Kártevők elleni védekezés kicsit máskéntHabár hozzászoktunk, hogy vegyszerekkel fordulunk kertjeinkben a kártevők ellen, más módja is akad. Némi ismerettel és odafigyeléssel kártevőriasztó növények, valamint a megfelelő növénytársítások is segíthetnek megoldani a problémát.

A legfontosabb, hogy a társított növényeket egy időben ültessük a védeni kívánt növénnyel: ezzel megelőzhetjük a kártevők megjelenését: ez sem feltétlenül jelent teljes körű védelmet, de számuk jelentősen csökkenthető.

A csigák távoltartására édesköményt, fokhagymát, rozmaringot vagy zsályát ültessünk a kertbe. A hangyák elriaszthatók borsmentával, a fodormentával és levendulával. A mezei poloska elleni védekezésre a sarkantyúka és a retek alkalmas. A krumplibogarat korianderrel, büdöskével és sarkantyúkával tarthatjuk távol. A vetési bagolylepke ellen pedig a disznóparéj lehet megoldás. A liszteskék ellen a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű és a büdöske ajánlott.

A fokhagyma többféle kártevőt is távol tart, ezért érdemes több helyre is ültetnünk belőle: a barackmoly, a hagymalégy, az egerek, a pockok, illetve a szúnyogok ellen is hatékony.

A cickafark ültetésével növelhetjük a társnövények erejét, ugyanis összegyűjti a foszfort, a kalciumot és a szilíciumot, amelyek nélkülözhetetlenek a növényi részek fejlődéséhez: virágával pedig számtalan hasznos rovart vonz a kiskertbe.

 

Összeállította:
Csomor Zsolt