fbpx

MezőHír – 2013-04 – április

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 09.

Tartalomjegyzék

Jóban, rosszban

 

 

Nem véletlenül hangzik egy esküvőn az „együtt lenni jóban, rosszban” fogadalma. Amikor jól mennek a dolgaink, akkor kell csak igazán félteni és óvni, sőt tenni érte, hogy mindez nehezebb időkben is így maradjon.

Hatékony termesztéstechnológia – korszerű eszközökkel

 

 

Békés megye mindig is a kedvező adottságú mezőgazdasági területeiről volt híres, nemhiába nevezték a boldog békeidőkben az „ország éléskamrájának”.

  • Farkas Imre

Pénz, paripa, fegyver híján…

 

 

Jánossomorja mindenki által jól ismert, kiváló mezőgazdasági szakembere, Fazekas Imre nagyszerű beszélgetőpartner, kimondatlanul is a környék gondjainak ismerője, aki szakmai és társadalmi tisztségeiből eredően hosszú idő óta szinte naponta megvívja – időnként szélmalom- – harcát az elmúlt két évtizedben termelődő gondokkal.

  • Nagy Zoltán

A Galga völgyét sem kímélte a tavalyi szárazság

 

 

A bagi Péter család gazdaságában a növénytermesztés mellett az egyik fő gazdálkodási profilt az állattenyésztés, azon belül legnagyobb arányban a szarvasmarhatartás jelenti. Az elmúlt év szélsőséges időjárásnak hatásairól és az új év gazdálkodási időszakának kezdeti tennivalóiról kérdeztük a családi gazdaság fiatal tagját, Péter Istvánt.

Dow AgroSciences — MINDEN RÓLUNK

Újdonság a kukorica korai posztemergens technológiájában

 

 

A kukorica korai posztemergens gyomirtása egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek oka, hogy a már kikelt gyomok ellen hatékony, illetve hosszú hatástartama miatt a későbbi gyomosodást is gátolja. A Python Optima™ ezen felül további előnyöket is biztosít a felhasználónak.

Dow AgroSciences — MINDEN RÓLUNK

Háromszoros védelem a mezei acat ellen

 

 

A mezei acat a legnagyobb termésveszteséget okozó gyomnövényeink egyike. Ez különösen igaz olyan kultúrákban, ahol nem áll rendelkezésünkre hatékony gyomirtó szer. Ahol lehet, ott már az előveteményben meg kell kezdeni az acat elleni védelmet.

Csökkentett menetszámú talajművelés kötött talajon, kedvező tapasztalatokkal

 

 

Állandó olvasóink számára nem ismeretlen a biharkeresztesi székhelyű Kutas 95 Zrt. neve, mivel szakmai interjú kapcsán már találkozhattak vele magazinunk hasábjain. A Hajdú-Bihar megye délkeleti részén – a román-magyar határ mentén – szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó cég területi agronómusánál, Kovács Zoltánnál őszi vetésű növényeik állapotáról, illetve az évkezdet aktuális és közeledő szántóföldi munkáiról érdeklődtünk.

  • Farkas Imre

Tavaszvárás Szabolcsban

 

 

Virágh András, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a román-magyar határtól nem messze található Porcsalma településen, 140 hektáron gazdálkodik. Márciusban egy másik szakmai interjú kapcsán látogattuk meg, de egyben néhány kérdés erejéig az elmúlt téli időszak hatásairól és a tavaszkezdet eseményeiről, munkáiról is érdeklődtünk.

  • Farkas Imre

Rekordtermés-esélyes lehet idén a kukorica…

 

 

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ma Magyarországon, az egyébként nagyon fontos kenyérgabona mellett, a kukorica termesztése váltja ki a legnagyobb érdeklődést a termelők körében.

  • Nagy Zoltán

AGRITECO, egy olcsó, megbízható mobil gabonaszárító – a történet folytatódik II.

 

 

A Pannonagri Kft. kisebb volumenben termelő gazdák részére is megfizethető szárítógépet, komplett szárítási technológiát kínál, és ehhez a kedvező, költségkímélő finanszírozást is hozzárendeli. Hogyan lehetséges mindez?

Jön a tavaszi nagytakarítás…

 

 

A korábbi évekhez képest szokatlan csapadékos télen vagyunk túl. A korábbi két száraz esztendő azonban feladta a leckét a kukoricatermesztőknek, hiszen a táblák növényzetének nemcsak a szárazsággal, hanem a nyári forrósággal is meg kellett küzdenie.

Horsch Joker – sekély és gyors talajművelés

 

 

A Jokerrel tavasszal akár szántott földet, akár mulcsos talajt sekélyen tudunk művelni és vele magágyat lehet készíteni. Nyáron sekély tarlóhántás, ősszel magágykészítés és akár kukoricaszár aprítása végezhető el az eszközzel.

Kevés a remény a burgonyaágazati megújulásra

 

 

Magyarországon a burgonyatermesztés – az elmúlt közel húsz évet leszámítva – közös „nemzeti elfoglaltságnak” számított, hiszen fontos volt, hogy ez az alapélelmezési termény megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre.

Mezőgazdaság és természetvédelem XI.

Belvizek madárvilága

 

 

Az utóbbi három év időjárása elég változatosra sikeredett. A hegy- vagy dombvidéken élő olvasó talán meglepődik rajta, de a nagyon aszályos 2011-es nyáron az Alföldön még mindig jócskán voltak olyan szántóföldi belvizek, ahol récék úszkáltak, bíbicek szedegettek, kócsag és szürke gém vadászgatott.

  • Kovács Gergely Károly

Újdonság a kukorica gyomirtásában

 

 

2013-ban új gyomirtó szerrel bővül a Syngenta herbicid palettája: a Calaris Pro a veszélyes kétszikűekkel, kakaslábfűvel, muhar fajokkal fertőzött területek gyomirtószere.

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – múlt, jelen jövő!

 

 

Magyarországon az első hegytörvények az 1470-es években foglaltattak írásba, és természetes, hogy a törvények végrehajtását szolgáló szervezetrendszer is kialakult és működött évszázadokon keresztül. 1894-ben, az első hazai bortörvény elfogadása után egy évvel az első hegyközségi törvény is kihirdetésre került. Egészen a második világháborút követő évekig a hazai szakközigazgatás támasza a hegyközség volt.

  • Horváth Csaba

A gazdálkodás folytonossága jegyében…

 

 

Debrecen belvárosában a felmenők által, még az 1800-as évek második felében épített, magas belméretű, masszívan megépített, jól alápincézett, mára felújított családi házban él a fiatal Gombos család.

  • Nagy Zoltán

Emutól a csirkéig, egy 26 éves szemével

 

 

Talán nem mondok újat azzal, amikor azt a kijelentést teszem, hogy már gyermekkorunk óta dédelgetünk álmokat, szövögetünk terveket a jövőnkről. Ezek eléréséért egyesek többet, mások kevesebbet képesek megtenni. No, de mi történik akkor, ha a megvalósítás útjára lépve döbbenünk csak rá; ez mégsem az a „vonat”, amelyre eredetileg fel akartunk szállni.

  • Hornyák Ildikó

Berthoud Tracker – nagy teljesítmény, műszaki biztonság…

 

 

Győrtől mindössze 15 km távolságra keletre található a nagyváros repterének is helyet biztosító, közel 2 500 lelkes Pér község, amely az agglomeráció részének tekinthető.

KINZE szemenkénti vetőgépek

Kukoricavetés – amerikai léptékben

 

 

Minden mezőgazdasági munkaműveletnek megvannak az egyedi kihívásai. Nem kivétel ez alól a szemenkénti vetés sem, amely a tavasz viszontagságai miatt számít kritikus tevékenységnek.

  • Kató Gergely
  • IKR Zrt.

TerraDiscPro újgenerációs rövidtárcsa a VOGEL-NOOT-tól

 

 

A VOGEL-NOOT hazánkban 2 gyárral van jelen, amelyekben mintegy 350 dolgozó közreműködésével állítanak elő munkagépeket. A 21 éves mosonmagyaróvári gyár az ekéket, vetőgépeket és szántáselmunkáló hengereket gyárt. Az idén immár 4 éve termelő törökszentmiklósi üzem a forgatás nélküli technológia alapgépeit állítja elő, mint a legjobbak között számon TerraDig lazítót; az európai gyártók között az egyik legszélesebb palettával rendelkező szántóföldi kultivátorokat és a hazai piacon is a legjobbak között számon tartott TerraDiscPro rövidtárcsát.

  • Vogel & Noot

Great Plains–Simba szakmai út

 

 

A Great Plains magántulajdonú mezőgépgyártó vállalkozás, amelynek kínálatában a csökkentett menetszámú talajművelő gépek, szemenkénti és gabonavetőgépek szerepelnek. A cég 1976-os megalapítása óta folyamatosan figyeli a mezőgazdászok igényeit, és ezek szerint fejleszti és gyártja termékeit.

  • Jócsák Attila
  • Valkon Kft.

Márkás erőgépek garanciával, kiterjedt szervizhálózattal

 

 

Társaságunk, az ODISYS Bt. 2007 óta foglalkozik John Deere erőgépek forgalmazásával, kereskedelmével, műszaki szakszervizével. A gépeket Németországból, Belgiumból, Dániából, Angliából és más nyugat-európai országokból szerezzük be. A gyártói garancia a világ minden országában érvényes. A garanciát szolgáltatjuk, nem megveszik az emberek; a szolgáltatást a gyár fizeti, nem pedig a felhasználó.

  • Odisys

Ha Mascar Corsa, Tuareg a bálázó – elégedett a felhasználó

 

 

Lassan beköszönt a tavasz; egyre zöldebb a határ, és az előrelátó gazda már a szezonkezdésre készül. Aki bálázással foglalkozik, átgondolja, hogy mivel fogja az éves bálamennyiséget a legjobb ár-érték arányban elkészíteni. Egy új gép megvásárlásakor nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Az alább bemutatott gazdálkodók mérlegeltek, és ennek eredményeként az olasz Mascar bálázókat választották.

AXIÁL-telephely átadása Zalaegerszegen

 

 

Az Axiál Kft. ünnepélyes külsőségek és számos meghívott vendég előtt nyitotta meg 2013. március 1-jén, zöldmezős beruházás keretében épült új telephelyét Zalaegerszegen.

MF 7600-as traktorsorozat – díjnyertes gépek 140-től 255 LE teljesítményig, háromféle hajtóművel

 

 

Az MF 7600-as sorozat bemutatása óta számos díjat nyert. Többek között a hannoveri Agritechnica kiállítás és a budapesti AgroMashExpo győztese a gépcsalád. A díjak az élenjáró, azonban egyszerűen kezelhető fejlesztésekért, a megnyerő külső megjelenésért, valamint a kiváló hatékonyságért jártak.

Smaragdfa, a faipar drágaköve

Zöld jövő a Távol-Keletről

 

 

A Paulownia-félék egy különleges fajhibridje a Smaragdfa®, amelynek elterjedése révén egyszerre valósulhat meg hazánkban a zöldenergia-termelés és a klímavédelem. A Paulownia-félék családjába tartozó egyedek a Távol-Keletről, Dél-Kínából mintegy 2000 éve indultak el világhódító útjukra, és a kínai hajósoknak, kereskedőknek, valamint a faj gyors alkalmazkodóképességének, növekedésének és kiváló minőségű faanyagának köszönhetően már az ezredfordulót megelőzően az egész világon elterjedt.

  • Dr. Steier József
  • SUNWO Zrt.

Energiahatékony vállalatok, energiatudatos lakosság

 

 

Világszerte március 6-án ünneplik az Energiahatékonysági Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az energiatakarékosságra és a környezettudatosságra, azaz a fenntarthatóság fontosságára.

  • Pongrácz László

A kettős hasznosítás nem zsákutca – a magyartarka-tenyésztés aktualitásai

 

 

A magyartarka tenyésztésszervezését, genetikai fejlesztését és nemzetközi képviseletét hazánkban a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete látja el, amelynek december 31-i taglétszáma 1 385 természetes és jogi személy.

  • Dr. Húth Balázs
  • Magyartarka Tenyésztők Egyesülete

Számadás a lovaságazatról

Stabilan működő Lovassport Szövetség

 

 

A Budapesten, a Magyar Sport Házában tartott rendezvényen Lázár Vilmos többszörös fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke kiemelte, hogy a szövetség mára szinte úgy működik, mint egy nagyvállalat; megalapozott vállalatirányítási rendszerrel, az ügyek menedzselésével.

Az öreg kutya

 

 

Érthetetlen és sajnálatos, de tény: az idős kutya tartásának és gondozásának sajátos problémáiról meglehetősen kevés szó esik a szakirodalomban. Holott magától értetődő, hogy miután a kutya sokkal gyorsabban öregszik, mint mi, emberek, az idős egyedekkel való törődés, szakszerű ellátásuk és ezáltal életkoruk lehetőség szerinti meghosszabbítása eléggé általános gond kutyás körökben.

  • Dr. Szinák János