Celest Top az őszi gabona védelméreA sikeres gabonatermesztés alapfeltétele az ellenőrzött, csávázott vetőmag használata. Vannak olyan vetőmaggal terjedő, vagy csírafertőző gombabetegségek, amelyek ellen kizárólag vetőmagcsávázással lehet védekezni. De nemcsak gombabetegségektől védhetjük meg gabonánkat a vetőmag csávázásával, hanem a rovarkártevőktől is.

A hosszú, meleg őszökkel és enyhébb telekkel az őszi gabonafélékben különös gondot okoznak a vírusokat terjesztő kabócák és levéltetvek. A vírusfertőzött növények sárgulnak, gyengén fejlődnek, termésük lényegesen elmarad az egészséges növények termésétől. Erős vírusfertőzés esetében a gabona tavaszra úgy legyengülhet, hogy nem érdemes megtartani, kiszántásra is kerülhet.A szívókártevők mellett még a klasszikus őszi gabonakártevők is megjelenhetnek, mint például a fritlégy, a gabonalegyek és a gabonafutrinka lárvája. A korábbi vetéssel és a hosszú, enyhe őszök gyakoribbá válásával e kártevők jelentősége is megnőtt.

Hogyan lehet megvédeni az elvetett magot és a kelő növényt? A megoldás egy kombinált, gombabetegségek és rovarkártevők elleni csávázás. Ehhez nyújt segítséget a Syngenta a Celest Top készítményével. A Celest Top három hatóanyagot tartalmazó, széles hatásspektrumú gabona csávázószer.

A fludioxonil kimagasló hatékonyságú a fuzáriumfajok ellen, fontos elem a fuzárium elleni integrált védekezésben. Mind a magból, mind a talajból fertőző fuzáriumfajok ellen hatásos. Hópenész (Microdochium nivale) ellen is biztos védelmet ad, ebben többet nyújt a fuzárium ellen hatásos triazol hatóanyagoknál.

A difenokonazol a triazolok csoportjába tartozik, felszívódó hatóanyag, nagyon jól szállítódik a növényben. Több csírakori kórokozóval szemben nyújt védelmet. Egyedülálló hatóanyagként hatásos az őszibúza törpe kőüszög ellen (Tilletia controversa). A triazolok közül az egyik legszelektívebb csávázásra használt hatóanyag, nem okoz csírázásgátlást, vagy lelassult növekedést a gabonában.

A thiametoxam a neonikotinoidok családjába tartozó rovarölő szer, amely védi a magot a talajlakóktól és a kelő növényt a betelepülő szívókártevőktől. Felszívódó hatóanyag, a kelő növény gyökéren keresztül veszi fel. Csúcsirányba szállítódik, eljut a fejlődő levelekbe, az egész növény védett lesz. (1. ábra). Ez az ideális eloszlás a növényben magyarázza kiváló hatékonyságát a szívó kártevők ellen (levéltetvek, kabócák).

A rovarölő neonikotinoid hatóanyagok korlátozásával megnőtt a jelentősége azoknak a kultúráknak, ahol még használhatóak neonikotinoidokat tartalmazó csávázó szerek. Jelenleg őszi kalászosokban, cukorrépában, burgonyában és egyes zöldségfélékben alkalmazhatóak neonikotinoid hatóanyagot tartalmazó csávázószerek.

Mely kultúrákban használható a Celest Top?

Őszi kalászosokban (búza, árpa, tritikále, rozs, zab).

Mennyi a Celest Top dózisa?

1,3 l/tonna dózisban használható maximum 200 kg/ha vetőmagmennyiség mellett, vagy 1,2 l/t dózisban 220 kg/ha vetőmagmennyiség esetében.

A Celest Top-pal kezelt növények gyors és zavartalan kezdeti fejlődése kiegyenlítettebb állományt és a terméspotenciál jobb kihasználását eredményezi. A Celest Top biztosítja a zavartalan őszi fejlődést, a megerősödött állományt az átteleléshez. Ez az állomány képes tavasszal jól bokrosodni és magas termést hozni.


Ez a cikk a MezőHír 2016/07 - júliusi számában jelent meg.