fbpx

“Ez az eke a köveket is elvágja” – Valtra traktorokkal és Regent ekével Taliándörögdön

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 08.

Révész Mártonnal a Balaton északi partjánál fekvő Taliándörögd falucskában találkoztunk, ahol a családi vállalkozása mindennapjaiba nyertünk betekintést.

Hogyan kezdték a gazdálkodást?

— Cégünk, a Dörögdi Mező Kft. 1993-ban alapított családi mezőgazdasági vállalkozás. A kft. működésének 17 éve alatt stabil, megbízhatóan működő vállalat lett, a vezetőség fő szempontja mindig is az volt, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás idejére már egy jól felépített és az uniós elvárásoknak, követelményrendszernek megfelelő, versenyképes vállalkozás jöjjön létre.

Tevékenységünk kiterjed a szántóföldi növénytermesztésre, az állattenyésztésre, erdőgazdálkodásra és a mezőgazdasági szolgáltatásra. Jelenleg 1285 hektár föld van a kft. használatában, amelyből 825 ha gyepterület és 460 ha a szántó. Ezen kívül 135 ha-on erdőgazdálkodók vagyunk. Az állattenyésztési tevékenységünk két ágazata a juhtenyésztés és húsmarha-tenyésztés.

Az 1993-as alapítás óta folyamatosan fejlesztjük a gazdaság gépparkját és az állattartó telepeinket. Az elmúlt évek leglátványosabb fejlődését a szarvasmarha-ágazatunkkal sikerült elérnünk. Emellett eddig gépparkunk fejlesztésének egy részét a mezőgazdasági és az erdészeti gépbeszerzéseket támogató pályázatoknak köszönhetően valósítottuk meg.

Mikor kezdtek Valtrákkal dolgozni?

— Tevékenységeink, állattenyésztés-erdészet-szántóföldi növénytermesztés-gépi szolgáltatás, különböző elvárásokat támasztanak a gépparkunkkal szemben, ezért igyekszünk minden feladat elvégzésére alkalmas eszközöket beszerezni. 2008-ban a gépes pályázat keretében vásároltuk az első T171-es Valtrát. A gép nyáron érkezett, és a tarlóápolási időszakban kezdtünk el vele dolgozni, mostanra pedig már jóval több mint 1500 üzemórát teljesített. A típus kiválasztásakor nem volt korábbi tapasztalatunk, de néhány “valtrás” gazdánál érdeklődve mindenki megbízhatónak tartotta ezeket a traktorokat. Fontos volt számunkra, hogy könnyen kezelhető, ne túl bonyolult gépet vásároljunk, viszont a munkavégzés követelményeinek maradéktalanul megfeleljenek. Úgy látjuk, hogy jól döntöttünk, a mi viszonyainknak megfelelő, jó ár-érték arányú gépet választottunk.

Már ekkor eldöntötték, hogy maradnak a típusnál?

— A második gépbeszerzésnél már saját tapasztalattal is rendelkeztünk a technikával kapcsolatban. Úgy döntöttünk, hogy egységes gépparkot alakítunk ki, és így került hozzánk tavaly novemberben még egy T171-es, már rugózott első híddal, valamint két N101-es traktor. Ezek is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, egy-két apróságtól eltekintve csak a kötelező szervizelésük idejére álltak ki a munkából. A két N10l-es közül az egyik túl van az 1000 üzemórán, a másik pedig most éri el ezt a használatot. Különösen jó döntésnek bizonyult a Twin Track-kel — hátrameneti kormányzással — felszerelt gép beszerzése, mivel ez az opció jelentősen megkönnyíti a traktoros számára az egész napos szárzúzást, mindemellett biztonságosabb is.

Mi a feladatuk a nagy traktoroknak a gazdaságban?

— Mi a 185 LE-s gépeket választottuk, mert munkaeszközeink ehhez a kategóriához felelnek meg a legjobban. A gépekkel talajmunkázunk; évente a saját és a bérben művelt szántó nagysága 530 ha körül mozog. Ezt a területet a két géppel jó minőségben és optimális időben el tudjuk művelni. Korábban egy Fiat 180-90 és egy T 150 traktor állt rendelkezésünkre. A gépek további feladata lesz — a tervezett pótkocsivásárlást követően — aratási időben a terményszállítás is.

Milyen munkát végeznek az N-esek?

— A két N101-es gép folyamatosan dolgozik. A már említett szárzúzási, bokorirtási tevékenységen kívül ezekkel végezzük a vetést, trágyaszórást, műtrágyaszórást, kaszálást, bálázást, bálahordást, egyszóval gyakorlatilag mindent, ami nem talajmunka és ami nem az állatok napi takarmányozását jelenti; — bár télen a nagy hó miatt még a takarmányozás is a feladat részét képezte. Ezek a gépek valóban sokféle munkára, jó hatékonysággal használhatók és gazdaságosan üzemeltethetőek. A továbbiakban még bővíteni, illetve megújítani szeretnénk a hozzájuk tartozó munkaeszközparkot.

A traktorok mellett munkaeszközöket is cseréltek?

— A korábban használt 5 fejes ágyekénk leváltására kerestünk méltó utódot. Mindenképpen váltvaforgató ekét szerettünk volna, a gyorsabb és jobb minőségű szántás érdekében. Masszív, erős eszközt kerestünk, jó anyagminőségű kopóalkatrészekkel. Talajaink erősen kövesek, nehezen művelhetőek, és a kövek sok helyen egymás mellett helyezkednek el a talajban, nem mindig sikerül őket kiforgatni a helyükről, így az egyenletes barázdaképzést csak úgy lehet kivitelezni, hogy a köveket elhasítjuk, elpattintjuk. Amikor ezeket az eke munkájával szemben támasztott követelményeket közöltük a márkakereskedővel, azt mondta: “Ez az eke a köveket is elvágja.” Kétkedve fogadtuk a közlést, egyáltalán nem ismertük ezt a típust, de interneten utánanéztünk, és ezek után döntöttünk a Regent Megastar 600 eke vásárlása mellett. A Regent gépgyár Ausztriában fejleszt és gyárt talajművelő gépeket, így számos évre visszanyúló tapasztalata van az akár igen köves talajok művelésére kifejlesztett eszközök gyártásában. A tavalyi őszi szántások során láttuk, hogy a minőségi ekevas valóban elvágja a köveket is (lásd a képen! /a szerző/). Kevesebb energiával, jobb minőségben végeztük a munkát, és eddig csak az orrbetéteket kellett kicserélnünk.

Más eszközöket tekintve is a Regent márkánál maradnak?

— Igen, az ekével szerzett jó tapasztalatokra alapozva már biztosan döntöttünk a Regent termék beszerzése mellett. Az idén tavasszal vettünk egy sorközművelő kultivátort. Az eszköz hiányát évek óta éreztük, hiszen a sorközművelés a napraforgó- és a kukoricatermesztés technológiájának is alapvetően fontos eleme. Tavaly bérben végeztettük ezt a munkát, idén szerencsére sikerült saját géppel dolgozni. Egy kicsit későn kezdtük el a beszerzés megindítását, és a kukorica gyors fejlődése miatt már nem is tudtunk minden táblát megjárni vele, de így most könnyen összehasonlítható és szembetűnő a kultivátorozás pozitív hatása.

Hogyan foglalná össze a tapasztalatait?

— A nyugat-európai gyártók termékeit úgy lehet legjobban kihasználni, ha képzett gépkezelők dolgoznak velük. Üzemeltetés közben tapasztaltuk meg, hogy mennyi lehetőség rejtőzik a gépben, mennyi meg nem fogalmazott igényünket kielégít. A használat során kizárólag gyári alkatrészekkel, szervizanyaggal, kopóalkatrészekkel dolgozunk. Megszoktuk, hogy jó eszközökkel végezzük a munkát, ezért igyekszünk ezeket megóvni, a legjobban karbantartani, s így hosszú ideig a szolgálatunkban lehetnek.

Juhász Tamás