fbpx

Középpontban a 8R és 9R traktorok

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 10.

 

 

A KITE Zrt. gépbemutatója Horton

Középpontban a 8R és 9R traktorok

A KITE Zrt. szántóföldi gyakorlati bemutatóra invitálta partnereit, melynek célja az volt, hogy a szakemberek bemutassák, hogyan lehet a valós vontatási teljesítményt növelni egy traktor és munkagép kapcsolatában.

Idén október első hetében a Heves megyei Hortra hívták a szakembereket, ahol „A különböző traktorkoncepciók hatása a nagy vonóerő-igényű talajmunkák elvégzésének hatékonyságára” címmel rendeztek gyakorlati szakmai találkozót.

A rendezvény középpontjában a népszerű 8R nehéz univerzális traktorok és az itthon még kevésbé ismert négytagú 9R ízelt, csuklós törzskormányzású nehéztraktorok – különböző munkagépekkel történő – energetikailag optimális alkalmazásának bemutatása állt.

Orcsik Gábor, a KITE Zrt. műszaki-kereskedelmi vezérigazgató-helyettesének köszöntőjét követően Balogh Viktor Ferenc gépkereskedelmi üzletág igazgató előadásában rámutatott, hogy mennyire eltérő a gyártók és a forgalmazók kommunikációja a traktorokkal kapcsolatban a felhasználók felé. Felhívta a figyelmet arra, hogy alapvetően a beépített (motorteljesítmény, saját tömeg, gumiabroncsméret, hidraulika-rendszer, fedélzeti rendszerek) és műveleti jellemzők (össztömeg, súlyelosztás, pótsúlyozás, gumiabroncs nyomás, ikerkerekezés) megfelelő összehangolása eredményezheti a kiemelkedő vontatási teljesítményű traktort.

 

 

Bemutatójukon gyakorlati szituációkkal mutattak példákat arra, hogy hogyan hozható ki egy traktor-munkagép kapcsolatból a maximum. Azt is demonstrálták például, hogy önmagában egy azonos műveleti jellemzőkkel bíró, de nagyobb motorteljesítményű traktor nem mindig jelent feltétlenül vonóerő-növekedést is. A szántóföldi bemutatón jól reprezentálták, hogy pl. két különböző pótsúlyozású, illetve kerékfelszereltségű, de azonos motorteljesítményű John Deere 8335R traktor ugyanazt a Maschio talajlazítót egyenlő munkamélységben milyen hatásfokkal üzemelteti, de hasonlóan demonstrálták a pótsúlyozás variálásnak lehetőségeit Rabe Kormoran SF-180 IV váltvaforgató ekét üzemeltető John Deere 8335R traktorokon.

Az öttagú 8R-sorozat modelljeit különösebben már nem kell bemutatni a hazai gazdálkodóknak, hiszen megjelenése óta piacvezetővé lépett elő a nehéz univerzális traktorok hazai kínálatában. Népszerűségét az előzőleg közel két évtizeden keresztül futó, a hazai és nemzetközi sikereket sorra halmozó, megbízhatóságáról híres 8000-es sorozat négy generációja (8000/8010/8020/8030) alapozta meg.

A gyakorlati program leglátványosabb és legnagyobb érdeklődéssel kísért elemét kétségkívül a 9R törzscsuklós nehéztraktorok bemutatkozása jelentette. A bemutatón a négy tagból álló széria 9410R, illetve 9510R típusa különböző munkaszélességű eszközökkel, többek között Maschio Diablo 600 vontatott, 13-késes talajlazítóval és tízfejes Vogel-Noot ©plus Heros 1000 osztott gerendelyes tarlónjáró váltvaforgató ekével, Orthmann sávművelő eszközzel mutatkozott be a gyakorlatban. A 9R család négy (9410R/9460R/9510R/9560R) képviselőjének erőforrásául hathengeres, 13,5 literes PowerTech PSX dízelmotor szolgál, 410-560 LE teljesítmény között. A kimagasló műszaki tartalommal bíró motorok kétlépcsős turbófeltöltéssel rendelkeznek, amely egy fix és egy változó geometriájú turbófeltöltő sorba kötését foglalja magában. A Power Tech PSX motorok elektronikus vezérlésű adagolófúvókás üzemanyag-ellátó rendszerrel vannak szerelve.

 

 

A 9R traktorokat PowerShift Efficiency Manager-rel rendelkező 18 előre- és 6 hátrameneti fokozatot biztosító John Deere Power Shift sebességváltóval kínálják, de a 9410R és a 9460R típusok PowerSync hajtóművel kérhetőek. Ebben az esetben 12 Hi-Lo fokozatot magában foglaló 24/6 sebességfokozat érhető el.

A három felszereltségi szintet kínáló Command View II vezetőfülke kezelőelemei a népszerű 8R szériából már ismertek, a traktorok alapkivitelben tartalmazzák az AutoTrack automatikus kormányzás előkészítést. A hidraulika-rendszert alapkivitelben 192 liter/min szállítási teljesítményű szivattyú látja el, és az így elért közel 200 bar üzemi nyomásnak köszönhetően már alapjáraton is különösebb terhelés nélkül mozgatja még a nagy tömegű függesztett munkaeszközöket is.

A bemutatón minden traktor beépített automata kormányzással rendelkezett és a KITE Zrt. RTK korrekciós jelével működött.

A nagy vonóerő-igényű munkáknál ahhoz, hogy a vontatási teljesítmény a maximális legyen, a traktorkoncepció- váltás a valós megoldás. Ehhez kínálja a KITE Zrt. a törzscsuklós vontatótraktorait.