Keleti egyszerűség, nyugati színvonalonNapsütéses januári délelőtt érkeztünk a Stégner család tanyájára, ahol már az udvaron szembetűnt a rend és tisztaság, a gépek pedig szín alatt pihentek. Stégner Zoltánt először arra kértük, hogy mutassa be gazdaságukat.

Stégner Zoltán orgoványi gazda már két éve használja a Hattat A 100- as típusú traktort
Stégner Zoltán orgoványi gazda már két éve használja a Hattat A 100- as típusú traktort

– Édesapám az Orgoványi Egyetértés tsz-ben kezdett juhtenyésztőként dolgozni. Később, 1988-ban megvásárolta ezt a tanyát, s idővel szépen felújította, bővítette.

Időközben elhatározta, hogy maga is juhtenyésztéssel kíván foglalkozni, s ahogy tudott, elkezdett állatokat vásárolni. Az állomány nagysága folyamatosan gyarapodott, s 2000-re már 600 egyedből állt. Közben földeket is vett, valamint sertéstenyésztéssel próbálkozott, de a kereslet hiánya miatt felhagyott ez utóbbival.

Mára a juhállomány jelentősen csökkent, mert kisebb iránta a piaci érdeklődés. Ma a juhtenyésztés mellett a szőlőtermesztés a másik fő ágazatunk. Jelenleg a gazdaságunkat 8,5 ha szőlő, 15 ha szántó – ahol főként gabonát termesztünk –, 20 ha kaszáló, 20 ha legelő, s némi erdő képezi. Szerencsére ez mind a tanya körül van.

A munkát egy MTZ 50-es, egy MTZ 80-as traktor, egy Sampo-Rosenlew 2060 gabonakombájn, egy szőlőkombájn, valamint a két évvel ezelőtt vásárolt Hattat A100 típusú traktor segíti.

Áttekinthető és robusztus

– Miért épp a Hattat traktorra esett a választás?

– Sok típust megnéztünk, kipróbáltunk, valamint már gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező tulajdonosokat is megkérdeztünk, mielőtt döntöttünk. Végül ár-érték arányban ezt találtuk a számunkra legmegfelelőbbnek, s 2012 májusában vásároltuk meg Kecskeméten, a Solárker Kft.-nél. Tetszett, hogy erős, nagy és robusztus felépítésű, kevés benne az elektronika, egyszerű összeszerelésű. Nincs benne automata váltó, ami véleményem szerint esetleg hamarabb meghibásodhat.

– Milyen munkát végeznek az A100-as erőgéppel?

– Főként szőlőműveléshez, szántáshoz, kaszáláshoz, bálahordáshoz, tehát a nehezebb munkákhoz használjuk. Ezenkívül a permetezést is a Hattat traktorral végezzük, mert klímás kabinjának köszönhetően légmentesen zár, így a permetszer nem jut a fülkébe.

92 lóerő, 115 literes üzemanyagtartály

– Milyen, a géppel kapcsolatos tapasztalatokat szereztek a vásárlás óta eltelt több mint két év használat alatt?

– A traktor mostanáig 950 üzemórát teljesített, és meglehetősen jók az eddigi tapasztalataik. A négyhengeres, 4 400 cm³-es, 92 LE-s, angol Perkins motor pörgős, de erős és megbízható. Az előírt nyomatékot biztosan leadja. Ez a hagyományos, adagolós befecskendezésű motor véleményem szerint tartósabb, mint a korszerűbb, magas nyomású motorok.

A sebességváltója megbízható és stabil, teljesen szinkronizált, 12 előre és 12 hátra fokozattal, valamint külön irányváltó karral rendelkezik.

A hidraulika-rendszerével is tökéletesen elégedettek vagyunk, a három pár hátsó kihelyezett csatlakozó is elegendő a mi igényeinknek. A hidraulikaemelés és -süllyesztés ugyan mechanikus, de számunkra ez sem jelent gondot, elegendő, hogy a fülkéből tudjuk állítani, ráadásul egy hibaforrással talán itt is kevesebb fenyeget.

Hátul számos vonószerkezet található, ami minden igényt kielégít: magasságban állítható automata felső pótkocsi vonószerkezet, alsó pótkocsi húzó, lengő vonószerkezet és vonósín egyaránt rendelkezésre áll.

Jó vele dolgozni, négykerékmeghajtásának, 3 740 kg önsúlyának, nagy átmérőjű gumiköpenyének köszönhetően mély homoktalajon is könnyen és biztosan kanyarodik. Viszonylag rövid tengelytávja miatt rendkívül fordulékony.

Az üzemanyagtartálya 115 literes. A fogyasztását nem szoktuk mérni, de ez a gép mindenképp takarékosnak mondható. A tartály nagysága megfelelő ehhez a fogyasztáshoz. Új korában természetesen többet fogyaszt, míg a motor be nem kopik. Ez kb. 1 000 üzemóra, ezután jön elő az erő is igazán.

A hidraulikaolaj-hűtőt hiányolom a gépről, valamint tankoláskor a régi kútfejek esetében – mert felhabosodik a gázolaj – több ideig tart megtankolni, ugyanis vékony a beöntő szellőzőnyílásának a visszamenője. Ezenkívül még egy apróság, hogy a kompresszorra és a klímára gyárilag rossz minőségű, nem bordázott ékszíjat tettek fel, s így ez mostanra már szétrepedezett.

Ez a traktor a „kelet és a nyugat találkozása”. A keleti egyszerűség áttekinthetőség is tetten érhető benne, miközben viszont nyugati színvonalon van összerakva.

Az optimalizált és ergonomikusan elrendezett kezelőszervek jó munkakörülményeket biztosítanak
Az optimalizált és ergonomikusan elrendezett kezelőszervek jó munkakörülményeket biztosítanak

– Kényelem, kezelhetőség szempontjából milyen a Hattat A100-as?

– Klimatizált fülkéje csendes, kényelmes és tágas, az oszlopok vékonyak, így jól körbe lehet látni belőle. Tetszik, hogy kisméretű a kormány, és a szervója is tökéletes, szinte kisujjal lehet kormányozni.

A kormányoszlop dőlésszöge állítható, az ülése kényelmes jól rugózott. A kezelőszervek, a váltó kézre áll, viszont véleményem szerint a gázpedált túlságosan jobb oldalra tették.

Javítani nem kellett

– Hol javíttatják a traktort, s mennyire szervizigényes?

– A Hattat traktorra egy év vagy ezer üzemóra garanciát nyújt a gyártó. Míg garanciális volt, a Solárker Kft. végezte el a szükséges szervizmunkálatokat, akik kijöttek a helyszínre. A garancia lejárta óta ezeket a munkákat én magam végzem a traktoron, hiszen mezőgazdasági gépszerelő végzettséggel rendelkezem.

Az időszakos szervizmunka nagyon egyszerűen elvégezhető, mert a levegőszűrő, olajszűrő, stb., könnyen hozzáférhető helyen van. Kivétel ez alól a hátsó váltó olajszűrője, amihez nehézkesebb a hozzáférés, de ez sem vészes. Mióta megvásároltuk, javítani nem kellett a traktort, csak tankolni, beülni és dolgozni vele.

A szűrők jól hozzáférhetők
A szűrők jól hozzáférhetők

– Mikor eldöntötték, hogy traktort vásárolnak, milyen elvárásuk volt vele kapcsolatban?

– Addig MTZ traktorral dolgoztunk. Az elvárásunk annyi volt, hogy legyen erősebb az MTZ-nél, rendelkezzen légkondicionáló berendezéssel, hogy a permetezés során ne jusson be a szer a fülkébe, valamint legyen komfortosabb és jobban kezelhető. Azt mondhatom, hogy e tekintetben nem csalódtunk.

Kiváló ár-érték arány

A Hattat Traim gyárban 2007-ban kezdődött meg a saját traktormárka gyártása, Hattat néven, majd 2009-ben bővítették a termékpalettát. Nemsokára a külföldi piacon is nagy népszerűségre tett szert a gazdák körében, s Lengyelországban megjelenése után két hónappal elnyerte az Év traktora és A legjobb fülkekialakítás díját.

A Hattat márka kiváló ár-érték aránya eredményeként a legideálisabb választás azoknak a gazdáknak, akik régi, mechanikus traktorjuk kiváltásán gondolkoznak, vagy nem használnák ki a más, jóval drágább márkák által nyújtott, főleg elektronikus újításokat.

A jó ár/érték arány volt az egyik fő érv a gép kiválasztásánál
A jó ár/érték arány volt az egyik fő érv a gép kiválasztásánál

A Hattat traktorok jól tartják árukat a használtpiacon, továbbá fenntartásuk, a kötelező szervizek az egyik leggazdaságosabb, legolcsóbb márkává teszik, s így egyúttal kiváló befektetésként is tekinthet rájuk tulajdonosa. A 24 hónap (vagy 1 000 üzemóra) garancia pedig megfelelő biztosítékot nyújt a gazdák számára a traktor kiismeréséhez.

A Hattat A100-as modelljét 12+12-es, mechanikus, teljesen szinkronizált váltóval és Angliában gyártott Perkins motorokkal szerelik. Alapfelszereltsége a hátsó keréksúly, a frontsúlyozás és a klíma. A légkompresszort, a differenciál hajtást, valamint az elsőkerékhajtást egyaránt a kabinból, mágneskapcsolókkal lehet kapcsolni.

Az A100-as modellnek két verziója van: egy 102, valamint egy 92 lóerős. A traktor saját tömege a súlyozással 4 460 kg, de kialakításának köszönhetően a nála nagyobb súlyú traktorokat megszégyenítően kiegyensúlyozott és megbízható munkát képes végezni, akár tárcsázás vagy pótkocsi vontatás esetén is.

A Perkins által megadott gyári fogyasztás 210 g/kWh, az általunk tapasztalt fogyasztás pedig pótkocsizás esetén 5,5-6 liter/üzemóra, míg szántás esetén 21-30 liter/hektár között mozog.

Alkalmazási területek

Az A100-as traktor kiváló partnere lehet a mezőgazdasági, erdészeti vagy kommunális tevékenységet végző vállalkozásoknak. Rendkívül jól manőverezhető, homlokrakodós feladatok ellátására is kiváló munkaeszköz. A traktor bármilyen munkakörülmény között hasznot termel a tulajdonosának, miközben a vetélytársakhoz képest minimális beruházással jár a beszerzése és üzemeltetése.

Munkakörülmények

A tágas, világos és kényelmes kabinban egyszerre két személy utazhat. Az optimalizált és ergonomikusan elrendezett kezelőszervek jelentősen javítják a munkakörülményeket. A nyomás alatt lévő, szigetelt kabin pedig permetezéskor és bármilyen egyéb munkavégzés során is megfelelő biztonságot nyújt.

A fülke zajszintje rendkívül alacsony, a zavartalan körkörös kilátás pedig biztosítja, hogy a kezelő a traktorra csatolt munkaeszközöket is folyamatosan, ellenőrzött keretek között, biztonságosan vontathatja és üzemeltetheti.

A traktor hátsó kialakítása kényelmes munkaeszköz-csatlakozást tesz lehetővé, a 3 750 kg maximális hidraulikaemelési kapacitás pedig rendkívül sok lehetőséget nyújt a kezelő számára. A hidraulikának kihelyezett irányítókarja is van, ezért nem szükséges mindig visszaszállni a kabinba, ha a hidraulika pozíciója nem megfelelő. A traktoron 3 pár kiegészítő hidraulikacsatlakozás található.

Kényelmes fülke, nagytraktoros kialakítással

A Hattat tágas és sík padlójú fülkéje a nagyobb méretű traktorok kabinkialakítását idézi. A kabinba a két oldalon elhelyezett ajtók biztosítják az akadálymentes, könnyű bejutást. A fáradtságmentes munkavégzés azoknak az ideális feltételeknek köszönhető, amelyekre a gyártó nagy figyelmet fordított, mint az ergonomikusan elhelyezett kezelőegységek, kényelmes vezető- és utasülés, kiváló hangszigetelés, klímarendszer és szellőzőberendezés. Az alapfelszereltség részét képezi a tetőablak, valamit a nyitható hátsó ablak, így a traktor kezelője minden irányban kiváló rálátást nyer a különböző munkafolyamatokra.

Kényelmi fokozat

A Hattat A100-as vezető- és utasülése bár nem a legkényelmesebb az univerzális traktorok kategóriájában, mégis rendkívül nagy segítséget nyújthat a kímélő használathoz. A vezetőülés kialakításnak köszönhetően fizikailag óvja a gerincet és a hátat egy megterhelő munkanap, aktív igénybevétel után is. A tetőablakhoz alapfelszereltségű napellenző biztosítja a kényelmes és biztonságos munkavégzést. A nagy teljesítményű munkalámpák mellett szinte világosban végezhetőek el egyes munkafolyamatok, ezzel a traktor hatékonysága számottevően növelhető.

Térérzet

A sík padlójú kabinfülke-kialakítás biztosítja a könnyű beszállást. A fülkébe való bejutás és kiszállás nemcsak könnyebb, hanem gyors és biztonságos is. A nagyméretű kabin kialakítása jótékonyan hat a térérzetre, és növeli a kilátás mértékét és minőségét, hasonlóan a nagyobb méretű traktorok kabinjaihoz.

Tiszta levegő – mindenekelőtt

Egy továbbfejlesztett levegőkeringető rendszer, a fűtés, a szellőzés és légkondicionáló berendezés biztosítja a kabin ideálisan megfelelő és állandó klímáját. A Hattat vezetője és utasa a hatásosabb hangszigetelésnek köszönhetően élvezheti az eddig csak a nagyobb méretű traktorokra jellemző zajszintet.

A mechanikus motorok gazdaságos generációja

A Hattat modellekben a régóta bevált 4,4 literes, 4-hengeres turbódízel motorok dolgoznak, 50 és 107 lóerő teljesítmény között.

A Hattat csakis a méltán híres, megbízható Perkins-motorokat használja. Ezek közös jellemzője a mechanikus adagoló, amelynek segítségével 1 400 és 1 700 fordulatszám-tartomány között a maximális teljesítményleadás állandó szinten tartható.

A TLT fordulatszáma tökéletesen illeszkedik a motor teljesítménygörbéjéhez, ami alapján a legnehezebb munkavégzés esetén is elegendő teljesítmény áll rendelkezésre.

A traktor motorjának karbantartása talán a leggazdaságosabb és legolcsóbb a piacon. A nagy hírnévre szert tett, megbízható Perkins-motorok a Hattat A-széria modelljeihez kedvező teljesítmény-súly aránnyal tökéletesen illeszkednek, és rendkívül gazdaságos üzemanyag-fogyasztást garantálnak. Megbízhatóak és könnyen karbantarthatóak.

Teljesítmény – TLT

A NEM elektronikus, mechanikus befecskendező rendszer garantálja a maximális teljesítményt és az alacsony üzemanyag-fogyasztást. Az erőátvitelt és TLT-t az optimális teljesítményelosztás érdekében alakították ki.

Bármilyen elvégzendő munkához magabiztosan ajánlja a Hattat márka a megbízható, 12+12-es, mechanikus szinkronváltóját. A nyomaték veszteség nélkül jut el a hajtott kerekekre, valamint a TLT is a legoptimálisabban működik.

Még a legnagyobb terhelés esetén is elegendő fékerőt szállítanak a száraz, többtárcsás fékek. Az elektrohidraulikus 4WD és differenciálzár kapcsolók a jobb oldali konzolon találhatóak.

Hema hidak a nagyobb teljesítményért és teherbírásért

A traktorokba saját gyártású, megbízható mellső és hátsó tengelyek kerülnek, amelyek bármilyen igénybevétel esetén megbízhatóan, nagy teher- és strapabírással dolgoznak, így a legnagyobb megengedett 7 tonna összsúlyt is erőfeszítés nélkül bírják.

Az alapfelszereltség része a 480/75R34hátsó kerék a hátsó tengelyen, a jobb tapadás és nagyobb vonóerő átadására. Ugyanakkor a TLT gazdaságos funkciója (540E) is kérhető az 1 000-es fordulat helyett. Ez az a pont, amelynél a legalacsonyabb fogyasztás realizálható a motor legnagyobb teljesítményleadása mellett.

Rugalmas teljesítmény- áramlás

Az A100-as modellben a fogaskerék szivattyújának maximális teljesítménye 58 l/perc (195 bar), ami több mint elegendő. Minden Hattat A100-as modell 3 kihelyezett hátsó hidraulika-gyorscsatlakozóval szerelt.

CSZS-HI


Ez a cikk a GÉPmax 2015/01 - januári számában jelent meg.