GÉPmax – 2016-05 – május
Kedves Olvasó!

Egyáltalán nem cinizmusnak szánom, de magyar viszonyok között, mint azt már többször említettük, a mezőgazdasághoz kapcsolódó egyik legizgalmasabb „sport” a speciális támogatásokra várakozás, aztán pedig a lehetőségek megragadása, kiaknázása. Akiknek lehetőségük van ebben a kiélezett versenyben részt venni, azok most például 49,5 milliárd Ft-nyi öntözésfejlesztési támogatásért próbálhatnak 2016. július 6-tól harcba szállni, akkortól fogadják be ugyanis a kérelmeket. Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa – nem kicsi tehát a tét, a lehetőség.

Gépforgalmazó, gyártó partnereinkkel a támogatások mellett sokszor beszélünk arról is, hogy a szántóföldi bemutatókra mennyire sikerül valódi érdeklődőket, lehetséges partnereket, döntéshozókat vendégül látni – megoszlanak a vélemények a tendenciákról, az ilyen gyakorlati bemutatók valódi hasznáról. A közelmúltban Iregszemcsén, ahol a Krone-Show utolsó állomása volt, úgy tűnt, azoknak van igazuk, akik szerint érdemes a költségeket és az időt rászánni: jó volt látni a teltházas szakmai előadást, a gyakorlati bemutató során pedig az érdeklődő, hozzáértő termelőket (a Valkon Kft. bemutatókörútjáról szóló tudósításunk a 26. oldalon olvasható). A következő időszak kiállításai, gyakorlati bemutatói előtt ez mindenképpen biztató tapasztalat volt!

Ha már a tapasztalatnál járunk, e havi Teszt és tapasztalat rovatunkban a Maschio Gaspardo Campo márkanevű vontatott szántóföldi permetezőjét vettük szemügyre, míg német kollégáink tesztjei közül májusban a JCB ٤٣٥٥ Agri rakodógépét választottuk. Emellett a Kverneland Taarup 853 Pro bálabontóval kapcsolatos tapasztalatok is színesítik a Teszt rovatot. Gépbemutatóink közül kiemeljük a New Holland FR Forage Cruiser önjáró szálastakarmány-betakarítógép, valamint a Bednar rövidtárcsák ismertetését.

Reméljük, hogy friss számunkban is sok érdekes és hasznos információt találnak,

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő


Ez a cikk a GÉPmax 2016/05 - májusi számában jelent meg.
Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.