fbpx

Biztonsági bakancsok kiválasztása a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 17.

A lábvédelem, védőlábbeli kiválasztását megelőzően egyénre szabott veszélyeztetettségi analízist kell készíteni. A veszélyeztetettségi vizsgálatok eredménye határozza meg az alkalmazandó szakmai használatú lábbelik pontos típusát. A mezőgazdaságban, a szabadban dolgozók ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A bel- és árvízek elvonulásuk után olyan vízzel telített talajokat hagynak maguk után, ahol az átlagos munkavédelmi bakancsok (S1, S1P) nem állják meg a helyüket, feltétlenül szükség van a bakancsok felsőrészének emelt vízgőz-áteresztő képességére, jobb nedvességfelszívódás elleni védelemre, amelyet már csak az S2, S3 jelzésű lábbelik teljesítenek!

 

 

Alkalmazkodni kell nem csak a megfelelően kiválasztott növénytermesztési technológiával, hanem a helyesen körültekintően megválasztott védőlábbelivel is. A legkiválóbb talajművelési technológiák, talajvédő agrotechnikák, legmodernebb gépek és szaktudás ellenére sem, a munkát végző, írányító személy nélkül nem létezik működő gazdaság, növénytermesztés. A nem megfelelő védőlábbeli választása egy munkahelyi baleset során – például bokaficam nem megfelelő saroktartás kialakulása az lábizzadás miatt – vagy egy tartós egészségkárosodás – gerinc-hátláb- térd fájdalmak – komoly munka-, és bevétel kieséseket eredményezhet.

Az Izzadságelvezető Rendszerre alapvetően szükség van, mivel a kéreg, a láb sarokrészénél erős oldalmerevítést kell adjon, és ezt a tartó szerepét nedvesség hatására sem (izzadság) veszítheti el. A rendszer megakadályozza a nedvesség felgyülemlését, így a kéreg és oldalmerevítés továbbra is el tudja látni tartó szerepet.

Egy kipárnázott gallérba beépített bokavédővel, valamint a békanyelv kibélelésével javíthatók a viselési tulajdonságok, a kényelmi funkciók, amellyel további lépéseket tehetünk a súlyos egészségkárosodás – pl. gerinc-láb fájdalmak – megelőzésére.

A lábujjvédő orrmerevítő általában fémből készülnek. Fontos, hogy a lábbeliből, annak roncsolása nélkül ne lehessen eltávolítani. Az orrmerevítő méretnek meg kell felelnie a cipő méretének, a hosszát pedig a láb legördülő mozgása behatárolja, mely a felsőrész úgynevezett járóráncára kihat. Minél rugalmasabb a lábbeli talpszerkezete, annál jobban közelít az orrmerevítő széle a rüszthöz. A szélek megfelelő fedésével megelőzhetőek a nyomási helyek. Az orrmerevítő és a felsőrész közötti átmenet gondos kialakítása fontos mutató a jó biztonsági, ill. védőcipő felismerésére.

 

 

A mezőgazdaságban, a gazdálkodók a legkülönbözőbb munkafeladatokat is ezermester módjára egyedül végzik (javítás, gépkezelés, rakodás, hegesztés, szerelés, javítás…), ennek megfelelően a védőlábbelinek is minél több, sokszor ellentétes követelményeknek kell, hogy megfeleljenek:

  • magas hőmérsékletű szilárd részecskék
  • meleg hőmérsékleti viszonyok
  • hideg hőmérsékleti viszonyok
  • leeső tárgyak elleni lábfejvédelem
  • nedves, vizes környezet
  • vegyi anyagok, savas, lúgos környezet
  • hőtartás
  • nehéz fizikai munka következtében intenzívebb (láb)izzadás elvezetése

A műszaki kialakítás mellett a viselési komfort is jelentős szerepet játszik abban, hogy a dolgozó a szakmai használatú lábbelit elfogadja. A baleset okozta sérülések mellett, a lábbeli elégtelen viselési tulajdonsága (pl. nem lábra illő, a lábméretnek nem megfelelő) hosszan tartó sérüléshez, tartós egészségkárosodáshoz, ezáltal költséges munkaidő-kieséshez vezethet. Mindezekért olyan védőlábbelit kell választani, amely a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfelel, így elkerülhető a helytelen védőlábbeli kiválasztásból származó munkakiesések, betegségek (pl. felfázás, meghűlés, égés, gerinc-hát-láb fájdalmak). Mindezt úgy kell biztosítani, hogy a bakancs ergonomikus kialakítású legyen, és kényelmes viseletet biztosítson egész napi munkavégzés során, és lehetőség szerint nemcsak a földeken, hanem akár egy hivatali ügyintézés során is viselhető legyen.

Csizmazia Krisztián
Grandis Kft.
www.grandis.hu