és a Biomin® BBSH 797 engedélyezési folyamata akkor kezdődött, amikor, a BIOMIN kezdeményezésére, a Speciális takarmány-összetevők és keverékeik Európai Uniós Társasága (FEFANA) 2005-ben létrehozta a „mikotoxin munkacsoportját”, amely 2009-ben megnyitott egy új funkcionális csoportot a mikotoxin ellen ható termékeknek, ezzel elkezdték a mikotoxinokat inaktiváló termékek hivatalos jóváhagyását az EU-ban. Ez vezetett később az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szigorú utasításának kiadásához a mikotoxin-ellenes termékek regisztrációjára vonatkozóan.

2010-ben a BIOMIN volt az első, takarmánykiegészítőket gyártó cég, amelyik benyújtotta egy termékdossziéját, hogy tegyék hivatalossá az „aflatoxin-kötő” tulajdonság állítást (Mycofix® Secure). Ezt követte 2012-ben egy újabb dosszié beadása európai uniós jóváhagyásra a „trichotecének biológiai lebontásá”-val kapcsolatban (Biomin® BBSH 797). Alapos tudományos értékelés után a BIOMIN volt az első, takarmánykiegészítőt gyártó vállalat, amely elnyerte az EFSA pozitív véleményét, amely szerint terméke képes csökkenteni az állatokban a mikotoxinok negatív hatásait.

Ezek az erőfeszítések, amelyek a mikotoxin-inaktiválás tudományos állításának a hivatalos elismeréséig vezettek, igazolják a BIOMIN odaadó és hosszú távú elkötelezettségét a funkcionális takarmánykiegészítők, különösen a mikotoxinok ellen ható termékek kutatás-fejlesztésében.