Itt az új Bargam Grimac J önjáró permetezőgépErősebb, nagyobb, komfortosabb…

Az olaszországi Bargam mezőgazdasági gépgyár permetezőgépek széles palettáját gyártja már évtizedek óta. Csak önjáró permetezőgépekből több típust is gyártanak és szabnak testre a megrendelők egyedi igénye szerint.

Hazánkban a legnépszerűbbek a nagy szabad hasmagasságú, robusztus és kedvező piaci árú GRIMAC-modellek.

A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően az önjáró permetezőgépekbe is új, AdBlue-s motorok kerülnek.

Az új motorok jelentős modellfrissítést is eredményeztek, így a Bargam gépgyár is megújította GRIMAC modelljét. Az utódmodellt Grimac J névre keresztelte. Az új modell nagyobb teljesítményű motorral és hajtáslánccal, tágasabb és komfortosabb vezetőfülkével és még nagyobb (193 cm) szabad hasmagassággal bír az elődmodellhez képest. Az új GRIMAC J tempomattal rendelkezik, és fülkéből, menet közben állítható a nyomtávolság, továbbá az elődmodellhez hasonlóan légzsákos és nem légzsákos szórókerettel is rendelhető.

Az új modell egy erősebb, 6 hengeres, 224 LE (165 kW) teljesítményű IVECO TIER 4B vízhűtéses dízelmotort kapott. Munkavégzéshez és vonulási sebességhez optimalizált motorfordulatszám-vezérléssel rendelkezik. Kétfokozatú (0-25 és 0-40 km/óra), csúszásmentes „SRS” hidrosztatikus összkerékhajtását POCLAIN hidromotorok (MS 11 első, MS18 a hátsó hajtás) és sebességtartó automatika biztosítja. A hidrosztatikus fékrendszerű Bargam Grimac első kerekei tárcsafékezésűek, a gép rugózása az első és hátsó tengelyen tartályszint vezérelt hidropneumatikus.

A kétszemélyes, légkondicionált, panoráma kitekintést biztosító vezetőfülkéből (hidraulikusan felhajtható lépcsővel) állítható hidraulikus szervokormánnyal végezhető a gép irányítása. Az összkerékkormányzás oldalazó haladásra is lehetőséget biztosít, a motoros mozgatású tükrök segítségével pedig a 6,5 m sugarú fordulási terület is mindvégig jól belátható.

Opcióként szórófejenkénti szakaszolás, intelligens fúvókaválasztás, ultrahangos automatikus szórókeret-szintezés, táblatérkép alapú kijuttatás, RTK pontosság és robotkormányzás is választható hozzá.

A közkedvelt GRIMAC gépcsalád, az új modell előnyösebb tulajdonságainak köszönhetően várhatóan még vonzóbb lesz a gazdák számára. A gép forgalmazója: INTERAT ZRT.


Ez a cikk a GÉPmax 2017/04 - áprilisi számában jelent meg.