Talajművelési ABC – Birkás Márta új könyveA 2010-ben a Mezőgazda Kiadónál megjelent – azóta is sikeres – Talajművelők zsebkönyve után a Szerző igazi különlegeséggel lepte meg a talajokért tevő és tenni akaró olvasóit. A könyv bevezetőjében így ír: „ A Talajművelési ABC egyaránt szól a szakmát éppen kezdő, és az abban már előhaladt szakembereknek, az agrároktatásban pedig segédkönyvként használható.

Az abc-s sorrend megkönnyíti a gyors rákeresést a felmerülő kérdésre. A válasz, bár receptet nem adhat, a gondolkodást és az előrelátást bizonyosan segíteni fogja. Bőséges a könyv képanyaga. Ezeknek üzenete van, segít a károk felismerésben, és az összevetésben, mi a jó, és a jobb, és mi az, amelyet meg kell előzni vagy meg kell gyógyítani.
A korábbinál nehezebb klíma körülmények arra intenek, többet kell tudni a talaj válaszairól.

A talajok és állapotuk alapos megismerésére időt kell szánni mindenkinek, akinek köze van vagy köze lesz hozzá. A talaj megújulása, minőségének megmaradása vagy javulása csak tartósan kímélő művelés és gazdálkodás eredményeként várható.

E szakkönyv a talajminőség javító, talajszerkezet-, víz-, szervesanyag- és költségkímélő művelésre áttérés hasznosságát sugallja, bemutatva azokat a
feltételeket is, amelyek teljesítésével ezek a célok sikerülhetnek. A 2009-2012 évek között a hazai szántóterület felét kímélő módon művelték. A csapadékos őszi idényekben azonban visszaesik a kímélően művelt területek aránya, a talajokban nehezen javítható, a termesztés biztonságát veszélyeztető károk keletkeznek, olyan károk, amelyek nagyobb részét, kellő tudás birtokában el lehetne kerülni. Ez a tapasztalat vezetett arra, hogy ezt a könyvet meg kell írni, és közre kell adni.”