Antibiotikum rezisztencia kialakulása és javasolt megelőzési stratégiákAz idei év nyarán ismét lehetőségünk volt részt venni a Biomin Magyarország Kft. által már több ízben megrendezett baromfi konferencián, amelynek fókuszában az antibiotikumok használatának csökkentése állt: erre számos alternatív megoldást kínáltak a szervezők.

A világ több pontjáról érkező előadók szakmaiságukkal rendszeresen magasra teszik a mércét ezen a rendezvényen, amelyen nem csupán egyoldalú ismeretátadás zajlik, hanem a résztvevő állattartók kérdései is minden alkalommal napirendre kerülnek.

Dr. Jakab Gábor, a Biomin Magyarország Kft. ügyvezetője és Gerhard Galstere, a Biomin GmbH régióigazgatója köszöntötte a vendégeket, akik elmondták, hogy cégük célja nem az antibiotikumok teljes kiszorítása, hiszen sok esetben ezek használata szükségszerű. Tehát a kihívást az ok nélküli meggondolatlan, túlzott használat jelenti.

Ezt a gondolatot vitte tovább Nataliya Roth (tudományos kutató, BIOMIN GmbH), aki 5 éve aktívan részt vesz az antibiotikumok rezisztenciájának visszaszorítására irányuló kutatási projektben. Megtudhattuk azt a sajnálatos hírt, hogy Magyarország antibiotikumok alkalmazása terén ma Európában az első 5-ben szerepel a legnagyobb felhasználók, mint Olaszország, Portugália, Spanyolország, Ciprus mellett.

Az antibiotikumok rezisztenciája nem egy újkeletű probléma, hiszen számos kutatás bizonyította, hogy 5000 évvel ezelőtt már ugyanúgy létezett. A kihívást az jelenti, hogy miként érhető el a rezisztencia visszaszorítása, s hogyan javulhat az állatok egészségi állapota, miközben az antimikrobiális szerek alkalmazása csökken.

A megoldás nem a kezelésben rejlik, hanem a megelőzésben – szögezte le az előadó. A higiéniai szabályok betartásának követelménye nem csak az állattartó telepre vonatkozik, hanem minden ahhoz kapcsolódó tényezőre, mint takarmány, szülőpár, keltetés, tehát az integrációs lánc valamennyi partnere felelős az állatok egészségének megőrzéséért és az antimikrobiális szerek körültekintő alkalmazásának biztosításáért. Nataliya Roth kiemeli, fontos eldönteni, hogy az antibiotikum használata valóban szükséges-e? Hozzátartozik ehhez a pontos klinikai diagnózis felállítása; ha vannak, a mikrobiológiai vizsgálat eredményeinek elemzése; mi az AB érzékenységi teszt eredménye; s megakadályozható-e a betegség továbbterjedése más intézkedésekkel.

Kimondható, hogy csodaszerek, amelyek egy csapásra megszűntetik a problémát, nem léteznek. Stratégiák viszont igen. Erre kínál megoldás a BIOMIN a hosszú évtizedes kutatásfejlesztési munkája eredményeként az alábbi termékcsaládokkal:

 • PoultryStar® – kompetitív gátlás, immunstimuláció;
 • Biotronic® – Gram negatívok visszaszorítása;
 • Digestarom® – tápanyagok emésztésének fokozása, Gram-pozitívok visszaszorítása, gyulladáscsökkentés.
 • Mycofix® – a bélstressz csökkentése.

  A következő előadást az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Robert F. Wideman Jr. Emeritus Professor (University of Arkansas) tartotta meg: Probiotikumok – alternatíva az AB mellett a bakteriális fertőzés által okozott brojler sántaság leküzdésére címmel. A szakembert szakmai körökben a brojler sántaság elismert szakértőjeként tartják számon, számos tudományos cikket publikált ebben a témában, amelyből ízelítőt hozott Magyarországra is.

  A sántaság köztudottan fertőző és nem fertőző okra vezethető vissza. Az azonosításnál körültekinthetőnek kell lennünk. A probléma nagytestű és gyors növekedésű brojler nevelésénél jelentkezik. A mechanikai behatások tovább fokozzák a betegség kialakulását.

  Előadásában a kutatási eredményekkel támasztotta alá, hogy 5 kísérletből 5-ször bizonyított: a probiotikumok segíthetnek ezen a problémán, és megoldást nyújtanak a kialakulás megelőzésében.

  S hogy egyéb betegségekről is ejtsünk szót, szemléletes előadást hallhattunk a Tojótyúk és szülőpár májbetegségekről címmel dr. Horváth-Papp Imrétől (Pannon Poultry Service), aki az idén is „véres” képekkel szemléltette a különböző májmegbetegedéseket.

  A baromfitartásban megjelenő betegségek jelentős termeléskiesést okoznak, s hogy minderre hogyan kínál megoldást a BIOMIN, azt megtudhattuk Luca Vandi (BIOMIN GmbH, Szakmai és regionális marketingigazgató) Természetes küzdelem az ellenséggel címmel megtartott előadásából.

  A szakértő hangsúlyozta, hogy a BIOMIN álláspontja az antibiotikumok csökkentése, és a nem megfelelő felhasználással nem ért egyet. A felelős felhasználást viszont támogatja, és erre ösztönzi a termelőket is. Fontos, hogy az antibiotikumok működjenek, ha használatuk szükségessé válik.

  A BIOMIN koncepciója 4 alappilléren nyugszik, s termékeit is ezekre a területekre specifikálja:

 • 1. Az emésztőrendszer stresszének csökkentése

  A mikotoxinok jelentősen hozzájárulnak a bélstresszhez, és nincs teljesen biztonságos alapanyag mikotoxinok szempontjából. A mikotoxinok megkötése nem teljesen hatékony, azok inaktiválása a sikeres stratégia. A fumonizin és a DON (a legáltalánosabb mikotoxinok) növelhetik az elhalásos bélgyulladással és a kokcidiózissal összefüggő problémákat. A DON növeli a bélfal áteresztőképességét, amely több patogén baktérium átjutását jelenti a véráramba (AB felhasználás nő). A mikotoxin-szennyezett takarmányok jelentősen csökkentik a brojlerek termelését, és növelik az Ab felhasználást.

 • 2. A bél egységének javítása

  A cél a patogének átjutásának csökkentése a bél üregéből a véráramba, fizikai akadály létrehozása a bél ürege és az enterociták között, hogy csökkentsük a patogének bélfalhoz való kötődését. Fontos a bél helyi immunválaszának módosítása.

 • 3. Jobb tápanyagemésztés és a Gram+ baktérium által okozott problémák csökkentése

  A növényi kivonatok (PFA) a leghatékonyabb természetes anyagok a tápanyagok emésztésének javítására. Termékeiket partnereik világszerte a tápanyagok emésztésének javítására használják, főleg a fehérjék és az aminosavak emésztése javul általuk.

  A kivonatoknak tudományosan bizonyított Gram+ ellenes hatásuk van. A BIOMIN növényi kiegészítői több tudományos tesztben is bizonyították hatékonyságukat az elhalásos bélgyulladás általi kimaródásoknak és a Clostridiumok előfordulásának a csökkentésében. A takarmány emészthetőségének javítása és a Clostridiumok okozta problémák kontrollja segíti az AB-felhasználás csökkentését.

 • 4. A Gram-nyomás csökkentése a bélben

  A Gram-baktériumok nem csak megbetegedést képesek okozni, de kb. 6%-os energiaveszteséget jelentenek a takarmányból. A sejtmembránt permeabilizáló anyag (Permeabilizáló Komplex) használata szükséges a Gram-baktériumok elleni küzdelemben.

  A szerves savak a leginkább alkalmazott természetes anyagok a Gram-baktériumokkal szemben.

  A fahéj-aldehid fokozza a hatékonyságot, a patogének szaporodásának gátlásával. A megfelelő hordozóanyag kiválasztása nagyon fontos a folyamatos hatóanyag felszabadulás érdekében a bélcsatornában. A Gram- (Salmonella, E. coli) nyomás csökkentése a bélben elengedhetetlen az AB-felhasználás csökkentéséhez.*

  A szakmai program kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol az állattartók kérdéseit a legilletékesebb szakemberek, kutatók válaszolták meg.

  További információkért keresse fel a www.biomin.net vagy a www.baromfi.hu honlapot.

  *AB: antibiotikum


 • Ez a cikk a MezőHír 2017/08 - augusztusi számában jelent meg.