fbpx

Célirányos termelés CLAAS gépekkel…

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 02.

Tótújfalu egészen a Dráva partján, a horvát határtól kőhajításnyira terül el. A kétszáz lelkes településen már a volt szövetkezet utolsó objektumát, a tehenészeti telepet is lerombolták, nehogy valakinek kedve támadjon itt fejleszteni, komolyabban gazdálkodni.

A terményért ide nem nagyon jönnek már a magyar kereskedők sem, mert földrajzilag is kívül esik köreiken a település, így érdemesebb jobb áron a déli irányba értékesíteni.

 

kovács József és Kovács György

 

Kovácsék mégis feltalálják magukat ebben az üzleti értelemben nem túl élénk környéken. Végtelen szorgalommal, jó gépesítéssel teremtik meg a nyereséges gazdálkodás feltételeit az 1991 óta működő gazdaságukban. Felesleges dolgokra nem költenek, nincs luxusterepjáró, nincs korszerű bekerített telephely, nincsenek kihasználatlan gépek vagy költségigényes megoldások. A feladatra koncentrálnak, okos költséggazdálkodás mellett. A család is ezt teszi/tette mindig – fűzi hozzá a konyhai beszélgetésben a Mama –, aki az esemény tiszteletére friss pogácsát sütött. Büszke a fiaira, mert ahogy dolgoznak és ahol bérmunkában megfordulnak, arról mindenhonnan jó visszajelzések érkeznek. Kovács József és György is autószerelő szakmával rendelkezik, ami kifejezetten előnyös a gépek használatakor, hiszen nem esnek kétségbe, ha valamilyen kisebb javítást kell elvégezni, vagy egy egyszerűbb gépet szükséges felújítani.

Elfogadva a körülményeket

1991-től módszeresen építkeztek, hiszen kiugróan nagy nyereség egyik évben sem képződött. Viszont a megtermelt nyereségből kétszer is átgondolták, hogy mire költenek, és általában a gazdaság fejlesztésére ment el a pénz.

Először MTZ-vel kezdtek dolgozni, de munkagép is kellett hozzá. Az ekével már ment a bérmunka is, aztán pedig a pótkocsival a fuvarozás. Lassan, használt és javításra szoruló gépek rendbe hozásával sikerült nagyjából minden gazdasági munkát elvégezni.

Az ezredforduló után nyílt lehetőség a traktorcserére, ami már minőségi váltást is jelentett, hiszen egy 110 LE-s erőgép állt szolgálatba. Ezt egy 155 LE-s traktor követte, a mind több feladathoz igazodva, aztán ezt már a CLAAS traktorok váltották.

Ma 150 ha területen gazdálkodnak, amelyen őszi búzát, kukoricát és napraforgót termelnek. A földek minősége nem különösebben jó, nem éri el a 10 Ak-át, ami azt jelenti, hogy a termelési folyamat minden kimunkált fázisának nagy jelentősége van. Odafigyelnek tehát a részletekre, aminek köszönhetően az idei búza is 6,5 t/ha eredménnyel igazolta vissza a törődést. A kukorica is 8 t/ha átlagra képes, de volt már 12 t/ha is. A Dráva közelsége sajátos mikroklímát teremt a határban, aminek a hozadéka felbecsülhetetlen.

– Az a jó ezen a periférikus vidéken – mondja Kovács József –, ha szárazság van és rossz idő; ugyanis akkor is jönnek az átlagok, viszont akkor magasabbak az árak.

Furcsa megközelítés ez, de igaz. Persze átlagos talajerő-visszapótlás folyik, általában két részletben, aztán meg a gondos – többnyire mélyen végzett forgatásos – talajműveléshez ragaszkodnak. A növényápolás során előnyben részesítik a mechanikai művelést – a sarabolást –, és nem hagyják ki a levéltrágyákat sem permetezéskor. Néha arra is adódik lehetőség, hogy a szalmát istállótrágyára cseréljék, ami azért meglátszik a földeken.

 

 

A testvérek együtt, őstermelőként viszik a gazdaságot. Összeköti őket a közös gazdálkodás, de a közös főállású munka, a mentőzés is, hiszen mindketten mentőgépkocsi-vezetők. Édesapjuk, Kovács Pál rutinos régi gazda, aki megjárta a szövetkezeti szektort, ő szintén segít a gazdálkodásban, és a traktor – különösen az új CLAAS gépek – nyergében ma is nagyon jól érzi magát. Mert munka nemcsak a 150 ha saját művelésű földeken van, hanem a bérmunka mennyisége is jelentős. Becsületesen dolgoznak, ezért megtalálják őket a megbízók, nem kell feladat után kuncsorogni.

Most a CLAAS TUCANO 440-esé az aratásban a főszerep, amellyel minden évben újravizsgáznak a megbízóiknál. A minőségi munkának van keletje, és ezt szavatolják a jó gépek és az érett gazdaszemlélet, amivel József és György egyaránt rendelkezik már. Éppen ezért az idén magasabb árbevétellel számolnak, mert bérmunkából is több lesz, mint korábban.

Módszeres gépi fejlesztések

Az AXIÁL Kft.-vel kiváló kapcsolatot ápolnak, mert ez a cég a széleken, a periférián gazdálkodókat is úgy kezeli, mint a szomszédos nagy partnereit. Nem véletlen a CLAAS TUCANO 440-es vásárlása sem, mert mindössze 18 üzemóra volt benne, és jóval olcsóbb volt, mint a teljesen új gép.

A kapcsolat úgy folytatódott, hogy a múlt évben egy CLAAS ARION 420-as traktort vásároltak, amire a kiváló termés bevételeiből volt keret. Ez a traktor 400 üzemóra használat után került a gazdaságba, és a szállítási, sarabolási, növényápolási munkák ellátása a feladata. Szépen dolgozott, ezért fogant meg a gondolat, hogy a másik traktort is le kellene cserélni egy újra, és egy CLAAS AXION 810-re esett a választás.

Nagy szükség volt erre a gépre – ami most múlt egy hónapos –, mert a szántást és a talajmunkákat végzi majd, lényegesen nagyobb komfort mellett, mint amit az elődje kínált. Szerencsére a munkagépek csereszabatosak a másik erőgéppel, így az összes meglévő talajművelő gép – eke, ásóborona, stb. – használható lesz, nem feltétlenül kell azonnal másikat vásárolni.

A CLAAS traktorokkal kapcsolatosan el kell mondani, hogy elsősorban az üzembiztonságuk és szervizhátterük miatt esett rájuk a választás. Egyetlen telefon után nagyon gyorsan érkezik a segítség, ha kell. Pécsen van a területileg illetékes AXIÁL telephely, ami nincs messze, és pontos, megbízható – ami döntően fontos –, ahol gyors kiszolgáló munkát végez a szakmai csapat.

Az új traktorok magas elektronikai és kezelőszervi felszereltsége persze megköveteli, hogy mielőtt használatba veszi őket az ember, alaposan tanulmányozza át a működésének részleteit. Ekkor megint jól jönnek az autószerelői ismeretek a testvérek számára, bár a német gépek nagyon jó logika szerint, szisztematikusan vannak felépítve – mondja Kovács József. Ha egyszer az ember türelmesen átgondolja a működtetésüket, utána már könnyen megszokja a kezelést. Természetesen a mezőgazdasági munka alapjait is mindketten tanulták, ezüst- és aranykalászos és egyéb szakmai képzésben, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy immár az új gépekkel eredményesen gazdálkodjanak.

 

 

Gépeiket támogatások nélkül vásárolták, szigorúan kigazdálkodva az áraikat. A most megvett AXION 810-eshez azonban kellett a segítség, amit hitelből oldottak meg, és amit reményeik szerint az eddigihez hasonló, körültekintő és költségtakarékos gazdálkodással sikerül határidőre törleszteni.

Persze, ha a földforgalom kedvezőbb lenne, akkor vásárlással lehetne bővíteni a jelenlegi földterületet. Jelenleg a 10 Ak alatti földek ára is eléri lassan az 1 millió Ft-ot, de sajnos nagyon ritkán van eladó. A bővülés tehát nagyon esetleges, de nem tehet le róla az ember – mondják a Kovács testvérek. Addig is marad a bérmunka, ami kiegészíti a saját gazdaság bevételeit, és ehhez a gépeket nagyon jól fel kell készíteni és karbantartani. A CLAAS traktorok mindenképpen forradalmi változást hoznak a munkavégzésben, mert ergonómiai szempontból és teljesítmény szempontjából egyaránt felülmúlják elődeiket. Nem beszélve arról, hogy a megrendelők részéről is nagyobb a bizalom, ha korszerű, nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak. Márpedig a CLAAS traktorcsalád két tagja – az AXION 810 és az ARION 420 – mindkét kritériumnak megfelel…