fbpx

Väderstad-újdonságok 2013 – 1

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 19.

A vontatott Tempo F típus bemutatását már az első évben óriási siker kísérte. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően bemutatjuk az új, függesztett kivitelű Tempo T változatot, amelynek vetőegységei mindenben megegyeznek a vontatott típuséval, váza viszont behúzható, teleszkópos rendszerű.

A Carrier szintén ráncfelvarráson esett át; ezután a vontatott Carrier 420-1225 modellek mindegyike X-elrendezésű System Disc-rendszerrel készül, amelynek köszönhetően a traktor mögötti egyenesfutás még lejtős területen és igen változatos talajú táblák művelésekor is biztosított. Itt kell említést tennünk egy folyamatban lévő fejlesztési projektről is, amelyik lehetővé teszi a jövőben, hogy a Carrier kukorica- és napraforgótarlón is jobb munkaminőséget produkáljon.

A világ egyik legsokoldalúbb vetőgépe, a Rapid AS ezentúl még szélesebb körben használható, köszönhetően a Carrierről átvett talajművelési technikának. A vetőgép elektronikája szintén fejlesztésen esett át; GPS-technológiát alkalmazva a magadagolás indítása és megállítása automatikusan történik. Az NZA ezentúl ugyanazzal a mélységállító rendszerrel készül, mint amilyet a Rapid vetőgépeken évek óta alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van a munka mélységének finom beállítására, akár menet közben is.

A direktvetés és a Strip Drill (sávos vetőgép) két érdekes technológia a jövőre nézve, amelyek óriási előnyt jelenthetnek a gazdálkodók számára, megfelelő feltételek mellett.

Piacra bocsájtjuk a Seed Hawk 30-sorozatot, amelynek vázszerkezete a korábbinál jobb talajfelszín-követéssel jellemezhető. Folytatjuk a Spirit Strip Drill fejlesztését, amely maglehelyezést megelőzően akár 30 cm mélyen, keskeny sávban meglazítja a talajt, és a műtrágyát is kijuttatja két különböző mélységbe. Bízunk abban, hogy a jövőben ez a ma még új elgondolás mindennapi eljárássá válhat, tovább javítva a növénytermesztés nyereségességét.

A minőség és a vevői elégedettség a Väderstad két fontos jelszava. Gyakran alkalmazunk a szokásosnál különlegesebb megoldásokat a hosszú élettartam elérése érdekében. A jobb minőségért tett fáradozásaink részeként 2013-tól kezdődően minden Väderstad munkagéphez két év garanciaidőt biztosítunk.

A Väderstad Tempo magasra emelte a mércét a nagy sebességű precíziós vetés terén. A Tempo-val nagy menetsebességgel lehet vetni úgy, hogy közben a precizitás és a pontosság nem változik. Az eredmény az egyenletes kelés és a kiemelkedő teljesítmény egyedülálló kombinációja.

A Tempo nyomott levegővel továbbítja a magot a keskeny magvezető csőben. Ez a Power Shoot. A gyors magszállítás minimalizálja az ütközések számát, így tartható a pontosság. Az adagoló és a talaj közötti távolság is a lehető legrövidebb, ami szintén csökkenti a magszállításból adódó pontatlanságot

A Tempo F hihetetlen népszerűségre tett szert. A könnyű kezelhetőség, a kiváló precizitás és a nagy vetési sebességnél is páratlan maglehelyezés csak néhány azon ismérvek közül, amiért a Tempo egy év alatt igen keresett termékké vált.

A cserélhető vetőtárcsáknak köszönhetően a vetőgép kukorica, napraforgó, cirok és szója vetésére alkalmas. Megkezdődött a fejlesztése is annak érdekében, hogy apró magvú növények vetésére szintén lehetőség nyíljon.

A vetőkocsik parallelogramma felfüggesztése kulcsfontosságú a nagy sebességnél is nyugodt járás érdekében. Az új évjáratú modelleken erősebb, gondozásmentes függesztőrendszer került kialakításra. A talajfertőtlenítő szer pontos, mag köré történő kijuttatása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a korai kártételtől megóvjuk növényállományunkat. Ennek érdekében továbbfejlesztettük vetőgépünk adagoló- és kijuttatórendszerét.

A Tempo vetőgépek egy másik újdonsága a menet közben is állítható vetőmag-, műtrágya- és mikrogranulátum-mennyiség. A GPS-szel vezérelt új funkció a továbbfejlesztett elektronikai rendszerre épül, amely akár 24 sor ellenőrzésére is képes. A Tempo F vetőgépeket a megrendelő igényeinek megfelelően tudjuk szállítani. Az okos, moduláris építésnek köszönhetően a vetőgép különböző sortávolsággal, műtrágyatartállyal és csoroszlyával, mikrogranulátum-tartállyal, valamint kézi vagy hidraulikus összecsukással rendelhető.

Büszkén mutatjuk be a Tempo vetőgépcsalád új tagját, amely a traktor 3-pont-függesztőrendszeréről üzemeltethető, és a szállítási szélesség csökkentése érdekében teleszkópos vázzal rendelkezik. Soronkénti egységei teljesen azonosak a Tempo F modellről már ismert, rendkívüli precizitású vetőkocsikkal.

A Tempo T modell azon termelők részére jelent választást, akik egy könnyen kezelhető vetőgépet szeretnének, de nem hajlandóak kompromisszumokra a vetés pontosságát illetően. A vetőgép súlypontja közel esik a traktorhoz, így kisebb kategóriájú erőgépekkel is üzemeltethető. A parallelogramma felfüggesztés megegyezik a Tempo F típuséval. A Tempo T vetőgéptípus 6- vagy 7-soros kivitelben rendelhető, sortávolsága könnyen állítható 60-ról 80 cm-re. A szélső vetőkocsik szállítási és munkahelyzetbe állítása hidraulikus úton valósul meg, így a gépkezelőnek a traktorfülkét nem kell elhagynia.

Az X-elrendezésű tárcsasor elmúlt évi sikerének köszönhetően ezután a Carrier 420-1225 modelljeire is elérhető az új megoldás. Mivel az X-elrendezésű tárcsasor úgynevezett osztótárcsája középre került, így ezeknek a típusoknak az egyenesfutása stabilabb a korábbi változathoz képest. Ez a megoldás különösen előnyösen alkalmazható hullámos felszínű táblák művelése során, ahol jelentősen csökkenthető az átfedések aránya GPS használata mellett. Mivel az első tárcsasor kifelé dobja a megmunkált talajt, a második pedig megkeveri és visszaveti, az oldalirányú erőhatások kiegyensúlyozódnak. Az eredmény a traktor mögötti tökéletes egyenesfutás. A tárcsák pozicionálása biztosítja, hogy a gép mögötti megmunkált felszín bakhátaktól és barázdáktól mentes.

A Crosscutter a legtöbb Carrier modellre elérhető tartozék, segítségével különösen intenzív sekély talajművelés valósítható meg. A Carrier tárcsasoraival együtt hossz- és keresztirányban is átművelik a talajt. A Crosscutter pengéi hatékonyan zúzzák össze a repce, a napraforgó és a kukorica szármaradványát, jobb feltételeket biztosítva a gyors lebomláshoz. Az opcionális tartozék zöldtrágya bedolgozásánál is igen hasznosnak bizonyul.

Az egyik folyamatban lévő fejlesztésünknek köszönhetően egyes Carrier 925-1225 modellek XL jelöléssel 61 cm átmérőjű tárcsákat kapnak. Ez a Carrier-változat elsősorban kukoricatarló és más nagy mennyiségű szármaradványt hagyó növény tarlójára ajánlható, amikor szükség van a mélyebb talajművelésre. A 61 cm átmérőjű kúpos tárcsalapok csipkézettek, a jobb talajba hatolás és aprítóhatás érdekében. A tárcsatartó kar és annak felfüggesztése erősített kivitelben készül, hogy a legnagyobb erőhatásnak is ellenálljon. A tárcsák munkaszöge 10-18 fok között állítható, aminek köszönhetően sekély művelés esetén is biztosított a talajszelvény teljes átmunkálása, míg nagyobb mélységű művelet során könnyebb a talajba hatolás. Az aprított szármaradvány tökéletes bekeverése, az egyenletes, jól visszatömörített felszín az új Carrier X legfőbb ismérve.