fbpx

Bálázzon Ön is a megújult Vicon bálázók egyikével!

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 05.

Bár a bálázási szezon még kicsit várat magára, de a gondos gazda már a téli időszakban felméri a bálázó állapotát, és eldönti, hogy érdemes-e felújítani a gépét, avagy egy új gép vásárlása lesz a költséghatékonyabb megoldás.

Ez utóbbi esetben nyújt segítséget a Vicon megújult bálázósora, amelyből ki-ki megtalálhatja a maga számára legmegfelelőbb körbálázót.

Az első a fixkamrás bálázók sorában az RF 3120 típus, amely kompakt kialakításával ideális választás lehet kisebb gazdaságok számára. Láncos-léces kialakításából adódóan a kamra teljesen zárt, aminek eredményeként a terményveszteség minimális. Ujjas továbbítórendszere (raffer) kiválóan továbbítja az 1,70 méteres rendfelszedőtől a terményt a bálakamrába, ahol a már említett láncos-léces kialakítás kíméletesen kezdi meg a bála formázását. A bála elkészültét az Alpha kezelőegység jelzi a kezelőnek, majd automatikus vagy manuális módban elindul a kötözés, amely madzaggal vagy hálóval történhet. Az előbb felsoroltakat figyelembe véve elmondható hogy a “legkisebb” bálázó mindazt tudja, amit a nagyok! Alacsony teljesítményigényének köszönhetően ez a bálázó akár egy 60 LE-s traktorral is üzemeltethető.

A következő a sorban az RF 3225-ös modellcsalád, amelynek széles kínálatából mindenki megtalálja a saját igényének legmegfelelőbb bálázót. A bálázók ujjas továbbítóval, rotorral vagy szeletelő egységgel egyaránt választhatóak, előbbiek 2,00 m-es, utóbbi 2,20 m-es rendfelszedővel van ellátva. A rotor 400 mm átmérőjű, és az anyag típusától függetlenül tökéletes terményadagolást biztosít. Az anyag áramlását segíti a rendfelszedő viszonylag kis átmérője, a bedobóujjak nagy sebességű forgása és csekély, mindössze 60 mm-es távolságuk, minek köszönhetően a legtörekesebb szalmát is felszedi a talajról. A nagy átmérőjű rendleszorító henger alapfelszereltség az összes rotoros és szeletelő késes bálázón; ez az egység előtömöríti a még renden elhelyezkedő terményt, ezzel segítve az egyenletes terményáramlást. Az RF 3225-s modellek legfontosabb sajátsága a kombinált kamrakialakítás. A rendszer tömörítőhengereket alkalmaz a front szegmensben és láncos-léces kialakítást a bálakamra ajtóban. A kombinált rendszer mindkét rendszer előnyös tulajdonságait magában hordozza, ami száraz és nedves terménykörülmények között egyaránt tökéletes anyagkezelést, tömör, nagy sűrűségű bálák készítését teszi lehetővé. A láncos-léces kialakítás egész korai és biztos bálaforgatást tesz lehetővé, míg a fronthengerek az alakhelyes és tömör bálák létrehozásában játszanak fontos szerepet.

A Vicon fixkamrás bálázó-kínálatának csúcsa az RF 3325-s modellcsalád, amely kifejezetten nedves szénás-körülményekre lett kifejlesztve. A 17 bordázott tömörítőhenger a belső támasztótárcsákkal, az 1 1/4-es láncok, a kenhető tömörítőcsapágyak és a lánckenés mind a hosszú élettartamot garantálja. Emellett a Drop floor-rendszer a kezelő munkáját könnyíti meg, amikor is eltömődik a bálázó. A kezelőegységen egy gomb megnyomásával leereszthető a rotor alatti fenéklemez, majd a kardántengely újraindításával az eltömődést okozó termény a kamrába jut, aztán egy gomb megnyomásával visszazáródik a fenéklemez, és folytatódhat a bálázás. Az RF 3325 széria csak rotoros és szeletelőkéses változatban rendelhető; mindkét változat széles, 2,20 m-es rendfelszedővel, 5 sorban elhelyezkedő bedobóujjakkal van ellátva.

A Vicon RV típusjelű, változókamrás bálázói 3 hengert kombinálnak 5 db széles (200 mm) hevederrel. Ez a párosítás biztos bálakezdést és bálaforgatást tesz lehetővé, minimális anyagveszteség mellett, még extrém száraz körülmények között is. A bálakezdésnél a hengerek és hevederek egyfajta előkamraként működnek, beállítástól függően így lazább vagy kemény szerkezetű bálamag készíthető. A Vicon által alkalmazott proporcionális szeleppel a bálán belül három elkülönülő zóna hozható létre, mindegyik szabályozható átmérővel és nyomással, amellyel a felhasználó a saját igényeinek megfelelően alakíthatja ki a bála szerkezetét.

A Vicon változókamrás bálázói két családot alkotnak; az egyikbe az RV 4116-os és az RV4118-as tartozik. Előbbi 0,6 m-től 1,65 m-ig, míg az utóbbi 0,6 m-től 1,85 m-ig készít bálákat, fokozatmentesen, tetszés szerinti beállítással. A Vicon száraz termény bálázásához ajánlja az RV 4100-s szériát. Ez a két modell rotoros, illetve ujjas továbbító egységgel, 2,00 illetve 2,20 m-es rendfelszedővel látható el.

A Vicon másik változókamrás családjába az RV 4216-os és az RV 4220-as bálázói tartoznak, 0,60 m-től 1,65 és 2,00 m-es elérhető legnagyobb bálaátmérővel. Az RV 4100-as szériával szemben az RV 4200-as széria nedves termény bálázására is alkalmas, ezért ezek a modellek szeletelőkésekkel is elláthatóak. Tömörítőrendszerüket tekintve is markáns különbség mutatkozik a két széria között, ami a hevederek elrendezésén túl a hidraulikus munkahengerek, feszítőkarok és a feszítőrugók elhelyezkedésében mutatkozik meg.

Az RF 3120-s bálázón kívül a Vicon palettáján szereplő összes bálázó ellátható a már jól ismert Focus kezelőegységgel, amelyet a Kverneland-csoport által gyártott többi gépen is alkalmaznak. Vagyis ha a felhasználó már rendelkezik egy Kverneland géppel, melynek Focus kezelőegysége van, nem szükséges a bálázóhoz kezelőegységet vásárolnia, hiszen a gép üzemeltethető lesz a meglévővel. Az RV 4200-s széria teljes mértékben Iso-kompatibilis, ezért ha Önnek Iso-kompatibilis traktora van, akkor a bálázó a traktor termináljáról működtethető lesz, így megtakarítható a kezelőegység ára. Ellenkező esetben ez a bálázó is ellátható Focus kezelőegységgel, illetve a Kverneland-csoport legújabb fejlesztésű, IsoMatch Tellus kezelőegységével. Az IsoMatch Tellus egy új virtuális kezelőegység, amely két, egymás alatt elhelyezkedő színes, érintőképernyős kijelzőt foglal magában. Programozhatósága lévén egyéb eszköz is csatlakoztatható hozzá, mint például egy kamera, amellyel az elkészült bálát ellenőrizhetjük. így például a bálázó funkcióit a felső, míg a kamera által küldött képet az alsó kijelzőn követhetjük nyomon.

Essék bármely bálázóra a választása a fentiekben leírtak közül, egyben biztos lehet: ha a Vicon bálázói mellett dönt, a minőség és a megbízhatóság mellett teszi le a voksát.

Mészáros Rajmund