fbpx

A légi védekezések 2013. évi tapasztalatairól… – 1

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 03.

2013 áprilisában jelent meg az a jogszabály-módosítás, amely a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet legújabb változásait tartalmazza.

A mezőgazdasági repülők nagy várakozással tekintettek elé, mert a munkájukat megnehezítő, sokszor indokolatlanul szigorú korábbi előírások enyhítését várták tőle. Az idei szezon vége felé megkérdeztük Kovács Andrást, a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetségének elnökét, mik a tapasztalataik, változtak-e a korábbi, túlzónak vélt előírások, könnyebb lett-e a pilóták munkája?

– Tavasszal úgy éreztük, hogy bár nem mindenben valósultak meg elképzeléseink, de a kölcsönös kompromisszumokkal elfogadott módosítások révén a korábbinál jobb, a gyakorlati munka körülményeit jobban figyelembe vevő rendelet lépett hatályba áprilisban.

 

 

Nos, a szezon végére jó és rossz tapasztalataink egyaránt vannak. Örülünk például annak, hogy a realitásokat figyelembe véve határozták meg a munka során előírt környezetvédelmi védőtávolságokat, s hogy pontosították a fogalommeghatározásokat. Ennek ellenére sok panasz érkezett hozzánk arról, hogy az egyes megyei hatóságok nem egységesen értelmezik a rendelet előírásait. Túlzott és a munkánkat megnehezíti az olyan adminisztráció, amit rendelet nem is követel meg. Szélsőséges példaként említem, hogy a természetvédelmi területen végzendő légi védekezés engedélyezésének ügyintézési határideje három hónap is lehet. Az is előfordul, hogy a megyei növényvédelmi hatóság szóban – a kérelem érdemi vizsgálata előtt – már eleve nemtetszését fejezi ki a tervezett légi munkával szemben, vagy a nyilvánvalóan indokolt esetben (pl. nagy esők után, felázott talajon) sem ad engedélyt arra. Tehát a helyzet az előző évihez képest javult, számos helyen úgymond normális kerékvágásban mennek a dolgok, de még mindig akad értetlenség, akadályoztatás a munkák engedélyezése során.

Hangsúlyozzuk, ez csak a megyei igazgatóságok egy részére igaz, de épp ez mutat rá arra, hogy a módosított rendelet a jogalkotó célja szerinti alkalmazására nem tértek át egységesen a megyei kirendeltségek.

Tisztában vagyunk vele, hogy uniós tagságunk óta a mezőgazdasági repülés szigorú szabályozás és kontroll alá esik, és nem függetleníthetjük magunkat az EU irányelveitől vagy rendeleteitől, de sokszor érezzük úgy, hogy itthon egyes helyi vezetők még azokon is túl akarnak tenni. Szeretnénk, ha a mezőgazdaság minden résztvevője belátná, hogy saját egzisztenciánkon kívül mi a termelők érdekében is dolgozunk, s a légi védekezésekkel nehéz helyzetekben, sürgős esetekben őket kívánjuk segíteni.