fbpx

Terepen a legjobb – Manitou MLT 840 137 PS

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 27.

Manitou MLT 840 137 PS: kifinomultan precíz, mégis nagyon erős

Az MLT 840 teleszkópos rakodógéppel a gyártó a gazdálkodók folyamatosan változó igényeire, növekvő elvárásaira kínál választ. Megoldást adott azzal, hogy megtervezte ezt a gépet. Megtervezte, és nem áttervezte.

A legtöbb új modell megalkotása úgy történik, hogy egy korábbi típus néhány részegységén módosításokat, fejlesztéseket hajtanak végre. A másik tipikus példa pedig az, amikor egy építőipari munkákra szánt teleszkópos rakodógépet kisebb átalakításokkal máris a mezőgazdaság számára kínálnak.

Ezzel szemben a Manitou az MLT 840 rakodót egy vadonatúj sorozat első tagjaként, „tiszta lappal”, teljesen az alapoktól indított tervezéssel álmodta meg. Ezzel a géppel új szintre lépett a mezőgazdasági rakodók piacán.

 

 

A Manitou MLT 840 137 PS teleszkópos rakodó lenyűgöző képességeivel a mezőgazdasági termelés teljes területén maximálisan megállja a helyét. Gyors, erős és masszív, ugyanakkor kifinomult, precíz, és gazdaságos. Hogy mire is alapozzuk ezeket a megállapításokat? Ismerje meg ezt a gépet, és győződjön meg Ön is a gép előnyeiről.

A Manitou MLT 840 137 PS rakodógép a 137 LE-s turbódízel motor erejével bármire képes. A korszerű, 4,5 literes JD erőforrás megfelel az EUR IIIB károsanyag-kibocsájtási előírásoknak, EGR-szeleppel (kipufogógáz-visszavezetés) és dízel részecskeszűrővel rendelkezik.

Az új hűtőrendszer megtervezésének szempontja a hatékonyság és a gazdaságosság volt. Az elektromos szabályozás segítségével a hűtőventilátor sebessége automatikusan igazodik a motor hőmérsékletéhez, ami jelentős üzemanyag-megtakarításhoz vezet. Az alapfelszereltségként beszerelt ventilátorfordító (Autoclean funkció) gondoskodik a hűtő rendszeres és automatikus tisztításáról. Ezzel folyamatosan biztosítva van az elvárt teljesítmény – függetlenül a motor fordulatszámától.

Az új fejlesztésű, ötfokozatú M-Shift Powershift sebességváltó minden körülmények között akadálymentes fokozatváltást biztosít. Ez kétféleképpen történhet: automata vagy kézi kapcsolással. Automata módban a legkisebb megszakítással képes fokozatot váltani; az automatika a nyomaték- és sebességigénynek megfelelően választja meg a legoptimálisabb sebességfokozatot. Egy emelkedőn vontatott pótkocsi esetében például alacsonyabb fokozatot használ, hogy elegendő nyomaték álljon rendelkezésre. Silóhalom készítésénél, vagy gabonarakodásnál a kezelő be tudja állítani, hogy a sebességváltó ne kapcsoljon 3. fokozatnál feljebb, így a váltó finoman, akadálymentesen kapcsol, de maximum a 3. fokozatig.

Manuális módban a kezelő kapcsolja a sebességfokozatokat a joystick + és – gombjai segítségével. Az MLT 840 esetében a váltómű közvetlen kapcsolatban van a szöghajtóművekkel, ezáltal a hajtástovábbításnál nincs többé szükség kiskardánokra.

 

 

A gyors manőverezhetőségről és a hidraulikus munkafunkciók működtetéséről egy nagyobb teljesítményű hidraulikaszivattyú és az LSU-rendszer gondoskodik. Az elektronikusan variálható szállítású, 180 liter/perces axiáldugattyús szivattyú és az LSU-rendszer lehetővé teszi, hogy egy időben akár 3 különálló hidraulikakört vezérelhessünk hihetetlen gyorsasággal és pontossággal. Változtatni tudjuk az eszközök mindkét irányú mozgásának sebességét is, két szabályzóeszköz révén. Ha egyszer jól beállítottuk a rendszert, akkor például egy bálamegfogó gyorsan, vagy akár lassan is működtethető.

 

 

Az MLT 840 rakodót külső jegyeiben az igényes dizájn, a karcsúság és a finom vonalvezetés jellemzi. Az új, „Evolution” vezetőfülke belső kialakítása sem hagy kívánnivalót maga után. A gépkezelő helyének kialakítási szempontja az ergonómia, illetve a kényelem maximalizálása volt. A 80 dB-es, csökkentett zajszint a hangszigetelt fülkének köszönhető, ezáltal kiszűrve a motor zaját, mint zavaró tényezőt.

A digitális kijelzőkkel felszerelt műszerfal minden fontos, a munkavégzéshez szükséges információt szemléltet: a megtett üzemórák számát, a pillanatnyi sebességet, a motorolaj hőmérsékletét, az üzemanyagszintet, a következő szervizperiódus idejét, stb. A felhasznált anyagok, a precíz kivitelezés és technológia mind hozzájárul a felsőkategória érzetéhez. Az igényes, textilbevonatú vezetőülés, az állítható kormányoszlop, a szabályozható szellőzőfúvókák, a tetőablak, a klímaberendezés biztosítja a kényelmes munkakörnyezetet a kezelő számára.

 

 

A gép összes munka- és menetfunkcióját egyetlen karral, a JSM joystick-kal lehet vezérelni. Ez gyakorlatilag úgy működik, mintha a vezető karját hosszabbítaná meg.

A vezető bal karja teljesen szabadon marad a kormányzáshoz, a jobb kéz pedig az összes menetfunkciót, a gém mozgatását és egy esetleges hidraulikus eszköz irányítását egyetlen joystick segítségével irányítja. Akár egy időben mindhármat!

Nemcsak a kezelő kényelmének szempontjából fontos a CRC gém-lengéscsillapító megoldás. Ez a rendszer biztonságos teherszállítást tesz lehetővé, ezzel egyidejűleg nagyobb vezetési kényelmet biztosít a kezelőnek, illetve, nem utolsósorban, kíméli az egész gépet. A gém-lengéscsillapító rendszer alapfelszereltségként érhető el!

 

 

Az MLT 840 nem csupán egy gép, sokkal inkább eszközhordozó. Számtalan munkaeszközt kínálunk olyan feladatok elvégzésére, mint az almozás, istállótrágya mozgatása, állatok etetése, silóürítés, gabona- vagy bálarakodás, földmunkák, vontatási munkálatok.

Ha ezt a rakodógépet választja, egy tartós, strapabíró géppel számolhat. Emellett az általunk biztosított alkatrész- és szervizháttér is a rendelkezésére áll: garanciális szerviz, garanciaidőn túli átalánydíjas javítások, kiszállásos mobilszerviz, személyre szabott finanszírozás, lízing, stb.