fbpx

Az államilag elismert és EU-listás őszikáposztarepce-fajtakísérletek

Írta: Szerkesztőség - 2010 július 10.

Az őszi káposztarepce betakarított területe 261 575 ha-t tett ki a 2008-2009-es tenyészidőszakban, amely 4,21%-kal több, mint az előző évben. Az országos termésátlag 2,140 t/ha volt, amely kisebb a korábbi évi eredménynél.

 

Az MgSzH 2009-ben a kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek értékelését 11-13 termőhelyen végezte el, a nemesítőházak megbízása alapján. Kísérleti eredményt a korai éréscsoportban 4 fajtáról és 2 hibridről, a középérésű csoportban 12 hibridről és 13 szabad elvirágzású fajtáról közöltük a nemesítőházakkal. Az előző évekhez viszonyítva a vizsgált fajták száma csökkent, az elmúlt évben azonban több termőhely eredményét tudtuk értékelni, és ezzel jelentősen nőtt az értékelés megbízhatósága.

A kísérletekben az államilag elismert repcefajtákon kívül az EU-listán szereplő, az MgSzH-ban legalább két éve vizsgált és a gyakorlati termesztés számára néhány fontos fajta szerepelt. A vizsgált 31 fajta közül 7 EU-listás.

Összevontan közöltük a beltartalmi eredményeket (I-k. táblázat) és a tenyészidőszak alatti megfigyelések eredményét (5-8. táblázat). Termőhelyenként a terméseredményeket a 9-12. táblázat tartalmazza.

A repcetermelők az országos vetésterület több mint felén hibrideket termesztettek. A gyakorlati termesztés továbbra is a középérésű csoportba tartozó fajtákra és hibridekre alapszik. A szabad elvirágzású fajtákból azonban a termelők nem minden esetben vásárolnak fémzárolt vetőmagot, s ezzel jelentősen növelik a minőségi repcetermesztés kockázatát.

A repce területe tovább növekedett, a többi szántóföldi kultúráéhoz viszonyítottan kedvezőbb gazdasági helyzetének köszönhetően. Ez a területnövekedés annak ellenére bekövetkezett, hogy a meteorológiai körülmények nem kedveztek a talaj-előkészítésnek, illetve később a keléseknek.

Az ipari felhasználási igény folyamatosan nő, és a humán célra termesztett repce is megtartotta gazdasági pozícióját.

A 2009-2010. évi őszi káposztarepce országos vetésterület 292 375 ha. Az előző évhez viszonyítva ez 11%-os növekedést jelent.

A június 4-i állapotfelmérés alapján a jelentett őszikáposztarepce-terület nagysága 263 799 ha. A Dunántúlon 133 977 ha, az Alföldön 87 325 ha, Észak-Magyarországon 42 497 ha repce vár betakarításra. A becsült országos termésátlag 2 385 kg/ha.

A repceállományok a vontatott őszi fejlődés után sokat javultak, a kedvező csapadék- és hőmérsékleti viszonyoknak köszönhetően. A repcék általánosan jól átteleltek, és kísérleteinkben számottevő kipusztulást nem tapasztaltunk.

Az MgSzH a nemesítőházak megbízása alapján a 2009-2010. évi tenyészidőszakban korai éréscsoportban 4 fajtát és 2 hibridet, a középérésű csoportban 14 hibridet és 13 szabad elvirágzású fajtát vetett el, 16 termőhelyen. Három termőhelyen a kedvezőtlen kelés, míg egy helyen a téli kipusztulás (kipállás) miatt a kísérleteket fel kellett számolnunk.

A tavaszi időjárás kedvezett a repce fejlődésének, a májusi viharok és esőzések azonban az állományokban jelentős károkat okoztak, amelyek pontos felmérése folyamatban van. A csapadékos, párás, meleg időjárás kedvez a gombabetegségek kialakulásának, ami kedvezőtlenül befolyásolja a repce várható termését.

A 2009/2010. évi kísérletekben szereplő fajtákat és a kísérleti helyeket a mellékelt fajtasorrendben közöljük.

Szekrényes Gábor, MgSzH