fbpx

MezőHír – 2012-03 – március

Írta: Szerkesztőség - 2012 március 08.

 

 

Kedves Olvasó!

Emlékszem, néhány éve még nem egy olyan politikus akadt, aki szinte egymásra licitálva igyekezett a mezőgazdaság a hazai össztermékben számított szerepét a lehető legalacsonyabb számmal jellemezni. Lám, mennyit fordult a világ az elmúlt évben: ekkor már az agrárium volt a “bezzeg”, a teljes kibocsájtás 29%-os növekedésével, az Európai Unió átlagának dupláját jelentő 3-4%-os GDP-részesedéssel, a nettó vállakozói jövedelem 75%-os emelkedésével. Emellett a teljes agrobiznisz – ide tartoznak a gazdálkodókat kiszolgáló, a mezőgazdaság számára alapanyagokat előállító iparágak és a termelők javait fogadó, azok feldolgozásával foglalkozó ágazatok – pedig a hazai gazdaság 15-20%-át teszi ki, ami már mindenképpen tekintélyes arány.

Az ágazat szereplői azonban az összegzés, értékelés mellett már a jövőbe is tekintenek: a termelők próbálják megismerni a Darányi Ignác Terv részleteit, igyekeznek felmérni az ennek alapján megvalósítható fejlesztések esélyeit. Minden terv annyit ér ugyanis, amennyi valóra válik belőle. Mindenesetre a közeljövőben lapunk is igyekszik teret szentelni a témának, hisz ez az új stratégia jó eséllyel hosszú távon befolyásolja majd a mezőgazdaság jövőjét. Visszatérve az indító gondolatokra; statisztikai adatok elemzése nélkül is érzékelhető volt az elmúlt időszak beszélgetései alapján, hogy jelentős, kedvező változással számol a termelők zöme a szezon után. Persze, az is érződik a piacon, hogy az év végi, nem túl kegyes időjárás kedvezőtlen hatásaitól sokan tartanak, és a beruházási kedv szinte együtt mozog az egyre furcsább időjárási hullámokkal: felmelegedésnél megrohanják a kereskedőket, hóesés után pedig sokszor a telefon sem csörög; nehéz így tervszerűen haladni a tavaszi szezon felé, hisz háromnaponta más-más évszakhoz kell alkalmazkodnunk…

Mindenesetre lapzárásunk idején, február legvégén már karnyújtásnyira van tőlünk a tavasz, így a növénytermesztők számára a startpisztoly eldördülése előtt még ez az utolsó információgyűjtési és tervezési időszak áll rendelkezésre. Lapunkkal most 180 oldalon kívánunk ehhez a feladathoz támpontot, híreket, beszámolókat nyújtani: mindezek átolvasása, reméljük, hasznos időtöltésnek bizonyul, utána pedig sikeres rajtot kívánunk minden termelőnek!