fbpx

MezőHír – 2013-02 – február

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 10.

 

 

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.

Kedves Olvasó!

Ritkán szenteljük ezt a rövid, lapindító rovatot egy aktuális témának, de az agrárkamarai választások fontossága miatt most kivételt teszünk.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozásáról az Országgyűlés a 2012. évi CXXVI. törvényben rendelkezett. A jogalkotó erős, egységes és korszerű köztestületet kíván létrehozni a hazai agrárium támogatására, amely kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a mezőgazdasági beszállítóipar és a vidékfejlesztés minden piaci szereplője.

A törvény szerint az új kamarának legkésőbb 2013. március 31-ig országos kamarai választásokat követően kell megalakulnia, küldötteit, testületeit és tisztségviselőit 5 évre választják az „egy tag – egy szavazat” elve alapján. A jelenlegi megyei agrárkamarák a megalakulással egy időben egyetemes jogutódlással beolvadnak az egységes országos kamarába.

A vidékfejlesztési miniszter a törvény felhatalmazása alapján a 2013. február 1-21. közötti időszakot jelölte ki az országos agrárkamarai választások lebonyolítására. A választói névjegyzékre a törvény rendelkezése szerint azok a tagságra kötelezettek kerülhettek fel, akik 2012. november 30-ig érvényesen bejelentkeztek az agrárkamarai nyilvántartásba, és megfizették az 5000,- Ft-os egyszeri nyilvántartásba vételi díjat.

Az Agrárkamara Átmeneti Elnöksége, mint a választások lebonyolításáért felelős testület – a megfelelő adategyeztetések elvégzése után – 2013. január 9-i ülésén elfogadta a választói névjegyzéket, amely 2013. január 18-tól megtekinthető a Magyar Agrárkamara székhelyén (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95., 3. emelet), munkanapokon 8.00-16.00 között.

Az új köztestület legitimitását területi alapú demokratikus önkormányzata és az egész szektorra kiterjedő tagsága garantálja, ám munkája akkor lesz igazán eredményes, ha szakmailag rátermett, az ágazat iránt elkötelezett és felelősen gondolkodó szakemberek vezetik. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint minden érintett aktívan vegyen részt az új Agrárkamara jövőjének alakításában, és adja le voksát a legalkalmasabbnak ítélt küldöttekre és tisztségviselőkre!

A választásokkal kapcsolatos kérdésekben az érdeklődők hívhatják az Agrárkamara telefonos választási ügyfélszolgálatát, a 06-80-911-078-as zöld számon, illetve írhatnak a  [email protected]  e-mail címre.

Következő számainkban részletesen nyomon követjük a választás eredményét, az új szervezet felállását.

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.