fbpx

MezőHír – 2011-03 – március

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 14.

 

 

Kedves Olvasó!

Lapzárásunk idején még nem nagyon akarja a természet kellemesebb és tavasziasabb arcát megmutatni – csöndes hóeséssel telt a tegnapi nap az ország nagyobb részén. Pedig soktízezer termelő már munkára készen várja az enyhébb időt, hogy az elmúlt hónapok során elgondolt terveket valóra váltsa. A felfokozott várakozást az elmúlt hetek rendezvényeinek látogatottságán is könnyen le lehetett mérni, hisz azok a kiállítások, bemutatók, workshopok, amelyeken részt vettünk, gyakorlatilag mindenhol “teltházasan” futottak.

Február közepén a párizsi SIMA szakkiállításon is volt szerencsénk néhány értékes napot eltölteni. A sajtótájékoztatókon, előadásokon a cégek képviselői sorra kiemelték a mezőgazdasági termelés nagyon kedvező jövőbeni perspektíváját, jövőképét. Komoly pozitív tényezőként említették a magas terményárakat, megjegyezve, hogy tartósan ezzel a szinttel számolnak. Persze tudjuk, hogy ezt a képet azért sok tényező árnyalja, főleg hazánkban, ahol például az elemi csapások nagyon jelentős mértékben képesek kedvezőtlenül befolyásolni a termelés nyereségességét, miközben a magas terményárak – és így a takarmányárak -nem keltenek igazán jó érzéseket az állattenyésztőkben. (Ez utóbbiról több helyen is szó lesz aktuális lapunkban). S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a jelenlegi magas árszint kialakulását valószínűleg nagy összegű spekulatív tőke is segítette, amely nem biztos, hogy hosszú évekig ebben a szegmensben ragad.

Van tehát kérdés bőven, ha az ágazat hazai kilátásait nézzük, ám egy biztos: hamarosan a földeken is beindul a munka, és mindenre szükség lesz: vetőmagra, növényvédő szerre, gépre, üzemanyagra – jó technológiára. Mi, a magunk részéről aktuális számunkban mindezek beszerzéséhez nagyon sok értékes információt gyűjtöttünk össze, és reméljük, hogy a rajt előtt még segíthetünk a tervek véglegesítésében! Minden olvasónknak kellemes és hasznos időtöltést kívánunk a legújabb MezőHírhez, a szezonkezdethez pedig kegyes időjárást!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő