fbpx

MezőHír – 2013-01 – január

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 14.

 

 

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.

Kedves Olvasó!

Egy régi kedves ismerősöm szavaival élve: új év, új bajnokság, új remények! Most, az új szezon kezdetén mindenesetre több kedvező ténnyel szembesülhetünk, mint egy évvel ezelőtt. Ezek közül az egyik, hogy a növénytermesztés tekintetében a csapadékmennyiség és -eloszlás jóval optimálisabb volt a késő őszi, kora téli időszakban, mint korábban, bár természetesen nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a tél leghidegebb hónapjai előttünk állnak, és okozhatnak még kellemetlen meglepetést. S ha közben már fél szemmel a gazdálkodás végeredményére is tekintünk: bár a világpiacon korrekció zajlott le ebben az időszakban a terményárak tekintetében, ez azonban nem volt olyan radikális mértékű, hogy a megfelelő jövedelmezőséget megkérdőjelezze.

Emellett a minisztériumi tájékoztató szerint közel 60 milliárddal több, így összesen 560 milliárd forintos forrással számolhat idén az ágazat, ami mindenképpen üdvözlendő tény – közben azonban érdemes azért is szurkolni, hogy a 2014-2020-as időszakra vonatkozó uniós költségvetési tárgyalások után is hasonlóan jó pozícióban maradjunk. Ismerve a tényeket és a különböző érdekeket: könnyű tárgyalásra azért nem lehet számítani…

Ehhez képest kicsit nyugalmasabb vizekre evezve; azt hiszem, szintén kedvező fejleménynek tekinthetjük azt is, hogy a tavalyi évkezdet kiállítási menetrendjéhez képest a két színvonalas szezonnyitó agrárkiállítás nemcsak egy időben, de egy helyen is kerül sorra! Január 30-a és február 2-a között rendezik meg az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow szakkiállításokat Budapesten, a Hungexpo területén. A kiállító cégek részéről már most óriási az érdeklődés, így minden bizonnyal rég nem látott teltházas rendezvényt tekinthet majd meg a gazdatársadalom! Természetesen a MezőHír és társlapunk, a GÉPmax is önálló standon (G pavilon 401/D) várja majd Önöket, ahol a szokásos termékek mellett Csúcstechnika DVD-nk utolsó példányai is gazdára találhatnak!

Reméljük, hogy az eddig kedvező időjárás továbbra is kegyeibe fogadja a növénytermesztőket! Kívánunk Önöknek sikeres évkezdetet, most, a tervezési időszakban jó ötleteket és természetesen hasznos kiállítást!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.