fbpx

Termelői igényekre alapozva folyik a nemesítés

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 03.

A több évtizedes múlttal rendelkező francia Caussade Semences cég vetőmag-fajtakínálata 2009 óta már hazánkban is elérhető a gazdák számára.

A nyár végi, ősz eleji időszakban szántóföldi bemutatók keretében 22 helyszínen került sor a magyar piacon forgalmazott Caussade kukorica-vetőmagok legnépszerűbb fajtáinak bemutatására.

 

Engelhart Szabolcs a Caussade Semences Hungary népszerű REALI vetőmagját mutatja be

 

A cég portfóliójában elsősorban kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce és búza szerepel, de a szója és cirok iránti igényeket is ki tudnak szolgálni. Európában 3 helyen folyik a nemesítés, Magyarországon pedig az előállítás, a raktározás és a logisztika jellemzi a cég tevékenységét. Értékesítés csak forgalmazói partnerhálózaton keresztül történik.

A teljes fajtakínálatból többek között a teljes fajtakínálatot és fajtajelölteket is tesztelik évente a magyar klimatikus viszonyok mellett a hazai területeken. Kísérleti parcellákon vizsgálják a különböző fajtákat, és évről évre megújuló kínálattal igyekeznek a változásokra reagálni.

Csárdaszállási helyszínen mi is részt vettünk egy ilyen rendezvényen, ahol Engelhart Szabolcs a Caussade portfolióját ismertette, Gyuris Kálmán, a Yara Hungaria Kft. képviselője pedig a tápanyag-utánpótlás témakörében az őszi NPK-ról, illetve a nitrogénkijuttatásról beszélt, valamint bepillantást nyerhettünk a mikrogranulátumok és starterek világába, és a lombtrágyák témakörében is hallottunk néhány hasznos gyakorlati tanácsot.

Engelhart Szabolcs tapasztalatai szerint a hazai csapadékhiányos, aszályos időszakok miatt a vetés egyre inkább a 400-as FAO-számú növények irányába mozdult el, mert azok jobban bírják a vízhiánnyal járó stresszt.

A Caussade termékkínálatából 6 kukoricafajta került bemutatásra ezen a helyszínen. Ezek közül a szakemberek beszámoltak a Caussade cég REALLI FAO 380 elnevezésű vetőmagjával elért sikereikről. Ez a fajta hazai viszonyok között az egyik legnépszerűbb termékük, és a legnagyobb vetésterületen alkalmazott vetőmagjuk. Hallhattunk az új fejlesztésű PINCKI FAO 450-ről és JOLIET FAO 320-ról, illetve a második legnagyobb mennyiségben értékesített fajtájukról, a CLARITI FAO 320-ról. Ez a 320-as FAO számú kukorica az idei évben is kitűnően teljesített. A robusztus növényt extenzív körülmények közé, akár még silózásra is ajánlják. Ár/érték aránya miatt közkedvelt fajta.

 

Gyuris Kálmán, a Yara Hungaria Kft. szaktanácsadója

 

Gyuris Kálmántól, a Yara képviselőjétől megtudhattuk, hogy az őszi alaptrágyázáshoz a 16-27-7 – N, P és K arányt javasolják a búza esetében, mert az jól indítja el a növényt a télbe. Cégük folyamatosan értékesít olasz, 26%-os nitrogén műtrágyákat, de holland és belga importból már 27%-os műtrágyaigényt is ki tudnak szolgálni tavasztól, 500 és 40 kg-os kiszerelésben.

Szó esett a cég legújabb üzemi starter mikrogranulátum műtrágya-kísérletéről, ahol 40 nagyüzemben vizsgálták a különböző műszaki paraméterek mellett kijuttatott szer és kijuttató eszköz kompatibilitását, illetve azt, hogy miként viselkednek a növények a 46% P, 10,5% N, 2% Zn, 0,2% B összetételű starter műtrágya adagolása mellett.

A sikeres tesztek eredményeként a november-decemberi időszaktól már elővásárlási igényeket teljesítenek.

Gyuris Kálmán kiemelte, hogy a hazai területek jelentős részén magas cinkhiánnyal kell számolni, ezért ennek pótlásáról gondoskodni szükséges. A gazdák közül is egyre többen látják a mangán, cink, réz kijuttatásának fontosságát, és a szakember örömmel számolt be a lombtrágyák mind általánosabb elterjedéséről.

A Yara képviselője az alábbi mondattal zárta rövid előadását: „A tápanyagkérdés olyan, mint a foci: mindenki csinálja, ám csak kevesen értenek igazán hozzá.”