fbpx

Vicon zöldsorral biztos a betakarítás

Írta: Szerkesztőség - 2012 március 24.

Bár még javában a tél végén, tavasz elején járunk, gondolataink már elkalandoznak a jövőt illetően, új tervekkel, elgondolásokkal és reménnyel telve várjuk az előttünk álló gazdasági évet. Ezek kapcsán merülhet fel sokakban a gondolat, egy jobb vagy esetleg nagyobb teljesítményű gép beszerzését illetően, amely javíthatná a gazdálkodás eredményességét. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Kverneland csoporthoz tartozó Vicon gépcsalád megbízható, innovatív zöldtakarmánygépeivel.

A tavalyi évet a Vicon gépcsalád megújulása jellemezte, amikor is teljes mértékben lecserélődtek változó- és fixkamrás bálázói, dobos kaszái, valamint teljes bálacsomagoló gépsora. De a már jól ismert rendkezelő és tárcsás fűkasza modelleket is megcsapta a változás szele. A megújult termékpaletta gépei kivétel nélkül jól vizsgáztak országszerte, az újítások tovább növelték a gépek hatékonyságát és kezelhetőségét.

A tárcsáskasza-palettát érintő elsődleges változások a kaszagerendelyekben keresendők, ahol a speciális kialakítású fogaskerekeknek köszönhetően a zajszint jelentős mértékben csökkent a korábbi modellek zajszintjéhez képest. További újítás, hogy a hajtáslánc fogaskerekei két ékkel kerültek rögzítésre a tengelyen, ezzel védve a rendszert a túlterhelés okozta káros hatásoktól. A megnövekedett gerendelytérfogat nagyobb olajmennyiség befogadására képes, ezáltal az üzemi hőmérséklet csökkent. A hatékonyabb olajhűtés és kenés hosszabb élettartamot biztosít a hajtáslánc egészének.

A teljesen hegesztett gerendely nagy átlapolásai nagy stabilitást, merevséget biztosítanak a gerendelynek. A gerendely extra lapos ék alakú kialakítása biztos siklást tesz lehetővé bármely talajkörülmény között. A Vicon védjegyévé vált a minden esetben páros számú, háromszög profilú vágótárcsa a három csavart pengével, amely mindig tökéletes vágásképet szavatol.

A tárcsáskasza-paletta kínálatában a már jól ismert CM kasza jelenti az alapot, amely kaszák az 1,65 m-estől a 2,40 m-es változatig állnak rendelkezésre.

A megújult kaszasor következő tagja az Extra 200-as széria. Módosított függesztőszerkezetének és tehermentesítő rugóinak köszönhetően a kasza talajnyomása minimális. Működési szögtartománya +35, ami által a kasza tökéletesen dolgozik dombos-völgyes körülmények között. Az Extra 200-as széria két méretben, 2,8 és 3,2 méteres munkaszélességben érhető el.

A Vicon Extra 600-as széria ujjas szársértővel ellátott hátsófüggesztésű tárcsáskasza-kínálata 3-féle méretben, 2,4 m; 2,8 m és 3,2 m-es változatban áll rendelkezésre. Mindhárom modell központi gerendelyfelfogatású. A legnagyobb modell egyedi, “húzott” felfüggesztési rendszere a Vicon Know-how függesztett tárcsás kaszákra adoptált változata, amely rendszert eddig csak és kizárólag vontatott kaszáknál alkalmazták. Ezeknek a modelleknek további sajátossága az univerzális hajtómű, amellyel a kasza 540-es és 1000-es kardánfordulatról történő üzemeltetésre egyaránt alkalmassá válik, egyéb opció alkalmazása nélkül.

További újdonság a változtatható szársértőfordulat, amelynél az alap 900-as helyett 600-as fordulattal lehet dolgozni, jelentős üzemanyag-megtakarítás mellett.

A hátsó függesztésű kaszák frontkaszával történő kombinálása esetén tovább növelhető a traktor kihasználtsága; ehhez ajánlja a Vicon az Extra 628/632 FT 2,8 m és 3,2 m munkaszélességű, ujjas szársértővel ellátott frontkaszáját, amelyet az Extra 632 T modellel kombinálva akár 6,2 m-es munkaszélesség is elérhető.

Az átdolgozott függesztőrendszernek köszönhetően a frontkasza megengedett legnagyobb keresztirányú dőlésszöge 24-ra emelkedett. A gép talajkövetése rendkívül rugalmas, lejtőirányban 250 mm, felfelé menetben 450 mm, ez biztosítja a tökéletes talajkövetést és a nagy munkasebességet egyenetlen földterületeken. A 350 mm-es kiemelési magasság a földvégi fordulóknál és szállításnál egyaránt biztonságos fordulást tesz lehetővé.

 

Az Extra kaszacsalád vontatott tagja a 800-as széria, amely kétféle méretben – 3,2 m és 3,5 m -, chevron gumihengeres szársértővel érhető el. A Vicon által alkalmazott húzott konstrukció, a paralelogramma felfüggesztéssel, egyedülálló talajkövetést tesz lehetővé. Kombinálva a 3,2 m széles gumihengeres szársértővel ellátott Extra 632FR kaszával, 6,5 m-es munkaszélesség érhető el.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik területi adottságaik miatt csak korlátozva tudják használni a tárcsás kaszákat, ajánlja a Vicon dobos kaszáit; kisebb területekre az Expert 117-es és 119-es kétdobos modelleket, két méretben: 1,65 m és 1,9 m munkaszélességben. Klasszikus, de robusztus kialakítása szélsőséges körülmények között is megállja a helyét, csakúgy, mint a nagyobb gazdaságok számára ajánlott Expert 431 modell, négy azonos méretű dobbal, 3,05 m munkaszélességben.

A kaszatest középen történő felfüggesztése páratlan talajkövetést tesz lehetővé. A dobos frontkaszák függesztőszerkezete 3-dimenziós talajkövetést enged, a függesztőkeretbe integrált hidroakkumulátor csökkenti a káros rezgések kaszára gyakorolt hatását. A dobok elrendezése megegyezik a nagyobb hátsó függesztésű dobos kaszákéval.

Az Expert 427F és 431F modellek 2,65 és 3,05 m munkaszélességben állnak rendelkezésre. A rendszélesség beállítása a kasza tetején elhelyezkedő karok elfordításával történik, minimálisan 0,9 m-re illetve 1,1 m-re.

 

A Vicon Fanex rendterítői 4,6 m és 13,3 m munkaszélesség között állnak rendelkezésre. A Fanex rendterítők jellemzője a könnyű, ám robusztus vázkialakítás, a 10 mm-es, Super-C minőségű terítőujjakkal. További egyedülálló jellemzője, hogy a rotorok nem töltenek be teherhordó szerepet, vagyis minden egyes rotor csavarkötéssel van rögzítve a vázszerkezethez. A rotor szórási szöge 3 különböző szögben állítható be, a különböző anyagtípusokhoz, hogy Ön mindig a legmegfelelőbb beállítást választhassa.

A Vicon Andex rendképzőcsalád 3,2 m-től egészen 15 m-es munkaszélességig kínál munkagépeket, egyrotoros, kétrotoros oldalrendképzős, két- vagy négyrotoros középrendképzős változatban. A nagy átmérőjű olajfürdős vezérlőpálya, a 9, illetve 10 mm-es ujjak, a kíváló anyagminőség egyaránt a hosszú élettartamot szavatolja. A különböző tandem tengelyek és vázkialakítások, mint például a TerraLink Quattro, tökéletes talajkövetést biztosítanak. Az Andex 724-es modell is a fent említett TerraLink Quattro felfüggesztéssel van ellátva, ahol a hordozóvázat és a rotort összekötő vázelem alsó szegmense nyitott, ami egyedülálló flexibilitást ad a vázelemnek. Ez a kialakítás 3 dimenziós talajkövetést tesz lehetővé a rotor számára, előnye, hogy teljesen karbantartásmentes, hiszen a rendszer nem alkalmaz csuklókat.

 

Az egység tandem tengellyel szerelt, amelynek kerekei közel helyezkednek el a villákhoz, ami tovább növeli a rendszer talajkövetésének precizitását. A rendképző fordulékonyságát fokozza a függesztőszerkezet kialakítása, amely 90-os fordulást is lehetővé tesz a földvégi fordulóknál. A hordozóváz kormányozható kerekei tovább növelik a gép manőverezhetőségét. A gép munkaszélessége 6,2 m és 7,2 m között hidraulikusan állítható.

Amennyiben a fentiek felkeltették az érdeklődését, kérjük, keressen bennünket az alábbi elérhetőségek egyikén!