fbpx

A gabonavetési módszerek sokszínűsége

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 13.

A SZEGÁNA Kft. gabonavetőgép-kínálatát áttekintve több gyártót és még többféle gabonavetőgép-kialakítási rendszert találhatunk. A forgalmazott márkák közt van a dán Fiona, az olasz MASCAR és a szlovák Pneusej Accord. Az alábbi cikkből olvasóink ízelítőt kaphatnak arról, hogy melyik gyár milyen kialakítású gabonavetőgépeket gyárt, és ezek milyen felszerelésekkel, különlegességekkel rendelkeznek.

 

Fiona Seedcom Super Nova direktvetőgép

 

Fiona

A dán gyár mechanikus és pneumatikus vetőgépeket állít elő, 3-6 m munkaszélességben. A vetőgépek nagy része a menetszám csökkentése érdekében talajművelő géppel van összeépítve. Ilyen kombináció a mechanikus vetőgép forgóborona (Orion, Apollo), a mechanikus vetőgép kombinátor (Seedcom XR) és a pneumatikus vetőgép tárcsa, amelyek használatával akár a szántás, mint alapművelés is kihagyható, így ez a gép pénzt és gépidőt takarít meg a gazdájának. Ezek a gépek a vetés mellett a műtrágya kijuttatására is alkalmasak, tartályméretük elérheti a 4.600 litert. Már a hagyományos, 3-4 m-es kivitelű mechanikus vetőgépekből is kapható a függesztett mellett vonatott kivitel (Orion XR), hogy még kisebb traktorral is el lehessen végezni a gabonavetést. Aprómagvető mechanikus egységeket is készít a gyár különféle méretben, amelyeket akár utólag talajművelő gépekre lehet szerelni.

 

Mascar Oregon pneumatikus vetőgép

 

Mascar

A bálázóiról és szemenként vető gépeiről híres olasz gyár hosszabb tesztidőszak után, kb. 6-7 évvel ezelőtt gabonavetőgépek előállításával bővítette termékpalettáját. Az újdonságnak számító Mascar Arizona mechanikus vetőgép 2.5, 3.0 és 4.0 m munkaszélességgel készül, elődjéhez képest masszívabb kialakítású, és magtartálya akár 1000 liter feletti is lehet.

Csúszó- és kéttárcsás csoroszlyával is rendelhető a gép; utóbbihoz magnyomó kerék is tartozhat. A Mascar Dakota 3-4 m munkaszélességű mechanikus vagy pneumatikus vetőgép, amely előtt két sor csipkés tárcsa (akár 610 mm-es tárcsaátmérővel), valamint tarajos henger dolgozik. A tárcsalapok egyenként csapágyazottak, és felfüggesztésük gumiágyas felfogatású. E vetőgép használatával külön munkamenetet lehet megtakarítani, ami üzemanyag- és üzemóra-takarékos talajművelést eredményez. A Mascar Oregon pneumatikus gabonavetőgép különlegessége, hogy több magadagolója van; minden magadagolóhoz tartozik egy magelosztó, amiből egyenlő hosszúságú csöveken jut el a mag a csoroszlyákig, vagyis a talajba. Ez a rendszer pontosabb tőtávolságtartást eredményez, a fokozatmentes hajtómű pedig precíz magadagolást tesz lehetővé az aprómagvaktól a szójáig, babig -minden méretű vetőmagnál.

Pneusej Accord

A szlovákiai volt Accord gyár Kverneland rendszerű pneumatikus vetőgépeket gyárt. A gépek központi magadagolóval rendelkeznek, a vetési mennyiség 2-350 kg/ha között állítható. A vetőgépek csúszó-, kéttárcsás és DXD tárcsás csoroszlyával rendelhetőek. A DXD tárcsa hasonló, mint a kéttárcsás csoroszlya, csak a tárcsák kissé eltolva helyezkednek el egymáshoz képest, így a két tárcsa munka közben szépen tisztítja egymást, nehezebben tömődik el. A DXD tárcsás csoroszlyához magnyomó kerék is rendelhető, amely a mag felett a talajt jobban megnyomja; tömörít, és precízebb mélységtartást tesz lehetővé, így a gabona szebben, egyenletesebben kel.

A vetőgépből 6 m munkaszélességig függesztett kivitel vásárolható, amely hidraulikusan 3 m-re felcsukható. Az ennél nagyobb munkaszélességű gépek merev vázasak, akár több magtartállyal is rendelkezhetnek, a szállítást pedig a gép egyik végéről történő vontatással lehet megoldani. A talaj-művelés-vetés munka menetszámának csökkentésére a Pneusej Accord MKC vetőgépek Celli forgóboronával szerelhetőek fel, munkaszélességük 3.0, 4.0 vagy 4.5 m lehet.