fbpx

Féltonna a Clearfield® javára!

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 02.

Az első repcéit 2006-ban vezette be Magyarországon a DuPont Pioneer, 2012 óta pedig már piacvezető a hibrid repcék értékesítésében. A siker annak a rendkívül bőséges kínálatnak köszönhető, amit több mint két évtizedes nemesítő munkával értek el. Ugyancsak a DuPont Pioneer volt az első – 2011-ben – a Clearfield® gyomirtási technológiával termeszthető hibridek bevezetésében. A korábbi években jól vizsgázó PX100CL, amely a MAXIMUS® termékkörbe tartozik, és a hagyományos magas hibridek közé sorolható PT200CL-t is választhatják a Clearfield® technológia hívei.

A Clearfield® innovációt választók száma dinamikusan növekszik, ami annak köszönhető, hogy a repcéből különösen nehezen irtható gyomok ellen kínál tökéletes megoldást, s így lényegesen nagyobb és minőségileg jobb termés takarítható be. Ezt igazolják Takács Szabolcs tapasztalatai is, aki az elsők között próbálta ki a Clearfield®technológiát. Az integrált területekkel együtt mintegy 1600 hektáron gazdálkodó nagykőrösi Olasz-Kustár Farmer Kft. termelésirányítója nem titkolja, hogy a nagyobb termés reményében döntöttek a Pioneer által kínált újdonság mellett.

Általában 200 hektáron termesztünk repcét, a vetésforgóban betöltött gazdasági szerepe, és jövedelmezősége miatt. Az utóbbi években annyira jó az ára a repcének, hogy érdemes a növényben rejlő terméspotenciált minél jobban kihasználni, s megszüntetni a gyomkonkurenciát is, ami mázsákkal csökkentheti a hektáronkénti termésátlagot – magyarázza a szakember.

Mi a technológia lényege, miben különbözik a megszokottól?

A termesztési technológia – talajmunka, vetés, növényvédelem stb. – nem különbözik, csak az elvetett hibrid és a gyomirtó készítmény. A Clearfield®gyomirtási rendszer tulajdonképpen egy imidazolinon-csoportba tartozó gyomirtó szert tűrő repcehibrid és a kezelésére engedélyezett Cleratop®gyomirtó.

Mi döntően a PX100CL repcehibridet vetjük, hektáronként 400 ezer csírával. Bár a Clearfield® technológia számos magról kelő egyszikű gyommal, például a nagy széltippannal szemben is hatékony, mi a biztonság érdekében preemergens alap gyomirtót is alkalmazunk. A Cleratop®-os kezelést ugyancsak ősszel végezzük, amikor a gyomok 2-4 leveles fejlettségűek, mert ebben az állapotban a legérzékenyebbek. A készítmény két hatóanyagának köszönhetően a levélen és a talajon keresztül egyaránt hat, a kikelt gyomokat elpusztítja, a később kelők csirázását megakadályozza. A Cleratop®-ot (2 l/ha) a biztos hatás érdekében Dash®HC-vel (1 l/ha) egészítjük ki.  Maga a Cleratop® valamivel drágább, mint más készítmények – a kijuttatással együtt hektáronként mintegy 20 ezer forintba kerül a kezelés -, de így kétségkívül gyommentes marad a tábla. A Cleratop® a pásztortáskát, vadrepcét, s a nálunk is gondot okozó sebforrasztó zsombort tökéletesen viszi a tábláinkban, ugyancsak a gyakori parlagfüvet, pipacsot szintén kitisztította, de jó eredményt nyújt a szikfű- és veronikafélék, a ragadós galaj és a tyúkhúr ellen is.

 Gy. A.

 

 

„Miután a Pioneer megjelent ezzel az újdonságával, azonnal kipróbáltuk. Azóta csak a Clearfield® technológiát alkalmazzuk, mert ezzel 3 tonnára növeltük a hektáronkénti termésátlagunkat, a korábbi évek 2,5 tonnájához képest.”

Takács Szabolcs
termelés irányító, Olasz-Kustár Farmer Kft., Nagykőrös