Joker RT – a leguniverzálisabb Horsch rövidtárcsaA Joker RT-t a Horsch az intenzív sekély talajművelésre alkotta. Tarlóhántásban nagy sebességgel, s ha kell, már 3 cm mélyen tud talajt művelni. Eközben a nagyobb mennyiségű szármaradvány sem okoz gondot a tárcsáknak – a páros elrendezésüknek és a tárcsasorok és a hengerig való nagy távolságoknak köszönhetően.

A széles gumibakozás biztosítja, hogy a tárcsaszög nem változik laza, vagy kötött talajok esetében.

A sekély és intenzív tarlóhántás eredménye, hogy a kihullott magvak nem kerülnek mélyre, így gyorsabban ki tudnak csírázni. Az új mellső aprítóhenger segítségével ezt a műveletet még sekélyebben tudjuk végezni, és így az apró magvak, mint például a repce, nem kerülnek mélyre, tehát még szárazabb időjárás mellett is intenzíven csíráznak.

Az aprítóhengernek ezenkívül nagy szerep jut a napraforgó tarlóhántásban is, ugyanis a magas tarlót apróra darálja, így akár egy menetben is tökéletes magágyat tudunk készíteni. A Joker RT rövidtárcsa igen stabil, nem ugrál munka közben; ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy a járószerkezet bekerült a gépbe, ezenfelül mellső támasztókerekekkel is rendelkezik. A Joker mélységállítása így a mellső támasztókerekeken és a dupla RollPack, vagy SD hengeren történik

A Joker RT-t nemcsak a nyári, őszi talajművelésben tudjuk használni, hanem a tavaszi magágykészítésben is. Ha mulcsos technológiában műveljük a földjeinket, például ősszel Tiger-rel, vagy Terrano-val végeztük az alapművelést, akkor tavasszal egy menetben elő is tudjuk állítani a vetőmagágyat. Így sokszor értékes nedvességet őrzünk meg a talajban, miközben – nem utolsósorban – költséghatékony is ez a technológia.

A Joker RT egy „ász a kézben”, amellyel a termelők nagyon sok gondot meg tudnak oldani, ezért: fejfájásra Jokert vegyen!


Ez a cikk a GÉPmax 2016/06 - június-júliusi számában jelent meg.