fbpx

Fókuszban a paprika

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 25.

Évnyitó Szakmai Napok a Seminis-nél

Január második felében nagy lendülettel vágott neki a Monsanto Hungária Kft. Zöldség Divíziója a 2013-as évnek. A hónap harmadik hetében több szakmai rendezvény mellett ekkor tartották szokásos év eleji „paprikás” eseményeiket is.

 

 

A Seminis márka kiemelten fontosnak tartja a termelők magas színvonalon történő segítését és informálását, éppen ezért a résztvevők nem csak a megfelelő fajta kiválasztásának szerepéről és a Seminis paprika portfoliójáról hallhattak előadásokat, de nagy hangsúly került a megfelelő technológiák kiválasztására és a növényvédelemre.

A Monsanto Zöldség Vetőmag divíziójának kiemelt növényei közé tartozik a paprika, hiszen hazánk a fehér paprika, a kápia típusú és paradicsom alakúak terén egyaránt meghatározó helyet foglal el.

A fajtaválasztás eredményességre gyakorolt hatásai mind a kecskeméti (2013. 01. 15.) mind a debreceni (2013. 01. 17.) Living Proof rendezvényen szóba kerültek. Papp Zoltán értékesítési munkatárs (Monsanto Hungária Kft.) több fontos fajtát is kiemelt, többek között az „adu ászként” emlegetett Joker töltenivaló fehér paprikát, a Daras és Fighter bőtermő erős paprikákat, illetve a Seminis széles kápia-fajtaválasztékát. Szóba került a Karpia (T 112), amely exportra és tálcás kiszerelésre egyaránt tökéletes; a sorban és méretben következő fajta a Karpex (SK 10), amelyet exportra és belföldi piacra ajánlanak elsősorban. A Kaptur (SK 5) ipari feldolgozásra és exportra a legalkalmasabb, nagyobb mérete miatt. A paradicsomalakúak közül megemlítették a Pritavitot, mint régi favoritot, és az abszolút újdonságnak számító SPR 110-et.

Kecskeméten a közelmúlt tapasztalatait, eredményeit, továbbá a jövőbeni terveket összefoglaló előadás mellett egyéb témákat is meghallgathattak a résztvevők. Ezen a helyszínen Nyesev Tamás (Malagrow Kft.) beszélt a paprikatermesztés során fellépő stresszhelyzetek kivédésének lehetőségeiről, amit Nagy Zoltán (Árpád Agrár Zrt.) 2013-as paprikapalánta-ajánlata követett. A napot Bodó Péter (Belchim Crop Protection Hungary Kft.) növényvédelmi ajánlata és ebéd zárta.

 

 

Debrecenben újabb előadásokkal és megújult helyszínnel várta vendégeit a Monsanto Zöldség divíziója. Itt Papp Zoltán előadása mellett Kobzos Sándor (KITE Zrt.) a 2012-es évet értékelte termelői és kereskedői perspektívából. Ezúttal Deme János (Malagrow Kft.) beszélt a paprikatermesztés során fellépő stresszhelyzetek kivédésének módjairól. A napot aztán Paksi András értékesítési munkatárs (Monsanto Hungária Kft.) paprikapiaci áttekintése és egy nyitott, baráti beszélgetéssé átalakult estebéd zárta.

A hét eleji zord időjárás és a nem túl fényes közúti helyzet ellenére is igen sokan részt vettek a szakmai napokon – illetve fontos megemlíteni, hogy a Monsanto nemcsak a portfolió és a katalógusok terén újított, de a rendezvények hangulatát is egyfajta frissesség és lendület jellemezte. A jelentős létszám – a két rendezvényen összesen több mint 150 fő – mellett a pozitív visszajelzések is azt mutatják, hogy a rendezvények elérték céljukat. Sikerült hasznos és sokoldalú információkat élvezhető, érthető és korszerű formában átadni. A résztvevők nem csak a fajták előnyeiről és a technológiák szerepéről, de a Seminis márka értékeiről és a Living Proof rendezvények fontosságáról is meggyőződhettek.